Koronaepidemia tuntuu vanhempien arjessa – miten siitä selviytyy?

Liikkumisrajoitukset, päiväkotien ja koulujen sulut, etätyö, social distance ja mitä vielä! Koronaepidemian pitkittyminen alkaa tuntua toden teolla, vaikka olenkin pysynyt terveenä. Kuopuksen viimevuotinen vauvavuosi meni koronarajoitusten takia neljän seinän sisällä ja siihen päälle YAMK-opinnot. Eikä vielä ole sen helpompaa: alkanut määräaikainen sijaisuus ja jatkuva työnhaku, molempien lasten päiväkotitouhut, kotityöt, parisuhteesta huolehtiminen, omasta ajasta tai hyvinvoinnista puhumattakaan. Ei ihme, että usean vanhemman jaksaminen näin korona-aikana on koetuksella.

pexels-anastasia-shuraeva-4079283.jpg

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemässä kyselytutkimuksessa koronavirusepidemia on heikentänyt vauvaperheiden jaksamista. Neljännes kyselyyn vastanneista 3-6 kuukauden ikäisten vauvojen äideistä ja lähes viidennes toisesta vanhemmasta kertoi epidemian vähentäneen jaksamistaan. Kolmannes vanhemmista ilmoitti olevansa uupunut.

Kuitenkin yli 90 prosenttia vauvaperheiden vanhemmista oli vuonna 2020 tyytyväisiä elämäänsä ja itseensä vanhempana. Myös arjen koettiin sujuvan hyvin vauvan syntymän jälkeen. Itsekin koin vauvavuotena sujuneen koronasta huolimatta hyvin, mutta silti minusta tuntuu, että tästä ajasta ”maksetaan” jonkinlaista velkaa vielä myöhemmin – enkä tällä tarkoita valtion taloudellista tilaa.

1.png

Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) ) mukaan vanhemmille tarkoitetuille matalan kynnyksen tukipalveluille on suuri tarve, koska koronaepidemian takia monen vanhemman jaksaminen on koetuksella. MLL:n päivystystyön koordinaattorin Anna Weckströmin mukaan korona-aika koettelee perheitä kokonaisvaltaisesti ja vanhemmat tarvitsevat tukea arjen hallintaan, stressin ja oman kuormituksen vähentämiseen sekä lasten ja nuorten tunnekuorman vastaanottamiseen.

Jatkuva pelko lasten sairastumisesta (pienestäkin nuhasta tai yskähdyksestä lapsi voi joutua jäämään kotiin varhaiskasvatuksesta tai koulusta) ja aiemmasta työskentelytavasta poikkeavat työt kuormittavat kyllä jatkuvasti. Oma työni ei mahdollista etätyöskentelyä, joten jäädessäni hoitamaan sairasta lasta kotiin, perutaan pitämäni vastaanotot tai se kuuluisa ”joku muu” joutuu ne tekemään. Toinen vaihtoehto on tietenkin, että mieheni vahtii ja viihdyttää toisella silmällä taaperoa ja leikki-ikäistä tehdessään etätöitä kotona. Tämä vaihtoehto usein kostautuu eniten meille muille perheenjäsenille.

Miten pitää huolta omasta jaksamisestaan lapsiperheessä tänä aikana?

THL on listannut sivuillaan keinoja ja linkkejä oman mielen hyvinvoinnin huolehtimiseen. Itseäni ovat auttanut mindfulness, hyvät televisiosarjat, herkuttelu ja ajoittainen yksinolo. Kun koronarajoitukset olivat vahvimmillaan ja kaikki olimme pakkautuneet neljän seinän sisälle, koin tärkeäksi oman mielen hyvinvoinnin kannalta olla hetken yksin ja hengähtää.

Kevät on täällä ja tunnelin päässä näyttäisi jo valo pilkistävän. Jaksetaan siis vielä yhdessä jatkaa suojatoimia ja turvavälejä, jotta pääsemme taas nauttimaan yhteisistä tapahtumista, tapaamisista ja ystävien halaamisesta!


Profiilikuva.jpg

Henna Lietzén

Kirjoittaja on kahden pienen lapsen äiti, sairaanhoitaja YAMK sekä MiBin valtakunnallisen ja Tampereen viestintätiimin sisällöntuottaja, joka etsii omaa urapolkuaan.

Kuvat: Canva & Pexel


Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Meidän tavoitteena on tasa-arvo ja naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.