Mitä työssäkäyvät äidit kokevat tärkeimmäksi työssään?

-Näin saat tuottavia ja sitoutuneita työntekijöitä tiimiisi

Kehittymismahdollisuus, vapaus ja joustavuus ovat työssäkäyville äideille tärkeimpiä tekijöitä suomalaisessa työelämässä. Jäsenemme osallistuivat MiBin ja The Siqnificant Company Oy:n yhteiseen tutkimukseen äitien kokemuksista työelämässä. (n=541) Palkka tai organisaation brändi eivät ratkaise, vaan hyvinvointi ja motivaatiotekijät syntyvät merkityksellisimmiksi koetuista asioita. Mitä nämä siis ovat?

Siqni (3).png

Lähes puolet (45 %) vastaajasta valitsee mekityksellisimmäksi asiaksi mielekkäät työtehtävät. Monipuolisuus, mielenkiintoisuus, haastavuus. Näitä haetaan. Oman osaamisen monipuolinen hyödyntäminen, kehittyminen sekä omia kiinnostuksen kohteita vastaava vastuullinen työ motivoi vastaajia, ja lähes joka neljännes (24 %) kokee mahdollisuuden käyttää omaa osaamistaan päivittäin työtehtävissään tärkeimmäksi. 

Omat vaikutusmahdollisuudet töiden sisältöihin ja töiden sijoitteluun lisäävät työn mielekkyyttä. Työn ja vapaa-ajan tasapaino nousee tutkimuksen osallistuneille toiseksi tärkeimmäksi (43 %) tekijäksi. Joustavan työnteon edellytykset lisäävät työssäkäyvien äitien hyvinvointia. Se edellyttää molemminpuolista toimivaa, luottamukseen perustuvaa suhdetta. Johdon ja esihenkilön myönteinen suhtautuminen työntekijän elämäntilanteeseen koetaan tärkeäksi. Myös johdon oma esimerkki on ratkaisevassa asemassa ja rohkaisee tekemään omaakin hyvinvointia lisääviä tekoja. 

Vaikutusmahdollisuus omaan työhön ja työympäristöön koetaan kolmanneksi merkitykselliseksi asiaksi arvioitaessa omia motivaatio- ja hyvinvointitekijöitä työpaikalla. Tämä linkittyy suoraan myös esihenkilön ja organisaation mahdollistamiin vapauksiin ja luottamukseen. Vapaus tehdä töitä ajasta ja paikasta riippumatta koetaan erittäin merkitykselliseksi tekijäksi (33 %), eikä syyttä. Aito joustava työntekijän tarpeista kumpuava työajan sijoittelu ja etätyömahdollisuudet ilman ylimääräisiä lupakäytäntöjä ja valvontaa sitouttavat työntekijöitä. Vapautta on myös valita ottaako työt työpäivän jälkeen kotiin vai ei. 

Joka kolmannelle (33 %) omia kiinnostuksia vastaavat kehitysmahdollisuudet ovat kaikista merkityksellisimpiä. Työnantajalta odotetaan työntekijän kiinnostuksen kohteiden tuntemista sekä aktiivista otetta kehitysmahdollisuuksien tukemisessa esimerkiksi työnkierron ja roolien vaihdosten avulla.


Oikeudenmukainen palkkaus nousee listalla seuraavana esille, vasta kuudenneksi tärkeimpänä vaihtoehtona. Listauksen häntäpaikoille sen sijaan jäivät: organisaation brändi, organisaation tarjoamat tuotteet ja/tai palvelut, organisaation taloudellinen tilanne/menestys ja sen tulokseen sidottu palkkiojärjestelmä.

Onko teidän organisaatiossa priorosoitu oikein? Tällä hetkellä suomalaisilla työpaikoilla merkityksellisyyttä koetaan hyvin vaihtelevasti, ja nämä perustarpeet toteutuvat sekä hyvin että huonosti. Tähän vaikuttaa hyvin paljon työpaikan kulttuuri sekä oma asema työyhteisössä. Mitä korkeampi asema työntekijällä on organisaatiossa, sitä tyytyväisempi hän vaikuttaa olevan. Ylimmässä johdossa olevista 56 % arvioi olevansa erittäin tyytyväisiä työpaikkaansa. 

Kiinnostavaa oli myös huomata, kuinka työn ja vapaa-ajan tasapainon merkitys korostuu ylimmällä johdolla enemmän kuin työssäkäyvällä äidillä keskimäärin. Johtavassa asemassa voi itse vaikuttaa sekä omiin että työntekijöiden tasapainoiseen arkeen ja merkityksellisyyden kokemuksiin.

Muutos kohti merkitykselliseksi koettua työelämää on samalla organisaation kulttuurin muutosta. Se lähtee usein esihenkilötyön kehittämisestä ja sen peruspalikoista - tiedonkulusta, välittämisestä, inhimillisyydestä ja kuuntelemisesta. 

Lisää jäseniemme vinkkejä merkityksellisen työelämän rakentumiseen päivittyy näille sivuille lähiviikkoina. Pysykää kuulolla. 


Lähde: The Siqnificant Companyn toteuttama Siqni -henkilöstökysely MiB ry:n jäsenille (N=541, 3/2020).