Löydä sopiva kuntavaaliehdokas MiBin jäsenten joukosta
MiBin kuntavaaliehdokkaat esittelevät alla itsensä ja kertovat, mitä MiBin ajamaa muutosta he erityisesti haluavat päästä edistämään. Tutustu oman kuntasi ehdokasesittelyihin ja löydä itsellesi sopivin ehdokas!
MiB on poliittisesti sitoutumaton yhdistys, ja jäsenemme edustavat monipuolisesti eri puolueita. Meitä yhdistää halu edistää perheystävällisyyttä ja tasa-arvoa kunnissa.
Etsitkö aluevaaliehdokkaita MiBin jäsenten joukosta? Tutustu aluevaaliehdokkaisiin tästä.
Tutustu kuntavaali-
ehdokkaisiin
Espoo
Jaana Ailus
Vihreät
Olen luonnonkosmetiikkaan erikoistunut kemisti. Perheeseeni kuuluu puoliso ja kaksi lasta, ja yhdessä toimimme sijaiskotina eläinsuojeluyhdistyksen kodittomille kissoille. Arvojeni keskiössä on ympäristön ja eläinten hyvinvointi sekä kestävä kehitys, ja haluan edistää näitä tavoitteita myös päätöksenteossa.
Toimiva ja saavutettava varhaiskasvatus on yksi tärkeimmistä asioista, jota haluan puolustaa. Toinen muutos, joka on hyvin tärkeä minulle, on tasa-arvoinen vanhemmuus. Haluan tukea perhe- ja työelämän yhteensovittamisen joustavuutta päätöksenteossa.
Ira Hietanen-Tanskanen
Kokoomus
Olen Ira Hietanen-Tanskanen – espoolainen oikeustieteen maisteri, varatuomari, päättäjä ja äiti. Työskentelen koulutuspolitiikan juristina opetusalan järjestössä. Päätökset, joita kunnassa ja hyvinvointialueella tehdään, vaikuttavat suoraan jokaisen meistä arkeen. Hyvä ja turvallinen arki rakentuu pienistä asioista – niistä, jotka tekevät elämästä hyvää ja onnellista. Haluan jatkaa työtä laadukkaan koulutuksen, lasten, nuorten ja perheiden sekä hyvän ja turvallisen arjen puolesta.
Haluaisin jatkossakin edistää laadukkaan varhaiskasvatuksen toteutumista. Varhaiskasvatus luo perustan lapsen tulevalla koulupolulle ja varhaiskasvatuksessa voidaan kaventaa oppimisen eroja varhaisessa vaiheessa. Riittävän pienet ryhmäkoot, kelpoinen ja hyvinvoiva henkilöstö, toimiva tuki ja turvalliset ja terveet tilat ovat laadukkaan varhaiskasvatuksen perusta.
Julia Lindholm
Kokoomus
Olen 37-vuotias kahden päiväkoti-ikäisen lapsen äiti ja kaupunginvaltuutettu Espoossa sekä varavaltuutettu Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella. Työssäni toimin taloustoimintojen kehittämisen asiantuntijana, ja vapaa-ajallani vanhempainyhdistyksen ylläpitämän päiväkodin hallituksen puheenjohtajana. Kuluvalla valtuustokaudella olen pyrkinyt vaikuttamaan erityisesti varhaiskasvatuksen henkilöstön riittävyyteen ja pitovoimaan sekä päiväkotipaikkojen riittävyyteen.
Työssäkäyvien pienten lasten vanhempien (ja koko perheen) sujuvan ja mielekkään arjen edellytys on, että päiväkotipaikkoja on tarjolla joustavasti ympäri vuoden perheille sopivilla sijainneilla. Tämä varmistetaan huomioimalla tarpeet päiväkodeille jo kaavoituksessa sekä sujuvoittamalla uusien päiväkotien perustamista myös jo rakennetuille alueille. Varhaiskasvatuksen henkilöstötilannetta parannetaan mm. lisäämällä päiväkotiapulaisia ja vakituisia varahenkilöitä.
Helena Marttila
SDP
Olen kansanedustaja ja kolmen alakouluikäisen lapsen äiti. Ennen eduskuntaan nousemista työskentelin lastensuojelussa sosiaalityöntekijänä. Lapset ja luonto ovat politiikkani ydin. Kuluvalla kaudella olen toiminut valtuutettuna Espoossa ja aluevaltuustossa. Koulutukseltani olen valtiotieteiden maisteri ja sosionomi (AMK). Työkokemusta on kertynyt mm. turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksesta, katulapsityöstä Keniassa ja sairaalasosiaalityöstä. Tasa-arvoa edistän Demarinaisten puheenjohtajana.
Aito ennaltaehkäisy tehdään kunnissa paljon ennen kuin sote-palvelun tarve syntyy. Lupaan torjua yksinäisyyttä, mielenterveyden oireilua ja kiusaamista edistämällä lasten ja nuorten vapaa-ajanpalveluja ja harrastusmahdollisuuksia. Tällä kaudella on ollut ilo edistää mm. puistoruokailua. Suurina naisvaltaisina työnantajina kuntien ja alueiden tulee panostaa veto- ja pitovoimaan, kuulla henkilöstöä ja kitkeä raskaussyrjintää sekä helpottaa työn ja perheen yhdistämistä mm. työaika-autonomialla.
Satu Ramsland
Vihreät
Olen DI, tietoturva-asiantuntija ja tällä hetkellä myös kauppatieteen maisteriopiskelija Espoon Olarista. Perheeseeni kuuluu puoliso ja kolme lasta, kaksi kouluikäistä ja yksi nuorempi. Työssäkäynti, opiskelu ja perheen muut menot, kuten lasten harrastukset, vaativat järjestelmällistä yhteensovittamista, ja valehtelisin jos sanoisin että se on aina helppoa. Minulla onkin tärkeää, että päätökset kunnissa tukevat perheiden ja nimenomaan kaikenlaisten perheiden arkea.
Lähtökohtaisesti MiBin ajamat muutokset ovat yleisesti hyvin kannatettavia, erityisesti kun vielä huomioidaan että ne toteutuisivat yhtäläisinä koko maassa. Haluan erityisesti kiinnittää huomiota niin lasten mahdollisuuksiin harrastaa kuin myös tasa-arvoiseen koulutuspolkuihin. Meillä on haasteita esimerkiksi siinä, että monet alat ovat sukupuolittuneita.
Sara Saramäki
Keskusta
Olen keskustanvihreä valtuutettu, valtuustoryhmän puheenjohtaja, kaupunginhallituksen jäsen ja kolmen lapsen äiti Etelä-Leppävaarasta. Työskentelen diplomaattina ja harrastan suunnistusta, liikuntaa ja lukemista.
Unelmieni Espoo on lapsiystävällinen, liikunnallinen ja luonnonläheinen. Minulle tärkeitä arvoja ovat myös kestävä kehitys, tasa-arvo, koulutus ja kansainvälisyys. Kahdeksan vuoden kokemukseni Espoon politiikassa on opettanut, että asioita saa edistettyä yhteistyöllä ja aktiivisuudella.
Valtuustossa olen jo nyt edistänyt laadukasta varhaiskasvatusta ja puolustanut koululaisten iltapäiväkerhoja. Priorisoin lasten palvelut, kuten koulut, varhaiskasvatuksen, kerhot ja asukaspuistot. Päiväkotiapulaiset, pienet ryhmäkoot, erityisopettajat ja koulunkäynninohjaajat tukevat lasten ja nuorten hyvinvointia. Keskusta on vaatinut lähipäiväkotiperiaatetta ja lisäinvestointeja kouluihin ja päiväkoteihin tasaisesti ympäri Espoota.
Sofia Tuisku
Keskusta
Olen 33-vuotias viestinnän asiantuntija ja 3-vuotiaan pojan äiti Kilosta. Tällä kaudella olen toiminut Espoossa varavaltuutettuna. Lapsiperhearjessa lataudun lähimetsässä koiran kanssa kävellen. Näen mahdollisuuksia monipaikkaisessa elämässä ja olen keskilinjan kulkija – siksi olen keskustalainen. Haluan kehittää Espoota tasapainoisesti, asukkaita kuunnellen. Tärkeimpiä arvojani ovat paikallisuus, yhteisöllisyys, kestävä luontosuhde ja yhdenvertaisuus.
Tasa-arvoinen ja yhdenvertainen vanhemmuus on minulle erittäin tärkeää, ja haluan edistää sitä yhteiskunnassamme. Vaikka lapsiperhearki on ihanaa, se on myös vaativaa ja siksi perheiden tukipalvelut ovat tärkeitä. Niitä on tarjottava matalalla kynnyksellä ennen kuin ongelmat kasautuvat. Haluan olla madaltamassa kynnystä pyytää apua – sekä yhteiskunnalta että lähipiiriltä.
Helsinki
Maria Aarnilinna
Vihreät
Olen Maria, peruskoulun opo ja pienen lapsen äiti Itä-Helsingistä. Olen työssäni nähnyt mihin lapset ja nuoret pystyvät, kun heille vain tarjotaan yhdenvertaiset mahdollisuudet. Jokaisen tulee voida ponnistaa kohti toivomaansa tulevaisuutta. Kaupungeissa on panostettava erityisesti koulutukseen, ilmastotoimiin ja eriarvoisuuden torjuntaan. Näiden eteen olen valmis tekemään töitä nyt myös Helsingin kaupunginvaltuustossa.
MiBin vaalitavoitteet ovat loistavia tavoitteita jokainen, näihin on helppo sitoutua! Valtuustossa lupaan edistää kuitenkin erityisesti laadukkaan varhaiskasvatuksen toteutumista. Varhaiskasvatus luo perustan koko tulevalle koulupolulle ja pienen ihmisen elämälle. Samalla se edistää tasa-arvoisen työelämän toteutumista, kun äidit voivat töihin palatessaan luottaa siihen että lapsi viettää päivänsä turvallisten ja ammattitaitoisten aikuisten kanssa, joilla on aikaa kohdata lapsi.
Alviina Alametsä
Vihreät
Helsinki, jossa pää ei hajoa. Puolustetaan metsiä, mielenterveyttä, koulutusta ja kulttuuria. Olen vuosaarelainen valtuutettu, kansanedustaja ja pian pienen vauvan äiti. Helsingissä pitäisi olla jonoja korkeintaan festareilla, ei mielenterveyspalveluissa. Aloitteestani on avattu neljä avointa, maksutonta Mieppi-mielenterveysklinikkaa: tuplataan määrä. Liian moni hukkuu huoliin ja laskuihin. Vähennetään asuinkustannuksia, ei lähiluontoa. Edistetään tasa-arvoa ja parempia palveluita perheille!
Haluan olla edistämässä parempaa varhaiskasvatusta, sillä asiassa on Helsingissä valtavasti ongelmia. Esimerkiksi pienemmät ryhmäkoot ja parempi työhyvinvointi ja palkkaus henkilökunnalle olisivat ensiarvoisen tärkeitä. Kaupunginvaltuutettuna olen tehnyt myös aloitteen perheiden paremmista palveluista ja esimerkiksi pariterapian tarjoamisesta kunnan palveluissa (ja lyhyemmillä jonoilla, sillä nyt jonotus on jopa vuoden). Allekirjoitan kaikki MiBin tavoitteet ja olen valmis työskentelemään niiden puolesta.
Iida Haglund
Kokoomus
Hei! Olen 34-vuotias kohta viisivuotiaan lapsen äiti Helsingin Etelä-Haagasta. Olen työskennellyt politiikassa eri tehtävissä jo n. 15 vuotta ja Helsingin kuntapolitiikassakin jo yli kahdeksan vuotta. Toivottavasti saan jatkaa työtä paremman Helsingin eteen seuraavallakin vaalikaudella! Päivätöissä olen palkka- ja henkilöstöhallinnon erityisasiantuntijana. Politiikassa tällä hetkellä toimin varavaltuutettuna, tarkastuslautakunnan jäsenenä ja kaupunkiympäristölautakunnan varajäsenenä.
Kaikki MiBin teemat ovat tukemisen arvoisia ja linkittyvät omiinkin teemoihini. Esim. ”Paras kaupunki lapsille ja nuorille” -osio tukee ensisijaisesti MiBin kahta ensimmäistä teemaa, eli laadukkaan varhaiskasvatuksen ja lasten vapaa-ajan ja harrastustoiminnan tavoitteita. Segregaation vähentäminen (Helsingissä todellinen ongelma, joka on ratkaistava!) ja tasa-arvoiset koulutuspolut ovat todellakin kärkitavoitteita Helsingissä.
Mari Holopainen
Vihreät
Olen kokenut päättäjä, varakansanedustaja, kestävän talouden asiantuntija ja 9- ja 14-vuotiaiden lasten äiti. Minulla on kokemusta niin hallitus- kuin valtuustostrategianeuvotteluista. Olen toiminut kaupunginvaltuutettuna yli 16 vuotta. Opetan ja teen tutkimusta Aalto-yliopistossa. Aiemmin olen toiminut kansanedustajana ja vastannut eduskuntaryhmän talousvaliokuntatyöstä. Koulutukseltani olen kauppatieteiden maisteri ja väitöskirjatutkija.
Tokaluokkalaisen vanhempana näen, miten tärkeää mielekäs iltapäivätoiminta on. Se lisää perheen yhteistä aikaa. Viime eduskuntakaudella onnistuimme luomaan Suomen harrastamisen mallin, ja Helsingissä olemme turvanneet sen rahoituksen – vaikka nykyinen hallitus on leikannut sitä. Edistän määrätietoisesti rahoituksen kasvattamista, jotta voimme monipuolistaa harrastusmahdollisuuksia kaikille lapsille perheen tulotasosta riippumatta. Tuen lämpimästi kaikkia MIBin erinomaisia vaalitavoitteita.
Sini Korpinen
Kokoomus
Olen syntynyt pienituloiseen ja kouluttamattomaan perheeseen. Uskonkin vahvasti mahdollisuuksien tasa-arvoon ja siihen, että meidän pitää luoda Helsinki, jossa jokaisella lapsella on mahdollisuus kasvaa täyteen potentiaaliin taustasta huolimatta. Asun Koskelassa lapsiperhearkea ja arkeeni kuuluu niin päiväkoti- kuin kouluasioita. Nämä ovat myös tärkeimmät teemani, ja niiden eteen olen tehnyt töitä kaupunginvaltuustossa viimeiset neljä vuotta.
Jokaisen perheen pitää voida luottaa siihen, että jokainen päiväkoti on hyvä päiväkoti ja jokainen koulu hyvä koulu. Poliitikon tärkein rooli tässä on rahoituksen turvaaminen. Helsingissä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan budjetti on kasvanut edellisellä valtuustokaudella 30 %. Tätä työtä pitää jatkaa. Mutta meidän pitää myös priorisoida: keskitytään perusasioihin, kuten ryhmäkokoihin, oppimateriaaleihin ja pätevän henkilöstön turvaamiseen.
Marika Koski
SDP
TUETAAN TOISIAMME
Olen Helsingin kaupungin varavaltuutettu, työllisyyden asiantuntija ja kahden lapsen äiti. Poliittisen toimintani ydin on osallisuuden mahdollistaminen. Se, että mahdollisimman moni kokee olevansa riittävä ja kelpaava. Itselleni MiB Toastmastersista saatu tuki ja oppi ovat antaneet uskalluksen poliittiseen toimintaan. Haluan ajamassani politiikassa huomioida MiB -äidit, sillä en olisi ehdokkaana ilman teidän tukeanne. KIITOS <3
Parempaa työelämää kehitetään tukemalla jaksamista ja rohkeutta ideoida. Varsinkin ruuhkavuodet uuvuttavat, joten erityisesti äitien jaksamiseen työelämässä on kiinnitettävä huomioita. Yhdessä työllisyyspalveluiden kanssa voisimme tehdä kokeiluja nelipäiväisestä työviikosta. Syrjintää vastaan on kehitettävä aktiivisia ja vaikuttavia toimia. Hyvä työelämä kuuluu kaikille!
Eeva Kärkkäinen
Keskusta
Olen keskustan helsinkiläinen varavaltuutettu sekä kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan jäsen. Työskentelen päivätyössä yhteiskuntasuhdejohtajana lääkeyrityksessä. Asun Lauttasaaressa puolisoni kanssa ja odotamme perheeseemme ensimmäistä lasta tänä keväänä. Kaupunkipolitiikassa toimin uskoen, että Helsinki pystyy parempaan. Vaalitavoitteeni liittyvät 1) koulutukseen 2) asukkaiden hyvinvointiin 3) lähiluontoon 4) yrittäjyyteen ja 5) työllisyyteen.
Haluan, että Helsingissä on Suomen parhaat koulut ja päiväkodit. Varhaiskasvatuksessa tarvitaan pysyviä aikuisia ja kouluihin riittävän pienet ryhmät. Perhetaustasta johtuvia lasten oppimiseroja on kavennettava.
Joanna Lukkarila
Vihreät
Olen 35-vuotias luokanopettaja, äiti, arkiliikkuja ja järjestöaktiivi. Päätin lähteä ehdolle ruuhkavuosista huolimatta, sillä jokaista tarvitaan edistämään lasten ja perheiden asioita! Opettajan työssäni näen kuntapolitiikan suorat vaikutukset. Koulutuksesta leikataan, vaikka se on keskeisin tulevaisuusteko maassamme. Laadukkaasta varhaiskasvatuksesta ja koulutuksesta huolehtiminen varmistaa hyvinvoivat lapset sekä riittävän perustan ja tuen oppimiselle.
Helsingin tulee olla perhemyönteinen kaupunki. Perheet tarvitsevat tukipalveluita. Niiden tulee olla ennaltaehkäiseviä, oikea-aikaisia ja perheiden erilaisia tilanteita ymmärtäviä. Tämän lisäksi tärkeät tavoitteet liittyvät kasvatukseen ja koulutukseen: Varmistetaan laadukas varhaiskasvatus, jota tarjotaan mahdollisimman läheltä kotia. Pidetään huolta, että jokaisessa koulussa on edellytykset tarjota oppilaalle tukea opillisesti, kuin vaikkapa mielenterveyden tueksi.
Päivi Meros
Vihreät
Olen nelikymppinen äiti Vuosaaresta ja työskentelen markkinointi- ja viestintäasiantuntijana Aalto-yliopiston yrityskiihdyttämössä. Minulla on MBA-tutkinto, ja arvostan rehellisyyttä, tasapuolisuutta ja ihmisläheisyyttä. Politiikka on osa elämääni, ja uskon toimivaan demokratiaan. Minulle tärkeitä arvoja ovat läheiset, turvallisuus, terveys, liikunta, ympäristö ja kulttuuri. Välittäminen luo turvallisen ja tasapainoisen Helsingin – olen ehdolla Helsingin kaupunginvaltuustoon 2025!
Helsingin on tuettava paremmin pienten lasten äitien työhönpaluuta, jotta kaupunki hyödyntää kaiken osaamispotentiaalinsa ja vahvistaa perheiden hyvinvointia. Aion edistää työllisyyspalveluita, jotka tarjoavat joustavia työnhakupalveluita ja lastenhoidon tukiratkaisuja. Lisäksi haluan, että Helsinki kehittää omia työpaikkojaan perheystävällisemmiksi joustavilla työajoilla, etätyömahdollisuuksilla ja sujuvilla perhevapailla sekä kannustaa työnantajia samaan.
Janna Rantanen
Perussuomalaiset
Olen 37-vuotias helsinkiläinen perheenäiti ja ehdolla Helsingin kaupunginvaltuustoon. Koulutukseltani olen oikeustieteen maisteri ja varatuomari. Työhistoriaani kuuluu niin asianajajan, syyttäjän kuin työmarkkinajuristinkin tehtävät. Tällä hetkellä työskentelen ulkomaankauppa- ja kehitysministerin erityisavustajana. Vaaliteemoistani keskeisin on lapset, nuoret ja lapsiperheet. Huomio päätöksenteossa tulee kohdistaa heidän hyvinvointiinsa ja turvallisuuteensa joka puolella kaupunkia.
Laadukas varhaiskasvatus on minulle sydämen asia, koska minulla on päiväkoti-ikäinen lapsi. Olemme onnekkaita, että lapsen päiväkodissa on sitoutunut ja pysyvä henkilökunta. Tämä pitäisi olla tilanne jokaisessa helsinkiläisessä päiväkodissa. Lähipäiväkotimalli on erittäin kannatettava. Aion puhua em. asioiden puolesta mm. Helvot ry:n vaalipaneelissa 17.3.
Iiris Suomela
Vihreät
Olen entinen tamperelainen kansanedustaja ja valtuutettu; nykyinen 4-vuotiaan lapsen äiti ja kulttuurialan edunvalvontapäällikkö Kalliosta. Olen ehdolla, koska nyt jos koskaan on puolustettava ilmastoa, kulttuuria ja yhdenvertaisuutta. Ilmastokriisiä ja köyhyyttä on torjuttava samanaikaisesti. Samalla jokaiselle lapselle on taattava paras mahdollinen alku päiväkoti- ja koulupolulle. Pienennetään ryhmäkokoja ja puututaan tiukasti syrjintään ja kiusaamiseen. Taataan riittävä tuki jokaiselle oppijalle.
Monella perheellä ei ole Helsingissä sukua, mikä korostaa kaupungin roolia sujuvan arjen takaamisessa. Esim. iltapäiväkerhojen laajennusta kannatan lämpimästi. Samalla osaajapula vaivaa niin päiväkoteja ja kouluja kuin neuvoloita ja sosiaalityötä. Näiden peruspalveluiden rahoitus on turvattava, mikä mahdollistaa normaalin toiminnan lisäksi myös laadun kehittämisen. Hoitajilla ja muilla naisvaltaisten alojen ammattilaisilla on oltava varaa asua Helsingissä. Muuten osaajapula syvenee entisestään.
Peppi Tervo-Hiltula
SDP
Hei! Minulle tärkeitä teemoja ovat perheiden palveluiden kehittäminen, monipuoliset työelämäkysymykset, sujuva liikkuminen ja julkinen liikenne sekä turvallinen elin- ja kasvuympäristö. Keskeisiä arvoja minulle ovat tasa-arvo, vastuullisuus, yhteisöllisyys ja rehellisyys. Olen järjestökentällä, opetusalalla työuraani tehnyt alle nelikymppinen perheenäiti. Oma vaalilupaukseni on yhteistyön rakentaminen, tulevaisuuden vastuulliset valinnat sekä tasa-arvoisesti kaikkien palveluista huolehtiminen.
Haluan sitoutua edistämään kaikkia MiBin tavoitteita. Perheiden tilanteet ovat erilaisia, mutta kaikkia niitä yhdistää, että äidit haluavat yhdistää työn ja perhe-elämän. Se mahdollistuu turvallisella päivähoidolla, sujuvalla liikkumisella ja palveluilla. Pidän tärkeänä myös, että toisen huoltajan pitämät vanhempainvapaat kasvavat tulevaisuudessa tasaten vanhemmuuden kuluja. Toivon, että tulevaisuudessa työelämästä saataisiin kitkettyä syrjintä oletun perhetilanteen perusteella.
Hämeenkyrö
Suvi Järvenpää
SDP
Olen ensimmäisen kauden kunnanvaltuutettu Hämeenkyrössä. Näiden neljän vuoden aikana olen oppinut paljon kunnan toimintatavoista. Minulla on kaksi lasta, ja toimin asiantuntijatyössä Pirkanmaalla. Tämän vuoksi ymmärrän erityisesti perheiden ja lasten tarpeet kunnallisissa palveluissa. Pyrin tuomaan esiin näkökulmia, jotka tukevat nuorten ja perheiden hyvinvointia Hämeenkyrössä. Haluaisin jatkaa tätä työtä.
Koululaisten vapaa-ajan ja loma-ajan toimintaa on lisättävä: koululaisten hyvinvointi ei rajoitu pelkästään koulupäiviin. Tavoitteenani on lisätä monipuolisia ja laadukkaita vapaa-ajan toimintamahdollisuuksia koululaisten lomia varten. Tämä voi sisältää erilaisia aktiviteetteja, kuten harrastuksia, leirejä ja kulttuuri- ja liikuntatapahtumia, jotka tukevat lasten sosiaalisia suhteita ja hyvinvointia.
Hämeenlinna
Kirsi Lehto
Kokoomus
Kaupunginhallituksen jäsen ja valtuustoryhmän pj. Diplomi-insinööri ja hankejohtaja. Rohkea uudistaja ja luutuneiden toimintatapojen haastaja. Olen yritysmaailman ja kuntatalouden ammattilainen, joka haluaa rakentaa yhteistyötä ja on tottunut keksimään ratkaisuja vaikeisiinkin haasteisiin. Tuon päätöksentekoon talouden, liiketalouden, hankintojen ja digitalisaation osaamista sekä yhteistyökykyistä asennetta. Perehdyn asioihin kunnolla, kuuntelen eri näkökulmia ja tartun reippaasti toimeen!
Äitien hyvinvoinnilla ja työllisyydellä on keskeinen vaikutus koko perheen hyvinvointiin ja toimeentuloon. Sen vuoksi on tuettava kaikin mahdollisin keinoin sitä, ettääitien arki saataisiin mahdollisimman sujuvaksi ja työssä käynti joustavaksi. Kansainvälisiä osaajia tulee auttaa integroitumaan Suomeen ja myös löytämään työpaikka, koska myös sillä on vaikutusta koko perheen integroitumiseen, toimeentuloon ja hyvinvointiin.
Janakkala
Eini Nurmi
Vihreät
Olen janakkalalainen äiti, järjestökonkari ja kunnanvaltuutettu. Kuntapolitiikassa olen ollut aktiivisesti mukana noin 9 vuotta. Koulutukseltani olen yhteisöpedagogi AMK ja lisäksi olen suorittanut tiedolla johtamisen asiantuntijan YAMK-koulutuksen. Päivätyötäni teen 3. sektorilla järjestöpäällikkönä. Järjestöt, yhteisöt ja osallisuuden edistäminen ovat minulle myös vaikuttamistyössä tärkeitä.
Haluan edistää laadukasta varhaiskasvatusta ja peruspalveluita Janakkalassa. Lasten ja nuorten palvelut ovat kuntien toiminnan keskiötä ja niihin tulee panostaa, sillä lapsissa on tulevaisuutemme. Ajattelen, että vanhempien tukeminen säteilee myös lasten hyvinvointiin ja meidän täytyy nähdä perheiden palvelut kokonaisuutena.
Jyväskylä
Maria Korte
Kokoomus
Olen 45-vuotias diplomi-insinööri, neljän koululaisen äiti Jyväskylästä. Lasten ja nuorten asiat, liikunta, seuratoiminta ja yrittäjyys ovat lähellä sydäntäni. Olen asunut useissa eri kaupungeissa ja minulla on näkymystä siitä, mitä Jyväskylässä pitäisi tehdä toisin, jotta asukasviihtyvyys ja kaupungin vetovoima paranee. Luonteeltani olen aikaansaava, asioita eteenpäinvievä ja päättäväinen. Tehdään yhdessä parempi, turvallisempi, elinvoimaisempi ja perheystävällisempi Jyväskylä!
Kaikki MiBin ajamat asiat ovat myös omaa sydäntä erityisen lähellä, mutta jos yksi pitäisi nostaa ylös, niin tasa-arvoiset koulutuspolut ja oppimisympäristöt jokaiselle lapselle! Opettajille pitäisi antaa mahdollisuuksia palauttaa ja ylläpitää oppimisrauhaa, jokaisella koululla pitää olla riittävät määrärahat mm. oppimateriaalin hankkimiseen ja moderneihin, innostaviin opetusmenetelmiin yli sukupuolirajojen ja mahdollisuus tukea oppilaan omia kiinnostuksen kohteita.
Anniina Runtuvuori-Salmela
Kokoomus
Opiskellessa rakastuin Jyväskylän avoimuuteen, luontoon ja mahdollisuuksiin, joita kaupunki tarjoaa kaikille asukkailleen. Vapaa-ajallani minut voi tavata metsäpoluilla, kampuksella, jäähalleilla, urheilukentillä sekä kalastamassa. Koulutukseltani olen filosofian tohtori solu- ja molekyylibiologiasta ja työskentelen tutkijatohtorina. Minulle on tärkeää huolehtia ympäristön, perheiden ja nuorten hyvinvoinnista.
Haluan varmistaa, että lapsilla ja nuorilla on terveellinen ja turvallinen lapsuus, jossa Jyväskylä ja Keski-Suomi varmistaa laadukkaan ja kattavan kasvupaikan. Lapsissa on tulevaisuus, jota meidän aikuisten täytyy suojella.
Kaarina
Maria Rantanen
Vihreät
Olen sairaanhoitaja, äiti, sivutoiminen yrittäjä ja liiketalouden opiskelija. Minulle tärkeitä teemoja ovat lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointi, tasa-arvo, yrittäjyys ja luonnonläheinen Kaarina. Haluan kehittää saavutettavia palveluita ja tehdä työtä yhdenvertaisen yhteiskunnan puolesta. Mielestäni hyvinvoiva henkilöstö sekä saavutettavat ja oikea-aikaiset palvelut ovat sosiaali- ja terveydenhuollon perusta.
Kuntien budjetista 60 % liittyy lapsiin ja nuoriin. Varhaiskasvatukseen, kouluihin ja lapsiperheisiin tulee siis panostaa jatkossakin. Laadukas varhaiskasvatus lähipäiväkodissa tulisi varmistaa jokaiselle perheelle. Sillä tuetaan niin lasten kehitystä kuin myös vanhempien työssäkäyntiä. Riittävän pienet ryhmäkoot sekä hyvinvoiva ja viihtyvä henkilökunta ovat avainasemassa tämän toteutumiselle. Varhaiskasvatuksen ja neuvoloiden yhteistyöllä on myös tärkeä asema lapsiperheiden tukemisessa.
Kangasala
Henna Piilola
Kokoomus
Olen uudistaja ja muutoksen edistäjä, jolta löytyy kokemusta johtamisesta julkisen sektorin digitalisaatioon liittyvistä kehitysprojekteista ja -hankkeista sekä yksityiseltä sektorilta myynti- ja markkinointialoilta (B2C/B2B). Innostun kehittämisestä sekä kilpailuedun ja elinvoimaisen tulevaisuuden rakentamisesta. Tämän rinnalla olen perheelle omistautunut äiti, joka haluaa varmistaa mahdollisuuksien tasa-arvon myös tuleville sukupolville.
Tasa-arvoinen vanhemmuus sekä työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen ovat tärkeitä, jotta naisetkin voivat edetä uralla. Edistäisin muutosta nostamalla esiin haasteita liittyen tasa-arvoiseen vanhemmuuteen sekä työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseen ja edistämällä ratkaisuehdotuksia haasteiden ratkaisemiseksi.
Marika Uusi-Illikainen
Vihreät
Olen ehdolla, koska Kangasala tarvitsee järkevämmän arjen asiantuntijan valtuustoon. Haluan vaikuttaa minulle tärkeän kaupunkini ja hyvinvointialueen kehitykseen sekä vahvistaa Kangasalan päätöksentekoa omalla osaamisellani, näkemyksilläni, kiinnostuksellani ja arvoillani. Sydämeni sykkii etsiä ratkaisuja lapsiperheiden asioille, vastuulliselle ja kestävälle taloudenpidolle, kasvavalle eriarvoisuudelle ja pirkanmaalaisten mielenterveyden vahvistamiselle.
Haluan olla edistämässä kaupungin varhaiskasvatusta ja koulutukseen liittyviä asioita, siksi Kangasalan tulee varmistaa ikätasoisen ryhmäkoon toteutuminen varhaiskasvatuksessa sekä kouluissa. Perusopetuksessa tulee olla oppimisrauha, johon tarvitaan riittävästi osaavaa ja sitoutunutta henkilökuntaa. Kangasalan kaupungin ja Pirhan henkilökunnan työhyvinvointia, johtamista ja palkkausta tulee kehittää.
Kirkkonummi
Noora Kettunen
SDP
Olen kahden päiväkoti-ikäisen lapsen äiti, feministi ja toiminnanjohtaja. Olen ehdolla tasa-arvoisen, kaikkia kunnioittavan ja oikeudenmukaisen Kirkkonummen puolesta. Sydäntäni erityisen lähellä on lapset ja perheiden palvelut, koulutus ja lähiluonto. Ruuhkavuosien keskellä mietin hetken ehdolle lähtemistä, kunnes totesin, että sillä on merkitystä kuka asioista päättää.
Kaikki MIBin ajamat muutokset ovat erinomaisia! Lapset ja nuoret on otettava päätöksenteossa vahvasti huomioon. Laadukas ja maksuton varhaiskasvatus on jokaisen lapsen oikeus. Päiväkotipaikkoja tulee olla tarpeeksi ja lähellä omaa kotia. Päiväkodeissa ja kouluissa tulee olla tarpeeksi luotettavia aikuisia, ryhmäkoot riittävän pieniä ja tilojen turvallisia. Laadukas varhaiskasvatus ja koulutus edellyttää panostuksia ammattilaisten työskentelyolosuhteisiin, palkkaukseen ja työhyvinvointiin.
Kotka
Sanna Saikkonen
Keskusta
Olen 41-vuotias rakennusinsinööri ja työskentelen rakennesuunnittelun parissa. Olen ennen kaikkea neljän harrastavan lapsen äiti. Vapaa-aika kuluu luottamustehtävissä, jäähallilla, jalkapallokenttien laidalla ja usein auton ratissa lapsia kuljettaen. Olin ehdolla ensimmäistä kertaa viime kuntavaaleissa. Olen keskustan varavaltuutettu Kotkassa ja kaupunginhallituksen varsinainen jäsen. Lisäksi olen kuntayhdistyksen puheenjohtaja ja keskustan puoluevaltuuston jäsen tällä kaudella.
Koululaisten vapaa-ajan ja loma-ajan toimintaa on lisättävä. Kotkassa on iltapäiväkerho, mutta ei aamupäiväkerhoa. Tilanne on hankala, kun samaan aikaan koululaisilla alkaa koulu vasta 10.00 ja jatkuu klo 14 asti. Kotonaoloaika on pitkä aamuisin. Laadukkaat palvelut ja tasa-arvoinen vanhemmuus on tärkeä tavoite. Ennaltaehkäisevään perhetyöhön täytyy laittaa varoja. Tasa-arvoinen vanhemmuus vaatii sen, että isäkin jää välillä vauvan kanssa kahdestaan.
Kouvola
Jenni Aikio
Vihreät
Olen alue- ja kaupunginvaltuutettu, liikunta-alan ammattilainen ja äiti. Työskentelen toiminnanjohtajana, tosin olen kesään asti opintovapaalla kauppatieteen opintojen parissa. Entuudestaan minulla on liikunnan YAMK-tutkinto ja olen liikunnanohjaaja AMK. Politiikassa tavoitteeni on edistää yhdenvertaisuutta, hyvinvointia ja kestävää taloudenpitoa inhimillisesti ja ympäristö huomioiden. Haluan omalla esimerkilläni osoittaa, että päätöksenteossa on paikka kaikenlaisille elämänvaiheille.
Tärkein tavoitteeni on laadukkaan koulutuksen tarjoaminen jokaiselle lapselle ja nuorelle. Koulutukseen panostaminen ei ole menoerä, vaan investointi Kouvolan elinvoimaan, houkuttelevuuteen ja hyvinvointiin. Ajattelen myös, että olen päättäjänä avainasemassa purkamassa työelämän ja politiikkaan osallistumisen esteitä ja lisäämässä perhemyönteisyyttä. Valtuutettuna olen joutunut vaatimaan parempia luottamustehtävien ja perheen yhdistämisen edellytyksiä, kuten sujuvampia lastenhoidon korvauksia.
Lahti
Roosa Rusanen
SDP
Olen Roosa Rusanen, kolmen lapsen äiti ja helposti erilaisista asioista innostuva lahtelainen. Minulle on tärkeää, että arki on sujuvaa ja että palveluihin pääsy on mutkatonta. Olen tekijäluonne, en jää katsomaan, että joku muu hoitaa, vaan ryhdyn toimiin. Haaveilen yhteiskunnasta, joka keskittyisi enemmän yhteisöllisyyteen, kuin itsekeskeisyyteen. Uskon vapaaehtoistoiminnan voimaan ja solidaarisuuteen. Koulutukseltani olen liikunnanohjaaja (AMK) ja opiskelen tradenomi (YAMK) tutkintoa.
Laadukkaat palvelut ja tasa-arvoinen vanhemmuus on tärkeä tavoite. Palvelut on rakennettava saavutettavaksi niiden käyttäjille. Saavutettavuutta on, että esimerkiksi lapsiperheiden kohtaamispaikkojen viestintää suunnataan myös ei-synnyttävälle vanhemmalle ja kaupunki on mahdollistamassa kohtaamispaikkojen muodostumista. Laadukas varhaiskasvatus tukee myös tasa-arvoista vanhemmuutta ja mahdollistaa perheen ja työn yhdistämisen.
Lempäälä
Johanna Kalliomäki
Kokoomus
Olen 41-vuotias monessa mukana oleva kolmen alakoululaisen äiti Lempäälän Kuljusta. Työkseni luotsaan IT-yksikköä, joka turvaa ja tehostaa suomalaista teollisuutta, sekä toimin YAMK-opettajana. Toimin tällä hetkellä ensimmäisen kauden kunnanvaltuutettuna sekä kasvatus- ja opetuslautakunnan toisena varapuheenjohtajana Lempäälässä. Olen MiBin perustamisen aikoina toiminut myös yhdistyksessä mukana aktiivisesti ja kannan MiBin arvoja ylpeästi mukanani!
Kaikki MiBin vaalitavoitteet ovat tärkeitä, mutta erityisesti nostan esiin koulutukseen liittyvät teemat. Laadukas varhaiskasvatus on aivan keskeistä, jotta arki toimii ja vanhemmat voivat tehdä myös hyvällä omallatunnolla töitä. Lähipäiväkodin ja -koulun tulee olla hyvä ja omata riittävän pienet ryhmäkoot. Henkilöstön sitoutumiseen tulee panostaa ja siihen, että paikan saa lapselle kun sitä tarvitsee. Myös harrastustoiminta ja iltapäivä- sekä loma-ajan toiminta lapsille ja nuorille on tärkeää.
Kaisu Keisala-Kaseja
Vihreät
Olen kahden lapsen äiti, työskentelen Vihreillä toiminnanjohtajana ja taustaltani olen yrittäjä. Minulle perhe on tärkein: lapsiperheissä arki ratkaisee. Työurat ovat murroksessa ja yhä useampi toimii yrittäjänä jossain vaiheessa. Tuetaan pieniä yrityksiä ja luodaan talouskasvua. Palautetaan luottamus politiikkaan ja tehdään päätöksiä tavallinen ihminen edellä. Empatia kuuluu politiikkaan. Luodaan toivoa ja turvallisuutta, vaikka maailmalla kuohuu.
Laadukkaat palvelut ovat lapsiperheiden arjen perusta. Kunnan tehtävä on tukea vanhempia arjessa, jotta ruuhkavuosista selviää hengissä. Neuvolapalveluihin on panostettava, jotta perheet saavat ennaltaehkäisevää tukea. Lapsiperheiden kotipalvelujen toimivuudella on valtava merkitys perheiden jaksamiselle. Perheillä on oltava valinnanvaraa lasten hoidon suhteen. Perheiden ja lasten tilanteet vaihtelevat ja kunnan on tuettava erilaisia varhaiskasvatuksen muotoja, esim. yksityistä perhepäivähoitoa.
Loppi
Julianna Koivu
Keskusta
Olen 34-vuotias äiti, yrittäjä ja kasvatustieteen maisteri. Olen eteenpäin katsova, rohkea ja idearikas ehdokas kunnan päätöksentekoon. Katson asioita laajasti ja analyyttisesti – haluan ymmärtää aikamme ilmiöitä. Minulle tärkeitä yhteiskunnallisia arvoja ovat yksilön vapaus omannäköiseen elämään, työnteon ja yrittämisen mielekkyys ja vapaus sekä yhteisöllisyys (turvallinen ja lämmin yhteisö kylän, asutuskeskuksen tai koko kunnan mittakaavassa).
Laadukkaat palvelut ja tasa-arvoinen vanhemmuus on tärkeä tavoite: ryhmämuotoisen päiväkotihoidon lisäksi kaikkien kuntien on mahdollistettava yksityisen hoidon tuen käyttö tai palveluseteli eri elämäntilanteissa. Keinona on kuntalisä ja sisaruslisä tai palveluseteli.
Oulu
Taru Hallikainen
Vihreät
Olen kolmen kouluikäisen lapsen vanhempi (13 v, 13v, 14 v), ja tiedän erittäin hyvin omakohtaisesti työn ja perheen yhteensovittamisen haasteet. Minulle on tärkeää, että erilaiset perheet tulevat huomioiduksi päätöksenteossa. Työskentelen vastuuvalmentajana työllisyydenhoidon parissa yksityisellä sektorilla. Olen yhdyskuntalautakunnan varajäsen. Lautakunnassa olen pyrkinyt edistämään yhteisöllisiä asumismuotoja.
Työn ja perheen yhteensovittamisen haasteet näkyvät minulle työni kautta ja toivon voivani päästä vaikuttamaan tähän asiaan poliittisessa päätöksenteossa. Hyvinvoinnissa luotan ennaltaehkäisyn voimaan ja siksi varhaiskasvatuksen tulee olla laadukasta, kotipalvelun asemaa perhetyön muotona on vahvistettava ja kaikilla on oltava mahdollisuus päästä matalan kynnyksen mielenterveyden palveluiden äärelle.
Marika Koivuniemi
Vihreät
Olen oululainen tehopakkaus. Lähdin politiikkaan, kun intensiivisen pikkulapsiarjen jälkeen huomasin, että haluan yhtäältä tehdä voitavani omien lasteni paremman tulevaisuuden eteen ja toisaalta olla mukana varmistamassa, että laadukkaaseen koulutukseen, osaamiseen sekä yritysten veto- ja pitovoimaan satsataan. Koen tärkeäksi nivelvaiheen, kun perhevapailta palataan työelämään. Olen kasvatustieteiden tohtori ja työskentelen liiketoiminnan ja koulutuksen kehittämisen parissa Oulun yliopistossa.
Lupaan puolustaa kaikin voimin ja keinoin laadukasta varhaiskasvatusta ja ylipäätään koulutusta taaperosta tohtoriksi Oulussa. Lasten vanhempien pitää voida viedä lapsensa päiväkotiin tai kouluun vailla huolen häivää siitä, miten lapsi siellä pärjää. Se varmistetaan ryhmäkokojen pitämisellä riittävän pieninä sekä päiväkotien ja koulujen henkilökuntien riittävyyteen ja hyvinvointiin satsaamalla. Meillä on pitkä historia maailman koulutuksen kärkimaana ja hyvät mahdollisuudet säilyttää asemamme.
Aino-Kaisa Manninen
Vihreät
Olen oululainen kaupunginvaltuutettu Tuirasta. Haen jatkokaudelle valtuustoon, koska haluan tehdä Oulusta viihtyisämmän ja kestävämmän paikan asua ja elää. Haluan, että ympäristömme kannustaa niin vauva- kuin mummoikäisiäkin oululaisia liikkumaan. Panostetaan kävelyyn, pyöräilyyn ja joukkoliikenteeseen. Työskentelen jalkapalloseuran toiminnanjohtajana, ja taustaltani olen tuotantotalouden diplomi-insinööri sekä terveystieteiden maisteri. Perheeseeni kuuluu puoliso ja päiväkoti-ikäinen lapsi.
Haluan vaikuttaa erityisesti koulutuksen ja varhaiskasvatuksen laatuun. Lapsimäärän radikaali väheneminen Oulussa tarkoittaa isoja muutoksia kouluverkkoon ja monet keskisuuretkin koulut saattavat tulla lakkautuslistalle. Näissä tulee kuitenkin huomioida lasten etu ja tehdä lapsivaikutusten arvioinnit tarkasti. MiBin tavoitteiden ulkopuolelta haluan vaikuttaa myös siihen, että koulu- ja harrastusmatkat ovat saavutettavissa omin lihasvoimin tai joukkoliikenteellä.
Anna Poropudas
Kokoomus
Olen 38-vuotias Anna Poropudas – äiti, sairaanhoitaja, ratkaisukeskeinen valmentaja ja yrittäjä. Haluan rakentaa perheystävällisempää kaupunkia ja toimivampia hyvinvointipalveluja, joissa jokainen saa tarvitsemansa tuen ajoissa. Sydäntäni lähellä ovat hyvinvointi, laadukas varhaiskasvatus ja koulutus sekä menestyvä Pohjois-Suomi. Teen työtä sen eteen, että palvelut olisivat saavutettavia ja arki sujuvampaa meille kaikille. Haluan olla mukana tekemässä muutosta.
Haluaisin tehdä perheiden arjesta sujuvampaa ja lasten elämästä turvallisempaa. Jokaiselle lapselle pitäisi löytyä paikka lähipäiväkodista ja koululaisille enemmän ohjattua tekemistä iltapäivisin ja lomilla – yksinäisyyden ja tylsyyden sijaan harrastuksia ja kavereita! Kunnat voivat näyttää esimerkkiä perheystävällisyydessä ja tehdä työelämästä joustavampaa vanhemmille. Pienillä teoilla voi saada aikaan isoja muutoksia!
Pirkkala
Noora Alanne
Kokoomus
Olen kahden lapsen äiti, vaimo sekä uuden kasvun johtaja Medialiitossa ja johtaja Media-alan tutkimussäätiössä. Työssäni edistän sananvapautta, suomalaista kulttuuria ja demokratiaa. Olen tasa-arvon ja riippumattoman median kannattaja ja sydämeltäni tutkija. Olen ennen kaikkea äiti, joka uskoo, että perhe ja työ ovat elämän täydentäviä osa-alueita. MiBin hallituksen jäsenenä ja kuntavaaliehdokkaana pyrin edistämään yhteiskuntaa ja työelämää, joka tukee äitien asemaa ja perheystävällisyyttä.
Minulla on kuntavaaleissa kolme pääteemaa, joista ensimmäinen ja tärkein on perhemyönteinen ja tasa-arvoinen kunta. Tähän sisältyy kaikki viisi MiBin tavoitetta, joista erityisesti painotan lapsiperhepalveluiden laadun ja joustavuuden takaamista, varhaiskasvatuksen ikätasoisten ryhmäkokojen toteutumista, henkilökunnan hyvinvoinnin ja johtamisen kehittämistä, koululaisten vapaa- ja loma-ajan toiminnan lisäämistä ja saavutettavuutta sekä Harrastamisen Suomen mallin vakiinnuttamista Pirkkalassa.
Sanna Auer
Keskusta
Olen neljän lapsen äiti (yläkouluikäiset kaksoset asuvat vielä kotona), bioteknologian tohtori ja työskentelen tällä hetkellä projektipäällikkönä. Pääsin läpi viime kunnallisvaaleissa ja toimin Pirkkalassa ympäristöterveyslautakunnan varapuheenjohtajana 06/21-06/23. Sen jälkeen olen ollut varavaltuutettuna. Pirkkalassa on paljon kaavoitukseen ja rakentamiseen liittyviä asioita vireillä. Suuri huoleni on, että ihana puutarhamainen synnyinkuntani muuttuu asfaltti- ja betoniviidakoksi mm. raitiotie-päätöksen takia. Myös kuntatalouden kanssa on oltava samasta syystä hyvin tarkkana.
Tiedän omakohtaisesti neljän lapsen äitinä, kuinka tärkeitä ovat työelämän joustot, toimiva päivähoito, sairaan lapsen hoitopalvelut sekä pikkukoululaisten kerhotoiminta erityisesti koulujen kesäloma-aikana.
Sirpa Repo
Vihreät
Olen Pirkkalan Vihreiden pormestariehdokas, kokenut kuntapolitiikko, energia-alan ammattilainen, vaimo ja kahden teini-ikäisen tyttären äiti. Tavoitteenani on että huomioimme luonnon ja ilmaston, koulutuksen ja talouden entistä vahvemmin päätöksissä. Uudet ja vanhat pirkkalalaiset tarvitsevat viihtyisiä asuinympäristöjä, monipuolisia palveluita ja kokemusta olla osa yhteisöä. Tärkeää on avoimuus, tasa-arvo, suvaitsevaisuus ja positiivinen näkökulma tulevaisuuteen.
Päättäjänä haluan pitää huolta siitä, että kaikilla on mahdollisuus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen ja koulutukseen. Kun omat turvaverkot asuinpaikkakunnalla ovat vähäiset, olen huomannut mikä merkitys on pienten koululaisten aamu- ja iltapäiväkerhoilla sekä loma-ajan toiminnalla. Harrastamisen Suomen malli on Pirkkalassa käytössä ja mahdollistaa harrastamisen kaikille. Näiden toimintaedellytyksistä on jatkossakin pidettävä kiinni.
Maija Wirlander
Vihreät
Olen Maija, DI, ja toimin 61N:llä operatiivisena johtajana. Olin MiBin hallituksessa 2019-2022. Nykyisin olen Pirkkalan Vihreiden hallituksessa ja varajäsen yhdyskuntalautakunnassa. Edistän kasvavaa ja viihtyisää Pirkkalaa, jossa lapset harrastavat ja liikkuvat itsenäisesti, perheille on tarjolla kohtuuhintaista asumista ja lähiluonto säilyy. Vapaa-ajallani ulkoilen tyttärieni (7 & 9) ja puolisoni kanssa sekä teen Yhteensopimattomat-podcastia. Viihtyisä Pirkkala rakentuu yhteistyöllä!
Edistän koululaisten omatoimista liikkumista ja harrastamista. Kannatan Harrastava Pirkkala -toiminnan jatkamista. Pidän huolta, että liikuntapaikkoja on riittävästi sekä seuroille että lasten vapaaseen pelailuun. Omatoiminen liikkuminen onnistuu, kun on turvallinen koulumatka auratulla tiellä ja harrastuksiin voi pyöräillä tai kulkea julkisilla ilman tarvetta aikuisten kuskina toimimiselle. Näin meille aikuisillekin jää aikaa muillekin tärkeille asioille, kuten omille harrastuksille.
Porvoo
Emma Antell-Neem
RKP
Olen kahden kouluikäisen lapsen äiti, ja asun kyläyhteisössä, jossa on vahva yhteisöllisyys ja ihana turvallinen kyläkoulu. Kylien kehitys on lähellä sydäntäni, kylissä on valtava voima. Kaksikielisyys on Porvoon tärkeä valtti ja aito yhteisöllisyys yli kielirajojen on minulle tärkeää. Haluan edistää sujuvaa arjen kaksikielisyyttä ja vähentää vastakkainasettelua. Päätöksenteon läpinäkyvyys ja aito osallistaminen ontuvat Porvoossa. Luonto, tasa-arvoisuus ja yhteisöllisyys ovat minulle tärkeitä.
Haluan edistää perheiden hyvinvointia, jotta arki on sujuvaa ja koko perhe voi hyvin. Työn ja vapaa-ajan yhteensovittaminen ja jokaisen lapsen oikeus lähikouluun ovat tärkeitä, kuten myös harrastusmahdollisuudet kaikille lapsille – myös kylien ja saariston lapsille.
Anu Lyra
Sitoutumaton / Vihreät
Ekaluokkalaisen tyttären äitinä ja yksinhuoltajana naisten asia ja asema on lähellä sydäntä. Ajattelen, että monet tasa-arvoon liittyvät ongelmat korjaantuvat vasta sitten, kun naiset ovat mukana päättämässä, omistamassa ja käyttämässä valtaa/rahaa. Työssäni tunneälyvalmentajana näen, että hyvinvointi alkaa tunteista, joita me ilmennämme käytöksemme kautta muille ihmisille. Työelämässä tämä ei ole ihan pieni tai mitätön asia, vaan työhyvinvoinnin, motivaation ja tuottavuuden jarru tai kaasu.
Laadukas varhaiskasvatus, koululaisten vapaa-ajan ja loma-aikojen toiminta ja äitien työssäkäynnin tukeminen ovat muutoksia, joita haluan olla edistämässä. Palveluiden saavutettavuus ja laatu vaikuttavat suoraan naisten hyvinvointiin ja mahdollisuuteen panostaa työhön.
Raisio
Tuija Aso
Kokoomus
Olen 41-vuotias, ja perheeseeni kuuluu puoliso, kolme alakouluikäistä lasta sekä kaksi nuorta aikuista bonuslasta. Teen työtä laivateollisuudessa sähkösuunnittelun koordinaattorina. Pohjakoulutukseltani olen insinööri ja viittä vaille valmis YAMK-insinööri. Minulla on myös yli 20 vuoden kokemus luottamustehtävistä. Näillä meriiteillä tiedän, että osaan hoitaa luottamustehtäväni hyvin, ellen vielä paremmin. Minulle tärkeintä on luonnon sekä lasten hyvinvointi nyt ja tulevaisuudessa.
Varhaiskasvatuksessa tulee huolehtia riittävät resurssit. Työ on yhä haastavampaa. Riittävällä resursoinnilla mahdollistetaan varhaiskasvatuksen ammattilaisten parempi jaksaminen, jotta he voivat tehdä työnsä hyvin, hoitaa ja kasvattaa meidän tärkeimpiämme, lapsiamme.
Rauma
Anu Sallinen
Kokoomus
Olen raumalainen yhteiskuntatieteiden kandidaatti, jolla on aikuiset lapset ja pitkä työkokemus lokasuojaratkaisujen viennistä sekä ammatillisen koulutuksen hallitustehtävistä. Edustan Satakuntaa Kokoomusnaisten liittohallituksessa ja toimin hyvinvointialueen ikääntyneiden lautakunnan jäsenenä sekä Rauman ympäristö- ja lupalautakunnan varajäsenenä. Haluan huolehtia siitä, että sujuva ja turvallinen arki toteutuu kaikkialla Satakunnassa kaikissa ikäryhmissä.
Kaikenlaisen ikäsyrjinnän kitkeminen työmarkkinoilta on tässä taloustilanteessa ensisijainen tehtävä, ja kun työvoimapalveluilla ja laadukkaalla varhaiskasvatuksella voi asiantilaan vaikuttaa, ilmoittaudun talkoisiin. Kotipalvelujen lisääminen ennaltaehkäisevään perhetyöhön on myös ehdottoman tärkeää, samoin varhaiskasvatuksen palvelusetelit työllistymisvaiheessa.
Riihimäki
Jenni Tuomala
Kristillisdemokraatit
Olen 36-vuotias riihimäkeläinen äiti, ensimmäisen kauden varavaltuutettu ja Sivistyksen ja hyvinvoinnin lautakunnan varsinainen jäsen sekä Riihimäen KD:n puheenjohtaja. Koulutukseltani olen tradenomi ja pro gradu -tutkielmaa vaille valmis KTM liiketoiminnan kehittämisen maisteriohjelmasta. Ammatiltani olen riskienhallintapäällikkö ja työskentelen luottoriskien parissa finanssialalla.
Laadukas varhaiskasvatus ja lähipäiväkotimalli ovat sellaisia asioita, joilla houkutellaan Riihimäelle perheitä ja varmistetaan sujuva arki tukemalla lapsiperheitä työn ja perhe-elämän yhteensovittamisessa. Haluan myös edistää meillä Riihimäellä sujuvampaa koulupolkua siirryttäessä esiopetuksesta alakouluun, jossa ei tällä hetkellä ole taetta ryhmän jatkuvuudesta ja mahdollisuus kaverisuhteiden katkeamiselle on olemassa.
Rovaniemi
Maria-Riitta Mällinen
SDP
Olen 38-vuotias rovaniemeläinen äiti, vaikuttaja ja päättäjä. Minulla on kaksi tytärtä ja luontokuvaajapuoliso. Vapaa-ajalla retkeilemme yhdessä eri puolilla Lappia. Työskentelen Palvelualojen ammattiliitossa. Toimin Rovaniemellä kaupunginvaltuutettuna ja kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtajana. Lapin hyvinvointialueella olen valtuuston jäsen ja johdan sosialidemokraattista valtuustoryhmää. Lisäksi vaikutan Lapin liitossa, Lapin demareiden puheenjohtajana ja SDP:n puoluehallituksessa.
Lapsen etu menee minun arvoissa ja päätöksissä aina kaiken edelle. Jokaisen vanhemman on voitava luottaa siihen, että lapsella on varhaiskasvatuksessa kaikki hyvin. Ympäristö on turvallinen ja kannustava. Leikkien kautta opitaan yhteisistä pelisäännöistä. Varhaiskasvatuksessa voidaan poistaa eriarvoisuutta, luoda jokaiselle helpompi koulupolku ja sitä kautta saada oppimistulokset nousuun. Jotta varhaiskasvatus on laadukasta, on oltava riittävästi henkilökuntaa, eikä vaihtuvuus ole suurta.
Seinäjoki
Minna Lounatvuori
Kokoomus
Olen Minna Lounatvuori, 51-vuotias ICT-suunnittelija ja KTM. Perheeseeni kuuluu viisi nuorta (synt. 05, 06, 08, 09 ja 10). Olen elänyt vahvasti perhearjen keskellä. Tämä on kasvattanut minulle syvää ymmärrystä perheiden, lasten ja nuorten arjesta, haasteista ja tarpeista. Turvallisuus – erityisesti lasten ja nuorten hyvinvointi – on minulle sydämen asia. Meidän on taattava jokaiselle lapselle ja nuorelle turvallinen kasvuympäristö, jossa voi oppia, kasvaa ja kehittyä ilman pelkoa.
Laadukkaat palvelut ja tasa-arvoinen vanhemmuus on tärkeä tavoite, eli panostetaan varhaiskasvatukseen ja neuvolapalveluihin. Meillä tulee olla riittävät resurssit (henkilöstömitoitukset, koulutus, tuki). Mahdollisuus osa-aikatyöhön tai joustaviin työaikoihin molemmille vanhemmille. Vahva viesti työnantajille, että perheystävällisyys on kilpailuetu. Perheiden palvelujen saavutettavuus digitaalisesti ja fyysisesti. Monikanavaiset palvelut (etäneuvonta, mobiilisovellukset, kielivalinnat).
Tampere
Johanna Kirjavainen
Vihreät
Olen 36-vuotias tekniikan tohtori, tuotantotalouden diplomi-insinööri ja kahden lapsen äiti. Haluan rakentaa Tamperetta ja Pirkanmaata paikoiksi, jotka katsovat tulevaisuuteen ja huomioivat päätöksenteossaan tulevat sukupolvet ja ympäristön ja joissa jokaisen on taustastaan riippumatta hyvä opiskella, elää ja yrittää. Uskon intohimoisesti siihen, että poliittisia päätöksiä pitäisi tehdä tutkimustietoon nojaten, oikeudenmukaisesti kaikkien mahdollisuuksia hyvään elämään vahvistaen.
Haluaisin edistää erityisesti koululaisten iltapäivä- ja loma-ajan toiminnan laajentamista. Jokaisella lapsella tulisi olla mahdollisuus turvalliseen, ohjattuun ja mielekkääseen vapaa-aikaan koulupäivän jälkeen ja kesälomalla. Ruotsin mallin kaltainen nykyistä pidempään jatkuva iltapäivätoiminta parantaisi perheiden ja lasten hyvinvointia, ehkäisisi yksinäisyyttä ja helpottaisi vanhempien työssäjaksamista. Edistäisin tätä kuntatasolla ja valtakunnallisessa vaikuttamistyössä.
Katariina Kojo
Vihreät
Olen Katariina, 30-vuotias YTM ja perhevapaalla oleva kahden pienen lapsen äiti. Nuoresta asti olen toiminut erilaisissa luottamustehtävissä, tällä hetkellä kirkolliskokousedustajana ja SPR Tampereen osaston hallituksessa. Haluan Tampereen ja tämän planeetan säilyvän hyvänä paikkana elää tulevillekin sukupolville. Minua turhauttaa se, miten politiikkaa tehdään leikkaukset ja kurjuus edellä, kun sen sijaan pitäisi panostaa ennaltaehkäisyyn ja hyvinvointiin, uskaltaa haaveilla paremmasta.
Pidän tärkeänä panostaa äitien työssäkäynnin tukeen. Olen itse nyt toista kertaa perhevapaalla ilman tietoa sen jälkeisestä työpaikasta. Pätkätöiden ja perhevapaiden jälkeen työllistyminen voi olla todella haastavaa, minkä olen itsekin kokenut. Työllisyyspalveluissa tulisi tunnistaa tämä nykyistä paremmin ja kouluttaa henkilöstöä perheellisten työllisyyteen liittyen.
Suvi Parhankangas
Vihreät
Olen maalla suurperheessä kasvanut mutta jo 15 vuotta sitten tamperelaistunut kahden lapsen äiti. Teen töitä viestinnän asiantuntijana. Minulle tärkeitä arvoja ovat koti, perhe ja luonto. Saan rakentaa Tampereella omannäköistä arkea, ja haluan tämän olevan mahdollista myös muille, asuinalueesta ja tulotasosta riippumatta. Siksi perheiden palvelut, mukaan lukien järjestöjen toimintaedellytykset ovat itselleni keskeinen kehittämisen paikka tulevalla vaalikaudella, myös talouden tasapainopaineessa.
Itselleni tasa-arvoinen vanhemmuus on todella tärkeää. Koen, että moni perhe ei edelleenkään voi tehdä valintaa vanhemmuuden jakamisesta "omilla ehdoillaan" paitsi yhteiskunnan normien, myös rakenteellisten haasteiden vuoksi. Kaupunki voi työnantajana näyttää esimerkkiä isien kannustamisessa perhevapaille, ja palvelut täytyy suunnitella niin, että molempien vanhempien on yhtä luontevaa ja sujuvaa osallistua lapsen kanssa esimerkiksi kerhoihin ja harrastuksiin.
Mirja Salmijärvi
Vihreät
Olen arkkitehti ja kaupunginvaltuutettu Tampereella, ja koulutukseltani olen myös fysioterapeutti. Lähdin politiikkaan lasteni syntymän myötä, kun huoleni ilmastosta ja perheiden palveluista kasvoi. Olen MiB-aktiivi, koska järjestön tavoitteet tasa-arvoisesta ja perhemyönteisestä työelämästä puhuttelevat minua. Vaalikampanjani kärkiteemat ovat:
- Ilmasto, luonnon monimuotoisuus ja lähiluonto
- Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointi
- Kestävä kaupunkisuunnittelu
Kaikki MiBin vaalitavoitteet ovat hyviä, mutta ajankohtaisimpana Tampereella pidän nykytilanteessa laadukkaan ja saavutettavan varhaiskasvatuksen puolustamista ja edistämistä. Iso haaste Tampereella on päivähoitopaikan saaminen oikea-aikaisesti sopivalta sijainnilta sekä henkilöstön saatavuus, hyvinvointi ja pysyvyys.
Turku
Veera Sahlberg
Kokoomus
Olen kohta kaksivuotiaan pojan äiti. Työskentelen operatiivisena johtajana Paavo Nurmi Games ja Festival -tapahtumia järjestävässä yrityksessä. Lisäksi toimin Turun Urheiluliiton säätiön toimitusjohtajana. Parhaillaan Turussa liikuntalautakunnan jäsenenä sekä Kokoomuksen valtuustoryhmässä varavaltuutettuna. Minua kuntapolitiikkaan innosti erityisesti lasten ja nuorten harrastusmahdollisuudet, joiden parissa olen työskennellyt tämän valtuustokauden liikuntalautakunnassa.
Olen lähtenyt kuntapolitiikkaan erityisesti lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia kehittääkseni. Samalla tiellä haluaisin jatkaa tulevalla valtuustokaudella. Minulle on tärkeää, että tavoittelemme Turkuun maan parasta oppimisen polkua varhaiskasvatuksesta korkeakouluun asti. Valtuustopaikan lisäksi tavoittelen paikkaa lasten ja nuorten asioita käsittelevään lautakuntaan. Lisäksi olen sitoutunut edistämään iltapäiväkerhotoiminnan kehittämistä 3- ja 4-luokkalaisille Ruotsin mallin mukaisesti.
Susanna Sankala
Vihreät
Olen osaamisen kehittämisen ja oppimisen asiantuntija. Olen työskennellyt pitkään sisäisen turvallisuuden organisaatioissa (ensihoito, hätäkeskus, pelastustoimi, poliisi). Tiedän, kuinka tärkeää on turvata hyvän arjen peruspilarit: koulutus, terveys ja turvallisuus. Näitä asioita haluan edistää valtuutettuna. Minua kiinnostavat myös teknologian, talouden ja yrittäjyyden teemat.
Laadukas varhaiskasvatus on tärkeää. Lapsi tulee voida jättää aamulla hyvillä ja turvallisilla mielin päivähoitoon. On todella tärkeää, että henkilökunta on pysyvää, ammattitaitoista ja koulutettua. Vain siten voimme keskittyä työhön, uraan ja perheeseen. Johtamista, työhyvinvointia ja osaamisen kehittämistä tulee kehittää. Även Åbos svenskspråkiga dagvård måste säkerställas med tillräckliga resurser och det måste satsas på personalens arbetsvälmående, ledarskap och kompetensutveckling.
Janika Takatalo
Kokoomus
Olen 32-vuotias valtiotieteiden maisteri ja yhteiskunnallisen päätöksenteon ammattilainen. Olen tehnyt uraani esimerkiksi eduskunnassa ja Euroopan parlamentissa. Parhaillaan olen perhevapaalla oleva pääsihteeri. Perheeseeni kuuluu kaksi pientä lasta ja aviomies. Haluan jatkaa aktiivista vaikuttamistyötäni Turun kaupunginvaltuustossa kolmannelle kaudelle. Minulle on tärkeää kestävä päätöksenteko niin ihmisten, talouden kuin ympäristönkin näkökulmasta. Ääni minulle on ääni tulevaisuudelle!
Kaikki MiBin vaalitavoitteet ovat tärkeitä, mutta erityisesti nostan esiin koulutukseen liittyvät teemat. Laadukas varhaiskasvatus on aivan keskeistä, jotta arki toimii ja vanhemmat voivat tehdä myös hyvällä omallatunnolla töitä. Lähipäiväkodin ja -koulun tulee olla hyvä ja omata riittävän pienet ryhmäkoot. Henkilöstön sitoutumiseen tulee panostaa ja siihen, että paikan saa lapselle kun sitä tarvitsee. Myös harrastustoiminta ja iltapäivä- sekä loma-ajan toiminta lapsille ja nuorille on tärkeää.
Vaasa
Lotta Alhonnoro
Vihreät
Olen alue- ja kaupunginvaltuutettu ja äiti. Kauppatieteiden tohtorina ja tutkijana perustan päätökset tutkittuun tietoon. Haluan olla rakentamassa Vaasasta elinvoimaista ja houkuttelevaa kaupunkia, jossa viihtyvät kaikki. Uskon, että Vaasa menestyy, kun vaasalaiset voivat hyvin: lapsiperheet saavat tukea, koulut ovat terveitä ja turvallisia, yrittäjät uskaltavat yrittää ja kulttuurielämykset tuovat ihmisiä yhteen. Kaikki voittavat, kun vaalimme lähiluontoa ja kuljemme kohti hiilinegatiivisuutta.
Mielen hyvinvointi on minulle ykkösasia: palveluiden on toimittava ennaltaehkäisevästi ja matalalla kynnyksellä. Olen edistänyt asiaa esimerkiksi valtuustoaloitteella. Haluan olla mahdollistamassa perheille toimivaa arkea, kuten lähipäiväkoteja ja -kouluja, koululaisten aamu- ja iltapäiväkerhotoimintaa ja työn ja perheen yhteensovittamista.
Charlotta Ekman
Vihreät
Olen 24-vuotias nuorten mielenterveyden edistämisen asiantuntija ja seksologi sekä viittä vaille valmis sosionomi (AMK). Toimin tällä hetkellä myös Väestöliiton varapuheenjohtajana. Oikeudenmukaisemman yhteiskunnan rakentaminen on minulle intohimo. Minulle keskeisiä teemoja ovat mielenterveyden edistäminen, nuorten hyvinvointi, seksuaalioikeudet, perheystävällisyys ja kestävä kehitys.
Koulujen tulee vahvistaa aktiivista ja osallistavaa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelua. Suunnittelu ei saa jäädä myöskään vain suunnittelun tasolle, vaan sen täytyy ulottua käytäntöön. Sukupuolisensitiivisiä toimintamalleja tulee vahvistaa, jotta tulevaisuuden sukupolven vanhemmuus on tasavertaista ja urapolut valikoituvat sukupuolen sijaan kiinnostuksen kohteiden perusteella.
Vantaa
Marju Kettunen-Vaittinen
Vihreät
Olen vantaalainen äiti ja palvelumuotoilutaustainen digitaalisten palveluiden kehityspäällikkö. Lähdin ehdolle, koska minulle tuli tunne, että haluan tehdä jotain yhteisten asioiden parantamiseksi. Uskon, että yhteiskunnan hyvinvoinnin kehittämisen keskiössä on lapset, nuoret ja heidän perheensä ja olen sitoutunut erityisesti heidän asioidensa kehittämiseen. Muita minulle tärkeitä asioita on kulttuuri ja ilmastoasiat.
MiBin muutoslistalla on monta asiaa, jotka edistävät lasten ja nuorten auttamista ennaltaehkäisevästi. Esimerkiksi valtaosa perheistä käy neuvolassa. Tuon järjestelmän valjastaminen entistä paremmin perheiden kokonaisvaltaiseen tukemiseen voisi tuoda hyviä tuloksia. Perheen ja työn yhdistämisen mielekkäällä tavalla pitäisi olla nykyistä helpompaa. Toivoisin, että voisimme taata jokaiselle lapselle ainakin yhden mieluisan harrastuksen. Tämä auttaisi ehkäisemään syrjäytymistä.
Minna Räsänen
SDP
Moi! Olen Minna Räsänen, SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu sekä kaupunginhallituksen jäsen Vantaalla.
Olen päiväkoti-ikäisen lapsen äiti ja työskentelen ammattiliitossa, jossa edistän reilua työelämää edunvalvonnan ja vaikuttamisen monipuolisissa tehtävissä. Minulle politiikka on arvoista lähtevää työtä, jolla rakennetaan toimivaa arkea ja palveluita. Siksi satsaukset koulutukseen, työllisyyteen ja turvallisuuteen ovat ensisijaisen tärkeitä.
Meillä Vantaalla pitää huolehtia siitä, että koulujen loma-aikoihin on tarjolla kivaa kesätekemistä. On pidettävä kiinni siitä, että erilaiset palveluvaihtoehdot perheille ulotetaan jatkossa aiempaa laajemmalle. Se tarkoittaa parempaa harrastus- ja leiritoimintaa, laajempaa maksutonta puistoruokailua sekä avoinna olevia päivätoimintoja lapsille ja nuorille – myös loma-aikoina. Toimimalla perheystävällisesti edistetään vantaalaisten työllisyyttä sekä perheiden asemaa.
Ylöjärvi
Vilma Viitasaari
Vihreät
Olen Vilma Viitasaari, sote-alan asiantuntija ja yhden lapsen äiti Ylöjärveltä. Koulutukseltani olen sosiaalityöntekijä (YTM) ja luokanopettaja (KM). Toimin kaupunginvaltuutettuna Jyväskylässä v. 2021-2024 ja aluevaltuutettuna Keski-Suomessa v. 2022-2024. Politiikkani kulmakiviä ovat yhdenvertaisuus, ekologinen kestävyys ja tutkimusperustaisuus.
Haluan päästä edistämään kunnassani erityisesti laadukasta varhaiskasvatusta ja tasa-arvoisia koulutuspolkuja ja oppimisympäristöjä. Hyvinvointialueella haluan päästä vaikuttamaan ennen kaikkea lapsiperheiden palveluihin. Varsinkin perheiden ennaltaehkäiseviä palveluita, lastensuojelua ja mielenterveyspalveluita tulee vahvistaa.