Tulevaisuuden työelämä työoikeuden asiantuntijan silmin

Miltä työelämä näyttää tulevaisuudessa? Miten työpaikoilla löydetään tasapaino etä- ja lähityön välille koronapandemian jälkeisenä aikana? Entä miten tulevaisuuden työelämässä voi menestyä? Asianajotoimistossa työskentelevä työoikeuden asiantuntija avustaa henkilöstöosaajia, yritysten johtoa ja lakitaitajia päivittäin työelämään liittyvissä asioissa. Kirjoituksessaan Teea Kemppinen kertoo, miltä tulevaisuus näyttää työelämän aitiopaikalta.

Uutta tasapainoa etsimässä

Pahimmat lomautusruuhkat ovat hellittäneet asiakasorganisaatioissa, mutta pandemian jälkeen on löydettävä uusi tasapaino etä- ja lähityön välille työturvallisuusnäkökulmat huomioiden. Tällä hetkellä saamme vastata usein hybridityön haasteisiin liittyviin kysymyksiin: Miten työntekijöitä ja tiimejä kohdellaan yhdenvertaisesti? Miten järjestelyt toteutetaan fyysisesti niin että välineistöä ei tarvitse hankkia useaan eri työntekopaikkaan? Myös rokotustodistuksia koskevat tiedustelut puhuttavat paljon. Saako työnantaja kysyä työntekijöitä tietoa rokotuksista ja rajata sen mukaan pääsyä tiloihin, asiakkuuksiin tai työtehtäviin?

Myös ns. irtisanoutumisaalto puhuttaa. Ihmiset etsivät pandemian jälkeen uusia sisältöjä elämäänsä ja sellaisia työnantajia, joilla työelämän joustot onnistuvat. Avainosaajien saaminen ja pitäminen tulee olemaan jatkossa entistä haastavampaa. Osaajia etsitään aiempien nimikko-oluiden sijaan laajamittaisemmilla keinoilla kuten erilaisten Employer on Record ja Professional Employer Organization -järjestelyiden kautta ympäri maailmaa.

Moni työnantaja joutuu pohtimaan myös irtautumista yleissitovista työehtosopimuksista. Pelkän työsopimuslain varaan jääminen on monelle helppo ja yksinkertainen ratkaisu, mutta voidaanko esimerkiksi yleiskorotukset ja lomarahat poistaa ilman, että työnantajan imago kärsii?

Pandemia maalaa lähitulevaisuuden työelämää uusin värein mutta uskon, että olemme jo pitkällä ja valoa on tunnelin päässä!

Tulevaisuudessa muutos on vakio

Tulevaisuuden työelämässä varminta on muutos. Se mikä riitti ennen, ei riitä tänään. Jotta pysymme muutoksessa mukana, on oppimisen oltava jatkuvaa ja oppimisen tapoja on päivitettävä. Tietoa on tarjolla valtavia määriä lukuisilla kanavilla, joten sitä pitää osata etsiä ja suodattaa. Valmistuessani riitti, kun osti kolme lakikirjaa fyysisinä kopioina. Nykyisin kaikki tieto löytyy verkossa, mistä se täytyy osata etsiä kirjojen sijaan.

Palvelusajat lyhenevät

Pitkät urat saman yhtiön palveluksessa saattavat jäädä historiaan. Minua tämä jännittää, koska olen ollut samassa organisaatiossa yli 10 vuotta ja viihdyn liiankin hyvin. Työnhakijoiden CV:ssa urapolut ovat hyvin erilaisia kuin omani. Se, mikä voi vaikuttaa lyhyiltä viisiteiltä yhtiöstä toiseen, voikin olla uskomattoman taitavan osaajan suorahakua ja osaamisen arvostamista työnantajayhtiöissä. Silmäni avasi keskustelu ystäväni kanssa, joka totesi, että viestintäalalla viisi vuotta saman työnantajan palveluksessa on katastrofaalisen kauan. Kyse on siis myös eroista toimialojen ja sukupolvien välillä, joita meidän tulee jatkossa arvostaa yhä enemmän.

Työntekijän halu vaihtaa työnantajaa on täysin ymmärrettävä.  Vaihtelu pitää työn mielekkäänä, ja koska osaamisen kehittäminen on kuitenkin pakollinen selviytymiskeino, työntekijän osaaminen ei ole enää samalla tavalla organisaatiosidonnaista kuin ennen.

Digitalisaation vaikutus

Teams-loikka pandemian alussa näytti meille mihin teknologia kykenee ja millä vauhdilla. Jatkossa teknologia, digitalisaatio, tekoäly ja robotit muuttavat työelämää entisestään.

Alalla kuin alalla asiantuntijat ennustavat rutiininomaisten tehtävien korvaantuvan automaatiolla ja tekoälyllä. Tämä saattaa meidät uudenlaisen haasteen eteen, kun jotkut pääsevät uudelleenkouluttautumaan kokonaan ja toisten pitää oppia tekemään työtään täysin uudella tavalla.

Omassa työssäni tekoäly voisi analysoida nopeammin suuren määrän Due Diligence -materiaalia tai laatia opetettuna yksinkertaistetun työsopimuspohjan. Digitalisaation seurauksena myös meidän täytyy kehittyä: täytyy olla luovempia ja käyttää inhimillisiä taitoja entistä paremmin, sillä tällainen räätälöinti ei onnistu tekoälyltä. Mielestäni myöskään sosiaalisen aspektin merkitystä ei voi vähätellä: palkka- tai irtisanomiskeskusteluita ei voi ulkoistaa koneelle, sillä niissä vaaditaan valtavasti sosiaalisia taitoja.

Työelämä vai elämä?

Tulevaisuuden työelämän on pakko olla hyvin elämäystävällistä. Tämä tarkoittaa, että työelämä joustaa työntekijöiden muun elämän mukaan. Työelämän ei tulisi arvottaa yksityismenoja ja -tilannetta sen mukaan, onko kotona odottamassa perhe, rakas harrastus tai oma, hiljainen hetki. Työaikajoustot sallivat sen, että ihminen käy lenkillä kesken työpäivän ja jaottelee työaikaansa työtehtävien sallimissa rajoissa vapaammin, esimerkiksi perheen tarpeet huomioiden. Mielikuva työnantajasta on yhä ratkaisevampi, ja työelämän elämämyönteisyyden on muututtava korulauseista teoiksi.

Asennoituminen on voimavara

Myös tulevaisuudessa oma asennoituminen tulee olemaan suuri voimavara. Kun muutos on jatkuvaa ja paine oppimiseen on kova, pessimismi näiden asioiden edessä syö voimavaroja. Itseäni tulevaisuus jännittää, ja koen joskus riittämättömyyttä tulevan edessä. Mutta tiimin tuki, perheen tuki ja oma positiivinen asenne kantavat paremmin kuin muut kombinaatiot. Mikään muutos ei tapahdu hetkessä, joten meillä kaikilla on aikaa muuntautua tulevaisuuden työelämän menestyjiksi 😊

Kirjoittaja: Teea Kemppinen

Teea työskentelee osakkaana asianajotoimisto Bird & Birdin Helsingin toimiston työoikeusryhmässä. Hän on erikoistunut työoikeuteen ja riitojen ratkaisuun, ja panostaa ennalta ehkäisevään ja strategiseen neuvonantoon. Bird & Birdin työoikeusryhmä saa usein kiitosta siitä, että se toimii asiakkaidensa jokapäiväisenä, strategisena kumppanina ja toimii luotettavana neuvonantajana huolimatta siitä, kuinka iso tai pieni kysymys asiakkaalla on. Teea on 5-vuotiaan Muusan ja 3-vuotiaan Miion vanhempi sekä MiBin jäsen jo usean vuoden ajalta.


Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. MiBin tavoitteena on tasa-arvoinen ja perheystävällinen työelämä. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.