Hyvä esiintyjä jännittää hieman aina
Oletko koskaan miettinyt miksi puheesi muistuttaa esitelmää? Siksi, että sinua ei ole koskaan opetettu puhetaidoissa. Puhe ei ole esitelmä. Hyvä puhuja vakuuttaa, vaikuttaa, saa yleisön hurmioon. Puhe ei ole informaatioläjäys vaan upea vuorovaikutussuhde yleisön kanssa. Usein keskitymme liikaa itseemme ja puheen asiasisältöön, sen sijaan että kävisimme dialogia yleisön kanssa. Suomalaista puhekulttuuria onkin kuvattu hyvin asiakeskeiseksi kulttuuriksi. Puhekulttuuristamme puuttuu rikkaus, särmä. Koska meille ei ole opetettu näitä taitoja, niistä kasvaa mieleemme peikko. Mieli alkaa rakentaa lauseita: ”En uskalla esiintyä, minua jännittää esiintyminen, koska epävarma”. Kun keskitymme itseemme ja egoomme, epävarmuutemme kasvaa. On luonnollista olla epävarma, kun kyseessä on tuntematon alue. Tuntematon alue on aina pelottava.
Mitä sinä koet ennen esiintymistä?
Monille meistä on tuttua käsien hikoilu, suun kuivuminen, punastuminen, äänen värinä. Kun valmensin Mothers in Business -tapahtumassa Tampereelle jäseniä, moni tunnisti nämä oireet. Esiintyminen jännittää. Joskus se jännittää jopa niin paljon, että esiintymistilanne voi tuntua vastenmieliseltä.
Lapsuuden koulumuistot tulvivat mieleen, kun astumme lavalle. Meille saattaa tulla mieleen ikävät kommentit alakoulusta, joskus jopa opettajan suusta. Saatamme muistaa jonkin epäonnistumisen, joka on jäädyttänyt meidät niin, että vältämme vuosikausia esiintymistilanteita. Jotkut meistä lopulta nauttivat esiintymisestä, ja ovat suorastaan liekeissä lavalla, mutta jännittävät silti. Monet ammattiesiintyjät kertovat tuntevansa pahoinvointia ennen lavalle menoa. Kun valmennan esiintymistä, asiakkaani kysyvät minulta usein, että onko jännittäminen normaalia? Voiko sille tehdä jotain vai onko ihmisen kärsittävä loppuun asti? Vastaukseni on, että jännitys on vireystila, luonnollinen sellainen, joka kannattaa kääntää voimavaraksi.
Suhteuta tilanne ja valmistaudu hyvin
Tuntemattoman alueen voi tehdä tutuksi esittämällä kysymyksiä itselleen: Miksi minua jännittää esiintyminen, Mikä on pahinta mitä voisi tapahtua? Mitä esiintyminen merkitsee minulle? Pysähtyminen kysymysten äärelle suhteuttaa tilannetta. Pian huomaat, että monet meistä jännittävät ja vireystila on oikeastaan hyvä juttu. Se saa esiintyjään virittäytymään oikealle taajuudelle, keskittymään olennaiseen, voittamaan edessä olevan taistelun. Taistelun voitto on yhtä kuin yleisön huomio, se että tulen kuulluksi.
Hyvä puhuja, esiintyjä, valmistautuu henkisesti ja fyysisesti ennen kuin hän astuu lavalle. Juhani Torkan sanoin ”eihän kirurgikaan mene leikkaussaliin ilman välineitä, miksi puhuja astuisi lavalle ilman valmistelua”. Hyvin valmisteltu on kuin puoliksi tehty, esiintyjän tarvitsee vain astua lavalle ja hurmata yleisö. Kultainen sääntö piilee kuitenkin oman egon vaimentamisessa. Muista, että olet lavalla yleisöä varten, et itseäsi varten. Yleisö on kuningas. Ilman heitä, et ole olemassa lavapersoonassa. Tämä toimii kaikessa ja kaikkialla.
Mitä kannattaa tehdä ennen esiintymistä?
Opettele syvähengittämään: Muutama syvähengitys ennen esiintymistä rauhoittaa kehosi ja mielesi
Lämmittele äänesi: Ääni on puhujan työkalu. Pidä huolta, että puhut kuuluvalla äänellä ja että huollat ääntäsi
Kysy itseltäsi tärkeitä kysymyksiä: mikä minua jännittää, mikä on pahinta mitä voisi tapahtua. Käännä sitten kysymykset voimalauseiksi: Minä tiedän, minä osaan, minä pystyn
Valmistele puheesi ja käy se läpi ääneen ja mielessäsi ennen kuin menet lavalle
Mieti etukäteen miltä tilanne näyttää, miltä sinä näytät lavalla
Mieti aina sitä, miten voit olla vuorovaikutuksessa yleisösi kanssa
Keskitä huomio yleisöön, itsesi sijaan