Miksi olemme niin vaativia ja armottomia itseämme kohtaan vanhempina? Miksi vertaamme, moitimme ja vähättelemme itseämme? Entä miksi on niin vaikea löytää armoa itsellemme, vaikka teemme kaikkemme ja vielä paljon enemmän, että lapsellamme olisi kaikki hyvin. Miten voisimme oppia katsomaan itseämme samanlaisella lempeydellä kuin lastamme?
Arki lapsen kanssa voi olla vaativaa ja jatkuva läsnäolo lapsen tarpeille uuvuttaa. Samalla rakkautta lastamme kohtaan ei sanat tavoita kuvaamaan. Ihan yhtä totta kuin pakahduttava rakkaus, ovat myös ne piilotetut haastavat tunteet, joista ei puhuta ääneen ja joita me vanhemmat pelkäämme edes tuntea. Ja kuitenkin kaikki tunteet ovat totta ja osa elämää, niiltä ei meistä kukaan välty.
Vanhemmuus on elämänmittainen matka omaan keskeneräisyyteen
Tutkimusten mukaan 20–30 % suomalaisista vanhemmista myös kokee uupumusoireita vähintään kerran viikossa. Uupumustekijöiksi on tunnistettu muun muassa vanhemman sukupuoli, ikä, perheen taloudellinen tilanne sekä lapsen mahdolliset erityistarpeet. Myös ympäristöltä tulevat ja vanhemmuuteen kohdistuvat vaatimukset uuvuttavat.
Jos sen lisäksi vanhemmalla on kovat odotukset itselleen, riski uupua kasvaa entisestään. Vastavoimana uupumukselle ja vanhempien itse itselleen asettamille, usein kovin kohtuuttomille odotuksille, toimii itsemyötätunto. Kyseessä on meidän kaikkien saatavilla ja opeteltavissa oleva, vanhemmuuden voimavaroja vahvistava ja arjen myrkyissä kannatteleva taito.
Myötätunto tukee hyvää mielenterveyttä, suojaa masennukselta, parantaa immuniteettiä sekä vahvistaa kykyämme luoda hyvää yhteyttä ympärillemme ja lapsiimme. Myötätunto on yksinkertaisimmillaan sitä, että tiedostamme kaiken elämän tapahtuessa meille, että juuri nyt tuntuu tosi vaikeaa ja että annamme luvan tuntea ja hyväksyä kaikki tunteet ja tarpeet. Että muistamme, että tunteet itsessään ei tee meistä huonoja vanhempia, että nekin kuuluu elämään. Ne ikävätkin.
Itsemyötätunnon avulla opimme kyseenalaistamaan omia ajatuksiamme, tunteitamme ja odotuksiamme
Uupuneena ja omiin ajatuksiimme eksyneenä teemme joskus myös vääriä tulkintoja ja oletuksia. Väsyneenä sorrumme helpommin katastrofiajatteluun ja vertaamme meitä ja perhettämme muihin ja meistä voi myös tuntua, että kukaan ei oikein ymmärrä tai että olemme täysin yksin haasteidemme kanssa. Tällainen ajattelu myös vahvistaa yksinäisyyden kokemusta.
Mutta jos uskallamme läpivalaista omat ajatukset ja katsoa tilannetta toisesta näkökulmasta, ystävän silmin, tiedostamme, että kaikilla meillä on omat haasteemme ja jokainen teemme parhaamme niillä voimavaroilla, joita meillä juuri sillä hetkellä on käytössämme. Silloin oivallemme, että riippumatta siitä, mitä tulee tehtyä ja miten paljon jää tekemättä, olemme tarpeeksi itsellemme ja lapsellemme.
Paitsi itsellemme, itsemyötätunto on lahja myös meidän lapsillemme. Iso osa ihmisen aivoista on rakennettu tunnistamaan ja lukemaan toisen ihmisen tunteita. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että se mitä tunnemme itseämme kohtaan, välittyy suoraan lapsillemme. Kun opimme hiljalleen päästämään irti vertailusta ja syyllistämisestä sekä lopetamme kamppailun oman riittämättömyyden kanssa, myös lapsemme voivat lopulta paremmin. Itsemyötätuntoinen suhtautuminen on kiltein teko, jonka voit tehdä itsesi ja rakkaimpiesi hyväksi.
Siksi kysynkin, voisiko tänään olla yksi niistä päivistä, jolloin annat armon viedä sinut paikkoihin, joihin et puskemalla pääse.
Riikka Seppälä
Riikka Seppälä on työelämävalmentaja, tunnekouluttaja ja erityislasten vanhemmille suunnatun www.Erityisvoimia.fi verkkoyhteisön perustaja tuottaja. Lisäksi Seppälä on myös neurokirjon ihmisten oikeuksia ajavan #näenepsy ry:n yksi perustajajäsenistä.
Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Meidän tavoitteena on tasa-arvo ja naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.