Löydä sopiva aluevaaliehdokas MiBin jäsenten joukosta

MiBin aluevaaliehdokkaat esittelevät alla itsensä ja kertovat, mitä MiBin ajamaa muutosta he erityisesti haluavat päästä edistämään. Tutustu oman alueesi ehdokasesittelyihin ja löydä itsellesi sopivin ehdokas!

MiB on poliittisesti sitoutumaton yhdistys, ja jäsenemme edustavat monipuolisesti eri puolueita. Meitä yhdistää halu edistää perheystävällisyyttä ja tasa-arvoa alueilla.

Etsitkö kuntavaaliehdokkaita MiBin jäsenten joukosta? Tutustu kuntavaaliehdokkaisiin tästä.


Tutustu ehdokkaisiin

 

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue

Minna Lounatvuori
Kokoomus
Seinäjoki

Olen Minna Lounatvuori, 51-vuotias ICT-suunnittelija ja KTM. Perheeseeni kuuluu viisi nuorta (synt. 05, 06, 08, 09 ja 10). Olen elänyt vahvasti perhearjen keskellä. Tämä on kasvattanut minulle syvää ymmärrystä perheiden, lasten ja nuorten arjesta, haasteista ja tarpeista. Turvallisuus – erityisesti lasten ja nuorten hyvinvointi – on minulle sydämen asia. Meidän on taattava jokaiselle lapselle ja nuorelle turvallinen kasvuympäristö, jossa voi oppia, kasvaa ja kehittyä ilman pelkoa.

Laadukkaat palvelut ja tasa-arvoinen vanhemmuus on tärkeä tavoite, eli panostetaan varhaiskasvatukseen ja neuvolapalveluihin. Meillä tulee olla riittävät resurssit (henkilöstömitoitukset, koulutus, tuki). Mahdollisuus osa-aikatyöhön tai joustaviin työaikoihin molemmille vanhemmille. Vahva viesti työnantajille, että perheystävällisyys on kilpailuetu. Perheiden palvelujen saavutettavuus digitaalisesti ja fyysisesti. Monikanavaiset palvelut (etäneuvonta, mobiilisovellukset, kielivalinnat).

 

Keski-Suomen hyvinvointialue

Maria Korte
Kokoomus
Jyväskylä

Olen 45-vuotias diplomi-insinööri, neljän koululaisen äiti Jyväskylästä. Lasten ja nuorten asiat, liikunta, seuratoiminta ja yrittäjyys ovat lähellä sydäntäni. Olen asunut useissa eri kaupungeissa ja minulla on näkymystä siitä, mitä Jyväskylässä pitäisi tehdä toisin, jotta asukasviihtyvyys ja kaupungin vetovoima paranee. Luonteeltani olen aikaansaava, asioita eteenpäinvievä ja päättäväinen. Tehdään yhdessä parempi, turvallisempi, elinvoimaisempi ja perheystävällisempi Jyväskylä!

Kaikki MiBin ajamat asiat ovat myös omaa sydäntä erityisen lähellä, mutta jos yksi pitäisi nostaa ylös, niin tasa-arvoiset koulutuspolut ja oppimisympäristöt jokaiselle lapselle! Opettajille pitäisi antaa mahdollisuuksia palauttaa ja ylläpitää oppimisrauhaa, jokaisella koululla pitää olla riittävät määrärahat mm. oppimateriaalin hankkimiseen ja moderneihin, innostaviin opetusmenetelmiin yli sukupuolirajojen ja mahdollisuus tukea oppilaan omia kiinnostuksen kohteita.

 

Anniina Runtuvuori-Salmela
Kokoomus
Jyväskylä

Opiskellessa rakastuin Jyväskylän avoimuuteen, luontoon ja mahdollisuuksiin, joita kaupunki tarjoaa kaikille asukkailleen. Vapaa-ajallani minut voi tavata metsäpoluilla, kampuksella, jäähalleilla, urheilukentillä sekä kalastamassa. Koulutukseltani olen filosofian tohtori solu- ja molekyylibiologiasta ja työskentelen tutkijatohtorina. Minulle on tärkeää huolehtia ympäristön, perheiden ja nuorten hyvinvoinnista.

Haluan varmistaa, että lapsilla ja nuorilla on terveellinen ja turvallinen lapsuus, jossa Jyväskylä ja Keski-Suomi varmistaa laadukkaan ja kattavan kasvupaikan. Lapsissa on tulevaisuus, jota meidän aikuisten täytyy suojella.

 

Kymenlaakson hyvinvointialue

Jenni Aikio
Vihreät
Kouvola

Olen alue- ja kaupunginvaltuutettu, liikunta-alan ammattilainen ja äiti. Työskentelen toiminnanjohtajana, tosin olen kesään asti opintovapaalla kauppatieteen opintojen parissa. Entuudestaan minulla on liikunnan YAMK-tutkinto ja olen liikunnanohjaaja AMK. Politiikassa tavoitteeni on edistää yhdenvertaisuutta, hyvinvointia ja kestävää taloudenpitoa inhimillisesti ja ympäristö huomioiden. Haluan omalla esimerkilläni osoittaa, että päätöksenteossa on paikka kaikenlaisille elämänvaiheille.

Tärkein tavoitteeni on laadukkaan koulutuksen tarjoaminen jokaiselle lapselle ja nuorelle. Koulutukseen panostaminen ei ole menoerä, vaan investointi Kouvolan elinvoimaan, houkuttelevuuteen ja hyvinvointiin. Ajattelen myös, että olen päättäjänä avainasemassa purkamassa työelämän ja politiikkaan osallistumisen esteitä ja lisäämässä perhemyönteisyyttä. Valtuutettuna olen joutunut vaatimaan parempia luottamustehtävien ja perheen yhdistämisen edellytyksiä, kuten sujuvampia lastenhoidon korvauksia.

 

Lapin hyvinvointialue

Maria-Riitta Mällinen
SDP
Rovaniemi

Olen 38-vuotias rovaniemeläinen äiti, vaikuttaja ja päättäjä. Minulla on kaksi tytärtä ja luontokuvaajapuoliso. Vapaa-ajalla retkeilemme yhdessä eri puolilla Lappia. Työskentelen Palvelualojen ammattiliitossa. Toimin Rovaniemellä kaupunginvaltuutettuna ja kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtajana. Lapin hyvinvointialueella olen valtuuston jäsen ja johdan sosialidemokraattista valtuustoryhmää. Lisäksi vaikutan Lapin liitossa, Lapin demareiden puheenjohtajana ja SDP:n puoluehallituksessa.

Lapsen etu menee minun arvoissa ja päätöksissä aina kaiken edelle. Jokaisen vanhemman on voitava luottaa siihen, että lapsella on varhaiskasvatuksessa kaikki hyvin. Ympäristö on turvallinen ja kannustava. Leikkien kautta opitaan yhteisistä pelisäännöistä. Varhaiskasvatuksessa voidaan poistaa eriarvoisuutta, luoda jokaiselle helpompi koulupolku ja sitä kautta saada oppimistulokset nousuun. Jotta varhaiskasvatus on laadukasta, on oltava riittävästi henkilökuntaa, eikä vaihtuvuus ole suurta.

 

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Jaana Ailus
Vihreät
Espoo

Olen luonnonkosmetiikkaan erikoistunut kemisti. Perheeseeni kuuluu puoliso ja kaksi lasta, ja yhdessä toimimme sijaiskotina eläinsuojeluyhdistyksen kodittomille kissoille. Arvojeni keskiössä on ympäristön ja eläinten hyvinvointi sekä kestävä kehitys, ja haluan edistää näitä tavoitteita myös päätöksenteossa.

Toimiva ja saavutettava varhaiskasvatus on yksi tärkeimmistä asioista, jota haluan puolustaa. Toinen muutos, joka on hyvin tärkeä minulle, on tasa-arvoinen vanhemmuus. Haluan tukea perhe- ja työelämän yhteensovittamisen joustavuutta päätöksenteossa.

 

Ira Hietanen-Tanskanen
Kokoomus
Espoo

Olen Ira Hietanen-Tanskanen – espoolainen oikeustieteen maisteri, varatuomari, päättäjä ja äiti. Työskentelen koulutuspolitiikan juristina opetusalan järjestössä. Päätökset, joita kunnassa ja hyvinvointialueella tehdään, vaikuttavat suoraan jokaisen meistä arkeen. Hyvä ja turvallinen arki rakentuu pienistä asioista – niistä, jotka tekevät elämästä hyvää ja onnellista. Haluan jatkaa työtä laadukkaan koulutuksen, lasten, nuorten ja perheiden sekä hyvän ja turvallisen arjen puolesta.

Haluaisin jatkossakin edistää laadukkaan varhaiskasvatuksen toteutumista. Varhaiskasvatus luo perustan lapsen tulevalla koulupolulla ja varhaiskasvatuksessa voidaan kaventaa oppimisen eroja varhaisessa vaiheessa. Riittävän pienet ryhmäkoot, kelpoinen ja hyvinvoiva henkilöstö, toimiva tuki ja turvalliset ja terveet tilat ovat laadukkaan varhaiskasvatuksen perusta.

 

Julia Lindholm
Kokoomus
Espoo

Olen 37-vuotias kahden päiväkoti-ikäisen lapsen äiti ja kaupunginvaltuutettu Espoossa sekä varavaltuutettu Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella. Työssäni toimin taloustoimintojen kehittämisen asiantuntijana, ja vapaa-ajallani vanhempainyhdistyksen ylläpitämän päiväkodin hallituksen puheenjohtajana. Kuluvalla valtuustokaudella olen pyrkinyt vaikuttamaan erityisesti varhaiskasvatuksen henkilöstön riittävyyteen ja pitovoimaan sekä päiväkotipaikkojen riittävyyteen.

Työssäkäyvien pienten lasten vanhempien (ja koko perheen) sujuvan ja mielekkään arjen edellytys on, että päiväkotipaikkoja on tarjolla joustavasti ympäri vuoden perheille sopivilla sijainneilla. Tämä varmistetaan huomioimalla tarpeet päiväkodeille jo kaavoituksessa sekä sujuvoittamalla uusien päiväkotien perustamista myös jo rakennetuille alueille. Varhaiskasvatuksen henkilöstötilannetta parannetaan mm. lisäämällä päiväkotiapulaisia ja vakituisia varahenkilöitä.

 

Helena Marttila
SDP
Espoo

Olen kansanedustaja ja kolmen alakouluikäisen lapsen äiti. Ennen eduskuntaan nousemista työskentelin lastensuojelussa sosiaalityöntekijänä. Lapset ja luonto ovat politiikkani ydin. Kuluvalla kaudella olen toiminut valtuutettuna Espoossa ja aluevaltuustossa. Koulutukseltani olen valtiotieteiden maisteri ja sosionomi (AMK). Työkokemusta on kertynyt mm. turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksesta, katulapsityöstä Keniassa ja sairaalasosiaalityöstä. Tasa-arvoa edistän Demarinaisten puheenjohtajana.

Aito ennaltaehkäisy tehdään kunnissa paljon ennen kuin sote-palvelun tarve syntyy. Lupaan torjua yksinäisyyttä, mielenterveyden oireilua ja kiusaamista edistämällä lasten ja nuorten vapaa-ajanpalveluja ja harrastusmahdollisuuksia. Tällä kaudella on ollut ilo edistää mm. puistoruokailua. Suurina naisvaltaisina työnantajina kuntien ja alueiden tulee panostaa veto- ja pitovoimaan, kuulla henkilöstöä ja kitkeä raskaussyrjintää sekä helpottaa työn ja perheen yhdistämistä mm. työaika-autonomialla.

 

Sofia Tuisku
Keskusta
Espoo

Olen 33-vuotias viestinnän asiantuntija ja 3-vuotiaan pojan äiti Kilosta. Tällä kaudella olen toiminut Espoossa varavaltuutettuna. Lapsiperhearjessa lataudun lähimetsässä koiran kanssa kävellen. Näen mahdollisuuksia monipaikkaisessa elämässä ja olen keskilinjan kulkija – siksi olen keskustalainen. Haluan kehittää Espoota tasapainoisesti, asukkaita kuunnellen. Tärkeimpiä arvojani ovat paikallisuus, yhteisöllisyys, kestävä luontosuhde ja yhdenvertaisuus.

Tasa-arvoinen ja yhdenvertainen vanhemmuus on minulle erittäin tärkeää, ja haluan edistää sitä yhteiskunnassamme. Vaikka lapsiperhearki on ihanaa, se on myös vaativaa ja siksi perheiden tukipalvelut ovat tärkeitä. Niitä on tarjottava matalalla kynnyksellä ennen kuin ongelmat kasautuvat. Haluan olla madaltamassa kynnystä pyytää apua – sekä yhteiskunnalta että lähipiiriltä.

 

Pirkanmaan hyvinvointialue

Lotta Hamari
SDP
Hämeenkyrö

Olen 39-vuotias, 6- ja 8-vuotiaiden lasten äiti Hämeenkyröstä. Koulutukseltani olen fysioterapeutti ja terveystieteiden tohtori. Nyt olen töissä kansanedustajana. Aikaisemmin olin tutkijana Hoitotyön tutkimussäätiössä. Pidän työssäni tärkeänä tietoon perustuvaa päätöksentekoa, lasten, nuorten ja perheiden asioita, toimivia ja tasa-arvoisia sote-palveluita sekä laadukasta koulutusjärjestelmäämme aina varhaiskasvatuksesta yliopistoon ja ammatilliseen koulutukseen asti.

Haluan edistää yhdenvertaisia, saavutettavia ja laadukkaita sote-palveluita. Viime aikoina on tullut seurattua kouluterveydenhuoltoon pääsyä (mm. lakisääteisten tarkastusten toteutuminen) ja perheiden palveluita muutenkin. Hyvinvointialue on iso työnantaja, joten myös henkilökunnan työoloihin pitää kiinnittää huomiota. Esimerkiksi työvuorojen suunnittelun tulee tukea joustavuutta ja yhteisöllistä työvuorosuunnittelua. Monimuotoiset perheet pitäisi ottaa paremmin huomioon päätöksenteossa.

 

Johanna Kirjavainen
Vihreät
Tampere

Olen 36-vuotias tekniikan tohtori, tuotantotalouden diplomi-insinööri ja kahden lapsen äiti. Haluan rakentaa Tamperetta ja Pirkanmaata paikoiksi, jotka katsovat tulevaisuuteen ja huomioivat päätöksenteossaan tulevat sukupolvet ja ympäristön ja joissa jokaisen on taustastaan riippumatta hyvä opiskella, elää ja yrittää. Uskon intohimoisesti siihen, että poliittisia päätöksiä pitäisi tehdä tutkimustietoon nojaten, oikeudenmukaisesti kaikkien mahdollisuuksia hyvään elämään vahvistaen.

Haluaisin edistää erityisesti koululaisten iltapäivä- ja loma-ajan toiminnan laajentamista. Jokaisella lapsella tulisi olla mahdollisuus turvalliseen, ohjattuun ja mielekkääseen vapaa-aikaan koulupäivän jälkeen ja kesälomalla. Ruotsin mallin kaltainen nykyistä pidempään jatkuva iltapäivätoiminta parantaisi perheiden ja lasten hyvinvointia, ehkäisisi yksinäisyyttä ja helpottaisi vanhempien työssäjaksamista. Edistäisin tätä kuntatasolla ja valtakunnallisessa vaikuttamistyössä.

 

Johanna Kalliomäki
Kokoomus
Lempäälä

Olen 41-vuotias monessa mukana oleva kolmen alakoululaisen äiti Lempäälän Kuljusta. Työkseni luotsaan IT-yksikköä, joka turvaa ja tehostaa suomalaista teollisuutta, sekä toimin YAMK-opettajana. Toimin tällä hetkellä ensimmäisen kauden kunnanvaltuutettuna sekä kasvatus- ja opetuslautakunnan toisena varapuheenjohtajana Lempäälässä. Olen MiBin perustamisen aikoina toiminut myös yhdistyksessä mukana aktiivisesti ja kannan MiBin arvoja ylpeästi mukanani!

Kaikki MiBin vaalitavoitteet ovat tärkeitä, mutta erityisesti nostan esiin koulutukseen liittyvät teemat. Laadukas varhaiskasvatus on aivan keskeistä, jotta arki toimii ja vanhemmat voivat tehdä myös hyvällä omallatunnolla töitä. Lähipäiväkodin ja -koulun tulee olla hyvä ja omata riittävän pienet ryhmäkoot. Henkilöstön sitoutumiseen tulee panostaa ja siihen, että paikan saa lapselle kun sitä tarvitsee. Myös harrastustoiminta ja iltapäivä- sekä loma-ajan toiminta lapsille ja nuorille on tärkeää.

 

Kaisu Keisala-Kaseja
Vihreät
Lempäälä

Olen kahden lapsen äiti, työskentelen Vihreillä toiminnanjohtajana ja taustaltani olen yrittäjä. Minulle perhe on tärkein: lapsiperheissä arki ratkaisee. Työurat ovat murroksessa ja yhä useampi toimii yrittäjänä jossain vaiheessa. Tuetaan pieniä yrityksiä ja luodaan talouskasvua. Palautetaan luottamus politiikkaan ja tehdään päätöksiä tavallinen ihminen edellä. Empatia kuuluu politiikkaan. Luodaan toivoa ja turvallisuutta, vaikka maailmalla kuohuu.

Laadukkaat palvelut ovat lapsiperheiden arjen perusta. Kunnan tehtävä on tukea vanhempia arjessa, jotta ruuhkavuosista selviää hengissä. Neuvolapalveluihin on panostettava, jotta perheet saavat ennaltaehkäisevää tukea. Lapsiperheiden kotipalvelujen toimivuudella on valtava merkitys perheiden jaksamiselle. Perheillä on oltava valinnanvaraa lasten hoidon suhteen. Perheiden ja lasten tilanteet vaihtelevat ja kunnan on tuettava erilaisia varhaiskasvatuksen muotoja, esim. yksityistä perhepäivähoitoa.

 

Marika Uusi-Illikainen
Vihreät
Kangasala

Olen ehdolla, koska Kangasala tarvitsee järkevämmän arjen asiantuntijan valtuustoon. Haluan vaikuttaa minulle tärkeän kaupunkini ja hyvinvointialueen kehitykseen sekä vahvistaa Kangasalan päätöksentekoa omalla osaamisellani, näkemyksilläni, kiinnostuksellani ja arvoillani. Sydämeni sykkii etsiä ratkaisuja lapsiperheiden asioille, vastuulliselle ja kestävälle taloudenpidolle, kasvavalle eriarvoisuudelle ja pirkanmaalaisten mielenterveyden vahvistamiselle.

Haluan olla edistämässä kaupungin varhaiskasvatusta ja koulutukseen liittyviä asioita, siksi Kangasalan tulee varmistaa ikätasoisen ryhmäkoon toteutuminen varhaiskasvatuksessa sekä kouluissa. Perusopetuksessa tulee olla oppimisrauha, johon tarvitaan riittävästi osaavaa ja sitoutunutta henkilökuntaa. Kangasalan kaupungin ja Pirhan henkilökunnan työhyvinvointia, johtamista ja palkkausta tulee kehittää.

 

Vilma Viitasaari
Vihreät
Ylöjärvi

Olen Vilma Viitasaari, sote-alan asiantuntija ja yhden lapsen äiti Ylöjärveltä. Koulutukseltani olen sosiaalityöntekijä (YTM) ja luokanopettaja (KM). Toimin kaupunginvaltuutettuna Jyväskylässä v. 2021-2024 ja aluevaltuutettuna Keski-Suomessa v. 2022-2024. Politiikkani kulmakiviä ovat yhdenvertaisuus, ekologinen kestävyys ja tutkimusperustaisuus.

Haluan päästä edistämään kunnassani erityisesti laadukasta varhaiskasvatusta ja tasa-arvoisia koulutuspolkuja ja oppimisympäristöjä. Hyvinvointialueella haluan päästä vaikuttamaan ennen kaikkea lapsiperheiden palveluihin. Varsinkin perheiden ennaltaehkäiseviä palveluita, lastensuojelua ja mielenterveyspalveluita tulee vahvistaa.

 

Pohjanmaan hyvinvointialue

Lotta Alhonnoro
Vihreät
Vaasa

Olen alue- ja kaupunginvaltuutettu ja äiti. Kauppatieteiden tohtorina ja tutkijana perustan päätökset tutkittuun tietoon. Haluan olla rakentamassa Vaasasta elinvoimaista ja houkuttelevaa kaupunkia, jossa viihtyvät kaikki. Uskon, että Vaasa menestyy, kun vaasalaiset voivat hyvin: lapsiperheet saavat tukea, koulut ovat terveitä ja turvallisia, yrittäjät uskaltavat yrittää ja kulttuurielämykset tuovat ihmisiä yhteen. Kaikki voittavat, kun vaalimme lähiluontoa ja kuljemme kohti hiilinegatiivisuutta.

Mielen hyvinvointi on minulle ykkösasia: palveluiden on toimittava ennaltaehkäisevästi ja matalalla kynnyksellä. Olen edistänyt asiaa esimerkiksi valtuustoaloitteella. Haluan olla mahdollistamassa perheille toimivaa arkea, kuten lähipäiväkoteja ja -kouluja, koululaisten aamu- ja iltapäiväkerhotoimintaa ja työn ja perheen yhteensovittamista.

 

Charlotta Ekman
Vihreät
Vaasa

Olen 24-vuotias nuorten mielenterveyden edistämisen asiantuntija ja seksologi sekä viittä vaille valmis sosionomi (AMK). Toimin tällä hetkellä myös Väestöliiton varapuheenjohtajana. Oikeudenmukaisemman yhteiskunnan rakentaminen on minulle intohimo. Minulle keskeisiä teemoja ovat mielenterveyden edistäminen, nuorten hyvinvointi, seksuaalioikeudet, perheystävällisyys ja kestävä kehitys.

Koulujen tulee vahvistaa aktiivista ja osallistavaa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelua. Suunnittelu ei saa jäädä myöskään vain suunnittelun tasolle, vaan sen täytyy ulottua käytäntöön. Sukupuolisensitiivisiä toimintamalleja tulee vahvistaa, jotta tulevaisuuden sukupolven vanhemmuus on tasavertaista ja urapolut valikoituvat sukupuolen sijaan kiinnostuksen kohteiden perusteella.

 

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue

Taru Hallikainen
Vihreät
Oulu

Olen kolmen kouluikäisen lapsen vanhempi (13 v, 13v, 14 v), ja tiedän erittäin hyvin omakohtaisesti työn ja perheen yhteensovittamisen haasteet. Minulle on tärkeää, että erilaiset perheet tulevat huomioiduksi päätöksenteossa. Työskentelen vastuuvalmentajana työllisyydenhoidon parissa yksityisellä sektorilla. Olen yhdyskuntalautakunnan varajäsen. Lautakunnassa olen pyrkinyt edistämään yhteisöllisiä asumismuotoja.

Työn ja perheen yhteensovittamisen haasteet näkyvät minulle työni kautta, ja toivon voivani päästä vaikuttamaan tähän asiaan poliittisessa päätöksenteossa. Hyvinvoinnissa luotan ennaltaehkäisyn voimaan ja siksi varhaiskasvatuksen tulee olla laadukasta, kotipalvelun asemaa perhetyön muotona on vahvistettava ja kaikilla on oltava mahdollisuus päästä matalan kynnyksen mielenterveyden palveluiden äärelle.

 

Marika Koivuniemi
Vihreät
Oulu

Olen oululainen tehopakkaus. Lähdin politiikkaan, kun intensiivisen pikkulapsiarjen jälkeen huomasin, että haluan yhtäältä tehdä voitavani omien lasteni paremman tulevaisuuden eteen ja toisaalta olla mukana varmistamassa, että laadukkaaseen koulutukseen, osaamiseen sekä yritysten veto- ja pitovoimaan satsataan. Koen tärkeäksi nivelvaiheen, kun perhevapailta palataan työelämään. Olen kasvatustieteiden tohtori ja työskentelen liiketoiminnan ja koulutuksen kehittämisen parissa Oulun yliopistossa.

Lupaan puolustaa kaikin voimin ja keinoin laadukasta varhaiskasvatusta ja ylipäätään koulutusta taaperosta tohtoriksi Oulussa. Lasten vanhempien pitää voida viedä lapsensa päiväkotiin tai kouluun vailla huolen häivää siitä, miten lapsi siellä pärjää. Se varmistetaan ryhmäkokojen pitämisellä riittävän pieninä sekä päiväkotien ja koulujen henkilökuntien riittävyyteen ja hyvinvointiin satsaamalla. Meillä on pitkä historia maailman koulutuksen kärkimaana ja hyvät mahdollisuudet säilyttää asemamme.

 

Anna Poropudas
Kokoomus
Oulu

Olen 38-vuotias Anna Poropudas – äiti, sairaanhoitaja, ratkaisukeskeinen valmentaja ja yrittäjä. Haluan rakentaa perheystävällisempää kaupunkia ja toimivampia hyvinvointipalveluja, joissa jokainen saa tarvitsemansa tuen ajoissa. Sydäntäni lähellä ovat hyvinvointi, laadukas varhaiskasvatus ja koulutus sekä menestyvä Pohjois-Suomi. Teen työtä sen eteen, että palvelut olisivat saavutettavia ja arki sujuvampaa meille kaikille. Haluan olla mukana tekemässä muutosta.

Haluaisin tehdä perheiden arjesta sujuvampaa ja lasten elämästä turvallisempaa. Jokaiselle lapselle pitäisi löytyä paikka lähipäiväkodista ja koululaisille enemmän ohjattua tekemistä iltapäivisin ja lomilla – yksinäisyyden ja tylsyyden sijaan harrastuksia ja kavereita! Kunnat voivat näyttää esimerkkiä perheystävällisyydessä ja tehdä työelämästä joustavampaa vanhemmille. Pienillä teoilla voi saada aikaan isoja muutoksia!

 

Satakunnan hyvinvointialue

Anu Sallinen
Kokoomus
Rauma

Olen raumalainen yhteiskuntatieteiden kandidaatti, jolla on aikuiset lapset ja pitkä työkokemus lokasuojaratkaisujen viennistä sekä ammatillisen koulutuksen hallitustehtävistä. Edustan Satakuntaa Kokoomusnaisten liittohallituksessa ja toimin hyvinvointialueen ikääntyneiden lautakunnan jäsenenä sekä Rauman ympäristö- ja lupalautakunnan varajäsenenä. Haluan huolehtia siitä, että sujuva ja turvallinen arki toteutuu kaikkialla Satakunnassa kaikissa ikäryhmissä.

Kaikenlaisen ikäsyrjinnän kitkeminen työmarkkinoilta on tässä taloustilanteessa ensisijainen tehtävä, ja kun työvoimapalveluilla ja laadukkaalla varhaiskasvatuksella voi asiantilaan vaikuttaa, ilmoittaudun talkoisiin. Kotipalvelujen lisääminen ennaltaehkäisevään perhetyöhön on myös ehdottoman tärkeää, samoin varhaiskasvatuksen palvelusetelit työllistymisvaiheessa.

 

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue

Marju Kettunen-Vaittinen
Vihreät
Vantaa

Olen vantaalainen äiti ja palvelumuotoilutaustainen digitaalisten palveluiden kehityspäällikkö. Lähdin ehdolle, koska minulle tuli tunne, että haluan tehdä jotain yhteisten asioiden parantamiseksi. Uskon, että yhteiskunnan hyvinvoinnin kehittämisen keskiössä on lapset, nuoret ja heidän perheensä ja olen sitoutunut erityisesti heidän asioidensa kehittämiseen. Muita minulle tärkeitä asioita on kulttuuri ja ilmastoasiat.

MiBin muutoslistalla on monta asiaa, jotka edistävät lasten ja nuorten auttamista ennaltaehkäisevästi. Esimerkiksi valtaosa perheistä käy neuvolassa. Tuon järjestelmän valjastaminen entistä paremmin perheiden kokonaisvaltaiseen tukemiseen voisi tuoda hyviä tuloksia. Perheen ja työn yhdistämisen mielekkäällä tavalla pitäisi olla nykyistä helpompaa. Toivoisin, että voisimme taata jokaiselle lapselle ainakin yhden mieluisan harrastuksen. Tämä auttaisi ehkäisemään syrjäytymistä.

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

Maria Rantanen
Vihreät
Kaarina

Olen sairaanhoitaja, äiti, sivutoiminen yrittäjä ja liiketalouden opiskelija. Minulle tärkeitä teemoja ovat lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointi, tasa-arvo, yrittäjyys ja luonnonläheinen Kaarina. Haluan kehittää saavutettavia palveluita ja tehdä työtä yhdenvertaisen yhteiskunnan puolesta. Mielestäni hyvinvoiva henkilöstö sekä saavutettavat ja oikea-aikaiset palvelut ovat sosiaali- ja terveydenhuollon perusta.

Kuntien budjetista 60 % liittyy lapsiin ja nuoriin. Varhaiskasvatukseen, kouluihin ja lapsiperheisiin tulee siis panostaa jatkossakin. Laadukas varhaiskasvatus lähipäiväkodissa tulisi varmistaa jokaiselle perheelle. Sillä tuetaan niin lasten kehitystä kuin myös vanhempien työssäkäyntiä. Riittävän pienet ryhmäkoot sekä hyvinvoiva ja viihtyvä henkilökunta ovat avainasemassa tämän toteutumiselle. Varhaiskasvatuksen ja neuvoloiden yhteistyöllä on myös tärkeä asema lapsiperheiden tukemisessa.

 

Susanna Sankala
Vihreät
Turku

Olen osaamisen kehittämisen ja oppimisen asiantuntija. Olen työskennellyt pitkään sisäisen turvallisuuden organisaatioissa (ensihoito, hätäkeskus, pelastustoimi, poliisi). Tiedän, kuinka tärkeää on turvata hyvän arjen peruspilarit: koulutus, terveys ja turvallisuus. Näitä asioita haluan edistää valtuutettuna. Minua kiinnostavat myös teknologian, talouden ja yrittäjyyden teemat.

Laadukas varhaiskasvatus on tärkeää. Lapsi tulee voida jättää aamulla hyvillä ja turvallisilla mielin päivähoitoon. On todella tärkeää, että henkilökunta on pysyvää, ammattitaitoista ja koulutettua. Vain siten voimme keskittyä työhön, uraan ja perheeseen. Johtamista, työhyvinvointia ja osaamisen kehittämistä tulee kehittää. Även Åbos svenskspråkiga dagvård måste säkerställas med tillräckliga resurser och det måste satsas på personalens arbetsvälmående, ledarskap och kompetensutveckling.