Perheellistyminen vaikuttaa tutkimusten mukaan yhä negatiivisesti äitien ura- ja ansiokehitykseen. Mothers in Business -järjestön aktiivit järjestävät vapaaehtoisvoimin mentorointiohjelmia, jotta äidit voisivat saada tukea uralla etenemiseen.
Urahenkisten äitien järjestö Mothers in Businessin (MiB) vapaaehtoiset ovat jo vuodesta 2018 järjestäneet äideille suunnattuja mentorointiohjelmia. Ohjelmiin voivat osallistua äidit, jotka ovat esimerkiksi palaamassa perhevapaalta töihin, etsivät uutta työtä tai ovat tekemässä uramuutosta. Mentorointiohjelmiin osallistuu vuosittain kymmeniä mentori-aktori-pareja ympäri Suomen.
“Haluamme mentoroinnin avulla auttaa äitejä etenemään urallaan ja saavuttamaan ammatillisia haaveitaan”, kertoo ohjelmavastaava Susanna Bergendahl MiB ry:stä. “Moni äiti haluaa perheellistymisen jälkeenkin panostaa uraansa ja toteuttaa itseään työn kautta. Mentori on korvaamaton tuki esimerkiksi seuraavien ura-askelten pohtimisessa tai uran nivelvaiheissa, kuten perhevapaalta työhön palattaessa.”
MiB ry:n mentorointiohjelmien tavoitteena on myös taklata haasteita, jotka liittyvät naisten uralla etenemiseen. Urakatkoja aiheuttavat erityisesti naisille kasautuvat perhevapaat, joilla on tutkitusti vaikutusta naisten työelämään integroitumiseen sekä palkka- ja urakehitykseen. Myös syrjintä raskauden tai perhetilanteen perusteella on edelleen työelämässä yleistä. MiB ry:n jäsenkyselyyn (2021, n=475) vastanneista äideistä 45 % oli kohdannut sukupuoleen perustuvaa ja 36 % perhetilanteeseen liittyvää syrjintää tai epäasiallista kohtelua työelämässä.
“Mentorointi ei ehkä ratkaise työelämään ja perhevapaisiin liittyviä rakenteellisia ongelmia, mutta yksittäisen äidin urakehitykselle mentoroinnilla voi olla ratkaiseva vaikutus”, pohtii Bergendahl.
Mentorointisuhde voi tarjota esimerkiksi rohkeutta hakeutua uusiin tehtäviin tai kokonaan uudelle alalle. Myös oman osaamisen sanoittaminen sekä vahvuuksien ja motivaation tunnistaminen mentorin avulla auttaa työnhakutilanteessa.
Susanna Bergendahl toivoo myös muutosta siihen, miten perhevapaat nähdään: “Perhevapaita ei todellakaan ole syytä nähdä pelkästään urajarruna. Moni jäsenistämme kokee, että perhevapaat ovat erinomaista aikaa kehittää itseään ja oppia uutta. Mentorointi perhevapailta työelämään palattaessa auttaa tunnistamaan ja sanoittamaan kertynyttä osaamista ja tarjoaa rohkeutta tavoitella oman näköistä uraa.”
Mentorointi tukee perhevapaalta työelämään siirtyvää
Mothers in Business -järjestön Helsingin mentorointiohjelmaan osallistuneen Jenna Hietikon ajatuksissa tapahtui isoja myllerryksiä perhevapaiden aikana, ja myös ammattitaito jalostui.
Hietikko halusi mentorointiohjelman aikana keskustella mentorinsa kanssa laajasti eri teemoista ja tarttua rohkeasti myös haastaviksi kokemiinsa asioihin, kuten itseensä luottamiseen ja oman paikan löytämiseen uudessa tehtävässä ja työyhteisössä. Mentorointi on myös tarjonnut lisää itseluottamusta ja uskoa omaan osaamiseen ja ammattitaitoon.
“Suosittelen mentorointia kaikille, mutta erityisesti sen jälkeen kun on palannut tai palaamassa perhevapailta takaisin työelämään”, Hietikko sanoo. “Tuki ja kannustus toiselta työelämässä olevalta on tässä tilanteessa korvaamatonta.”
Työ mentoroinnin parissa kehittää myös vapaaehtoista
MiBissä mentorointia järjestetään äidiltä äidille, eli mentorointiohjelmia pyörittävät yhdistyksen vapaaehtoiset. Vapaaehtoistoimijat kokevat myös itse saavansa paljon mentorointiprojekteihin osallistumisesta.
“Vaikka en itse voi toimia vielä mentorina, halusin kuitenkin olla mahdollistamassa sitä, että muilla voisi olla mentori”, kertoo MiB ry:n vapaaehtoisena toimiva Sini Hakala.
Hakala on toiminut perhevapaiden ohella vapaaehtoistyössä MiBin valtakunnallisen mentorointiohjelman projektipäällikkönä. Hän johtaa vapaaehtoisista koostuva projektitiimiä, joka on järjestänyt valtakunnallisesti toteutettavan, virtuaalisen mentorointiohjelman. Hakala kuvaa vapaaehtoistyötään merkityksellisenä ja mielekkäänä, mutta myös omaa osaamista kehittävänä kokonaisuutena.
“Olen päässyt kasvamaan mentorointiprojektin parissa ihan eri tavalla kuin työelämässä, kokeilemaan uusia asioita ja laajentamaan osaamistani”, Hakala kertoo. “Mahtavaa on ollut myös kokemus siitä, että tekemällämme vapaaehtoistyöllä on merkitystä niin monelle muullekin.”
Sini Hakalan mukaan mentoroinnista vaikuttavaa tekee se, että mentori on ehdoton luottohenkilö, joka kulkee aktorin rinnalla.
“Työelämässä on usein yksin työn arjessa. Mentoroinnin voima on siinä, että on olemassa luottoihminen, joka kulkee rinnalla ja on aina sinun puolellasi.”
Lisätietoja:
Ohjelmavastaava Susanna Bergendahl, p. 044 771 3152, susanna.bergendahl@mib.fi
Sini Hakala, p. 050 410 6448, sinikujanpaa@gmail.com
Jenna Hietikko, p. 050 326 1005 , jennahharjunen@gmail.com
Mothers in Business (MiB) yhdistää yli 4000 urahenkistä äitiä, joille työn ja perheen yhdistäminen on luonnollinen osa arkea. Järjestö tarjoaa mahdollisuuksia työelämätaitojen ja oman osaamisen kehittämiseen ja edistää äitien asemaa työelämässä ja yhteiskunnassa. www.mothersinbusiness.fi