STM:n asettama työryhmä ehdottaa lainsäädäntöön välttämättömiä tarkennuksia - hallituksella on nyt tuhannen taalan paikka.

Sosiaali- ja terveysministeriö asetti joulukuussa 2023 työryhmän käsittelemään hallitusohjelman tavoitteita, jotka liittyvät raskaus- ja perhevapaasyrjintään sekä perhevapaisiin. Kolmikantainen työryhmä etsi keinoja, joilla syrjintään voitaisiin puuttua nykyistä tehokkaammin, ja joilla vanhemmuuden kustannuksia ja perhevapaita voitaisiin jakaa tasaisemmin. Työryhmän ehdotuksia viedään käsiteltäväksi hallituksen puoliväliriiheen. 

Mothers in Business MiB ry iloitsee työryhmän muistion ehdotuksista, jotka sisältävät kirjauksia tasa-arvon vahvistamiseksi työelämässä ja perhevapaajärjestelmässä.

Erityisen tärkeänä pidämme täsmennysehdotusta tasa-arvolain kiellettyä syrjintää työelämässä koskevaan säännöstöön ja sen syrjintäperusteisiin niin, että raskaus- ja perhevapaasyrjintä voidaan nykyistä paremmin tunnistaa pykälässä luetelluksi syrjintäperusteeksi. Lisäksi on tärkeää, että määräaikaisten työsuhteiden syrjintäsuojaan ehdotetaan vahvistamista tasa-arvolaissa. 

Raskaana olevien ja perhevapaita käyttävien suojaa ehdotetaan vahvistettavaksi siten, ettei alle vuoden kestävien määräaikaisten työsopimusten helpottaminen heikennä heidän asemaansa työelämässä. Työryhmällä ei kuitenkaan ollut konkreettisempia ehdotuksia, miten tämä varmistetaan.

Vuokratyöntekijöiden syrjinnän kieltoa ehdotetaan täsmennettäväksi tasa-arvolaissa, jotta käyttäjäyritykset eivät voi asettaa heitä epäedulliseen asemaan raskauden, vanhemmuuden tai perheenhuoltovelvollisuuden perusteella. Lisäksi tasa-arvovaltuutetun resursseja ehdotetaan lisättäväksi, mikä mahdollistaa paremman tuen syrjintää kokeneille ja vahvistaa heidän oikeuksiensa toteutumista.

Työryhmä ehdottaa syrjinnästä työhönotossa tehtävän kanteen määräajan pidentämistä kahteen vuoteen, mikä antaa syrjintää kokeneille paremmat mahdollisuudet hakea oikeutta. 

MiB ry pitää tärkeänä myös perhevapaajärjestelmän kehittämistä tasa-arvoisemmaksi ja työelämän ja perhe-elämän yhteensovittamista tukevaksi. On keskeistä tarkastella eri tukimuotojen vaikutuksia sukupuolten tasa-arvoon, syntyvyyteen ja lapsiperheiden toimeentuloon huomioiden perheiden monimuotoisuus ja lapsen etu. 

Työryhmä ehdottaa, että perhevapaiden tasaisen jakautumisen edistämiseksi työnantajien kustannuksia ja epäsuoria vaikutuksia arvioidaan. MiB kannustaa kuitenkin arvioimaan näiden rinnalla raskaus- ja perhevapaasyrjinnästä aiheutuvia kokonaiskustannuksia yhteiskunnalle. Ilmaista ei ole sekään, jos työntekijän luottamus työelämään murtuu tai työntekijä irtisanoutuu tehtävästään tullessaan syrjityksi raskauden tai perhevapaiden vuoksi työpaikalla.

Perhevapaajärjestelmän osalta olisimme toivoneet työryhmältä jämäkämpää linjausta esimerkiksi kotihoidontuen muuttamiseksi: tutkimusten mukaan pitkät perhevapaat vaikuttavat negatiivisesti erityisesti naisten palkka-asemaan, urakehitykseen sekä eläkekertymään. Pitkät kotihoidontuen jaksot myös vaikeuttavat usein naisen työhön paluuta ja työllistymistä. Esimerkiksi kotihoidontuen porrastukset ja kiintiöt kannustaisivat isiä ja ei-synnyttäviä vanhempia jakamaan hoitovastuuta tasapuolisemmin, edistäisivät naisten paluuta työmarkkinoille ja jakaisivat työnantajille aiheutuvia kustannuksia tasaisemmin.

Mothers in Business MiB ry pitää työryhmän ehdotuksia tärkeinä edistysaskeleina kohti tasa-arvoisempaa työelämää ja perhevapaajärjestelmää. Toivomme, että nämä ehdotetut kirjaukset etenevät lainsäädäntöön asti ja toteutuvat käytännössä mahdollisimman pian. 

Hallituksella on nyt tuhannen taalan paikka siirtää raskaus- ja perhevapaasyrjintä lopullisesti historiaan!

Lisätietoja:

Jenny Söderman, asiantuntija, Yhdenvertaisesti perhevapailla -hanke jenny.soderman@mib.fi

Hanna-Kaisa Jussila, asiantuntija CARE4CAREER -hanke
hanna-kaisa.jussila@mib.fi

Mothers in Business MiB ry
mib.fi