Perheystävällisyys työpaikalla kannattaa: se houkuttelee osaajia, sitouttaa työntekijöitä ja saa heidät voimaan työssään paremmin. Tästä hyötyvät kaikki. Näin uskoo Johanna Farin, kauppatieteiden maisteri ja viiden kuukauden ikäisten kaksospoikien äiti. Hän työskentelee myynnin ja asiakasvastaavan tehtävissä ohjelmistokonsultointiyritys Qvikillä.
Mutta mikä tekee työpaikasta aidosti perheystävällisen ja miten meistä jokainen voi vaikuttaa työpaikan kulttuuriin? Johanna jakaa kokemuksensa.
Kuvailet työpaikkaasi perheystävälliseksi. Mistä perheystävällisyys muodostuu?
Perheystävällisyys työorganisaatiossa muodostuu nähdäkseni kahdesta asiasta: työnantajan toimenpiteistä sekä organisaation kulttuurista, jonka rakentamiseen osallistuvat kaikki.
Qvikin kulttuurissa silmiinpistävää on runsas myönteinen puhe perheistä. Tämä myönteinen puhe on kaikkien vastuulla, mutta sillä on suuri merkitys, miten organisaation johto puhuu esimerkiksi perhe-elämän ja työn yhteensovittamisesta. Lisäksi perhemyönteinen kulttuuri näkyy pienissä arkisissa asioissa, kuten perheellisten omana lapsijutuille omistettuna Slack-kanavana, perheenlisäyksistä iloitsemisena firman yhteisissä perjantaiaamuissa sekä tuoreiden vanhempien muistamisena lahjoin. Pienet vauvat ovat säännöllisiä vieraita sisäisissä videopalavereissa, ja lapset ovat aina tervetulleita myös toimistovisiiteille.
Mitä taas tulee työnantajan toimenpiteisiin, perheen ja työn yhteensovittamista tuetaan muun muassa joustavilla työajoilla sekä hoitopalvelulla lapsen sairastuessa. Toisaalta työnantaja voi tukea suurissakin elämänmuutoksissa: mikäli työntekijälle on tullut tarve muuttaa puolison työn perässä toiseen maahan, mutta hän on halunnut jatkaa Qvikin palveluksessa, tämänkin järjestämiseen on keksitty keinot. Lapset ja puolisot ovat myös aina tervetulleita mukaan Qvikin mahtaville Remote Officeille, joita on ennen koronapandemiaa pidetty muun muassa Mauritiuksella, Sri Lankalla ja Teneriffalla.
Qvikillä urakehityksen ei myöskään tarvitse pysähtyä vanhempainvapaaseen, vaan kotona lasta hoitavalle on saatettu tarjota mahdollisuutta palata töihin ylempään positioon. Halutessaan uuteen positioon pääsee myös valmistautumaan jo vanhempainvapaan aikana koulutusten muodossa.
Mitä työnantajasi perheystävällisyys sinulle merkitsee?
Työnantajan perheystävällisyys merkitsee turvallisuutta ja luottamusta, ja se luo edellytykset pitkäaikaiselle sitoutumiselle työnantajaan – ja kukapa työnantaja ei haluaisi pitää hyvistä osaajista kiinni.
Perheystävällisyys on mielestäni tämän päivän työelämässä perusedellytys, josta hyötyvät kaikki. Kun itse sain tietää odottavani kaksosia, halusin jakaa ilouutisen esihenkilölleni ja johdollemme mahdollisimman pian. Näin ei tietenkään tarvitsisi tehdä, mutta tiesin heidän olevan vilpittömästi iloisia puolestamme. Kun perheystävällisessä, luottavaisessa ilmapiirissä ilouutista ei tarvinnut salailla pitkiä aikoja, saimme yhdessä ruhtinaallisesti aikaa tehtävieni uudelleendelegointiin ja loistavan sijaisen etsimiseen.
Luottamusta työnantajaan vahvisti sekin, että myös ajankohtaiset palkkaneuvottelut pidettiin huolimatta lähestyvästä vanhempainvapaasta. Harmillisen usein kuulee, että esimerkiksi ansaittuja palkankorotuksia tai ylennyksiä saatetaan työnantajan toimesta lykätä perhevapaan yli. Kun perheenlisäyksessä on kyse maailman luonnollisimmasta asiasta, on hyvä kysyä, kuka huippuosaaja haluaa sitoutua yritykseen, joka ei perhevapaan varjolla pidä kiinni sovituista asioista tai palkitse hyvästä työstä?
Miten työelämää voisi mielestäsi muuttaa perheystävällisemmäksi?
Organisaatioissa pitäisi mielestäni nähdä perhemyönteisen kulttuurin tuomat hyödyt. Etenkin silloin kun osaajista käydään kilpailua, perhemyönteinen kulttuuri on sekä vetovoimatekijä että sitoutumista ja työhyvinvointia edistävä asia – jotka puolestaan parantavat työpanosta ja saavat osaajat viihtymään yrityksissä pidempään. Johdon roolilla ja esimerkillä on suuri merkitys perhemyönteisen kulttuurin rakentamiselle, mutta myös työntekijät voivat olla aloitteellisia ehdottaessaan uusia toimenpiteitä perheystävällisyyden vahvistamiseksi.
Mikäli yritys lähtee takamatkalta pohtimaan perhemyönteisyyttä, konkreettisiin toimiin voidaan ryhtyä ensinnäkin selvittämällä
miten perheystävälliseksi työnantajayritys koetaan henkilöstön keskuudessa; mikä toimii hyvin ja missä on parannettavaa
miten yritys suhteutuu kilpailijoihinsa
joustavatko työajat perheiden tarpeiden mukaan, esimerkiksi lasten päiväkotiin ja kouluun viemiseksi
mitä lisätukea työntekijät voisivat kaivata työn ja perheen yhteensovittamiseksi ja hyvinvoinnin edistämiseksi
onko erilaiset perhetilanteet huomioitu tarpeeksi hyvin
ovathan työntekijät tietoisia heille kuuluvista oikeuksista sekä yrityksen tarjoamista palveluista ja eduista perheille.
Organisaatioissa on myös hyvä kiinnittää huomiota siihen, miten perhe-elämästä puhutaan arjessa, koska puhe kertoo asenteistamme. Jokaisen on syytä pohtia, millaista työkulttuuria on itse ylläpitämässä ja rakentamassa. Mahdollisista ongelmista pyrkisin myös aina nostamaan rohkeasti kissaa pöydälle – loppupeleissä kyseessä kun on yhteinen työpaikka, jossa perhemyönteisyydestä hyötyvät kaikki.
Haastattelu: Katja Keckman
Kuva: Johanna Farin
Haluatko saada vinkkejä perheystävällisen työilmapiirin luomiseen ja ylläpitämiseen? Suosittu Perheystävällinen Työelämä -seminaari järjestettiin 1.10. jo toisen kerran! Tutustu seminaariin tallenteeseen ja anna huippupuhujien johdattaa sinut työelämän tärkeimmän aiheen äärelle.
Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Meidän tavoitteenamme on tasa-arvo ja naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.