Kannattaako ryhtyä mentoriksi? Jos olet pohtinut tätä kysymystä, tämä blogisarja on juuri sinulle. Kolmeosaisessa blogisarjassa esittelemme MiBin mentoreita ja heidän kasvutarinoitaan mentorointitaipaleella. Toisena vuorossa on Annica Moore, joka on MiBin toiminnanjohtaja.
Annica on tasa-arvon, perheystävällisyyden ja paremman johtamisen edistäjä ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Hän on myös kahden lapsen äiti Helsingin Kulosaaresta.
Mikä sai sinut ryhtymään mentoriksi?
Rakastan meidän mentorointiohjelmaa! MiBin toiminnan ytimessä on verkostoituminen ja osaamisen kehittäminen. Näihin mentorointiohjelma tarjoaa keskeisen ja kiinnostavan kanavan. Perhevapaa on aikaa, jossa ainakin itse tarkastelin paljon omia arvojani ja työni merkityksellisyyttä. Minulle se oli eräänlainen käännekohta elämässä, ja niin se on monille muillekin. Siinä tarvitsee sparrausapua ja ymmärtävää kuuntelijaa. Lisäksi, naisten uraa on ennen saattanut jarruttaa paitsi perheellistyminen myös verkostojen ja mentoroinnin puute – tähänkin pyrimme vaikuttamaan, että voimme yhdessä auttaa toisiamme eteenpäin. On todella antoisaa auttaa ihmisiä jäsentämään omia arvojaan, tarpeitaan ja osaamistaan suhteessa sekä uraansa että perhe-elämään ja yleisesti tasapainoon näiden välillä.
Mieleenpainuvin hetki mentoritaipaleeltasi?
Paljon hyviä, kiinnostavia keskusteluja. Samalla myös toiseen ihmiseen tutustumista. Olen kiitollinen palautteesta, jonka mukaan pyörät ovat loksahdelleet paikoilleen tai aktorin ajatukset selkiytyneet. Palaute luo merkityksellisyyttä mentorointipolulle.
Listaa kolme oivallusta tai oppia, jotka olet saanut mentorina ollessasi?
Kuunteleminen. Kuunteleminen. Ja kuunteleminen. On tosi helppoa yrittää antaa ohjeita, ja välillä sillekin on toki tilaa, mutta pääasiassa vastaukset löytyvät aina mentoroitavilta itseltään. Pitää vain osalta kysyä oikeita kysymyksiä, ja toisaalta rohkaista löytämään niitä ratkaisuja oikealta kuulostavasta suunnasta.
Mentoroinnista saa myös rohkeutta sallia itselleen muutosta ja viedä elämäänsä siihen suuntaan, mikä itselle tuntuu omimmalta.
Mitä oppeja olet voinut hyödyntää omalla urallasi?
Mentorointi harjaannuttaa kuuntelu- ja ohjaamistaitoja, jotka ovat hyödyllistä ainakin esihenkilö- ja johtotehtävissä.
Monet kysymykset, joista keskustelemme, ovat hyvin universaaleja ja itsellekin tuttuja. Niistä jutteleminen on avannut hyviä uusia näkökulmia myös minulle.
Millaisia terveisiä lähetät mibiläiselle, joka pohtii mentoriksi lähtemistä?
Kannattaa ehdottomasti! MiBin mentorointiohjelmassa on osaavia ja analyyttisiä tyyppejä, joiden elämää ja uraa on varmasti kiinnostavaa seurata tulevaisuudessa. Tässä ohjelmassa voi oppia paljon, myös itsestään.
Mothers in Business käynnistää kesäkuussa 2021 ensimmäistä kertaa kansainvälisen, koko Suomen kattavan ja täysin virtuaalisesti toteutettavan mentorointiohjelman. MENTOROINTITARINOITA-blogisarjan ensimmäisessä osassa ääneen pääsi Mira Linnamaa, joka johtaa matkustajaliikenteen viestintätiimiä VR:llä. Postauksessa hän jakaa parhaat oivalluksensa mentoroinnista.
Inspiroiduitko? Lue tältä sivulta lisää mentorointiohjelmasta ja ilmoittaudu 30.4. mennessä mukaan aktoriksi tai mentoriksi!
Teksti: Outi Aarnilaakso
Kuva: Aleksi Kallioja
Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. MiBin tavoitteena on tasa-arvoinen ja perheystävällinen työelämä. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.