Kyllä vai ei? Nyt vai myöhemmin? Saanko ikinä töitä, jos tulen opiskeluaikana raskaaksi? Tulisiko minulla olla ensin vakituinen työpaikka ennen kuin uskallan antaa luvan lapsihaaveilleni?
Minkä verran työkokemusta olisi hyvä olla ennen perhevapaalle jäämistä? Miten tauko työelämästä vaikuttaa urakehitykseeni? Voinko vastaanottaa vaativamman työtehtävän juuri nyt, kun yritämme lasta? Entä miten lapsen hoito järjestyy sitten, kun olen töissä?
Lapsista haaveilevalla voi risteillä monia kysymyksiä mielessä. Usein ajatellaan, että eri elämänalueiden tulisi olla valmiina ennen lasta. Epävarmuus tulevasta työtilanteesta tai perheellistymisen mahdollisesta vaikutuksesta omaan urakehitykseen voi aiheuttaa lykkäämistä sekä ensimmäisen että seuraavien lasten kohdalla. Mitä enemmän kertynyttä työkokemusta naisella on, sitä vahvempi on hänen uskomus omaan työllistymiseen myös perhevapaiden jälkeen. Aivan uransa alkuvaiheessa olevalle ajatus vuodenkin tauosta työelämästä voi tuntua siltä, että luopuisi kaikista mahdollisuuksista.
Uran ei tarvitse olla valmis
Vaikka usein puhutaan perhevapaista, joille jäädään ja joilta palataan töihin, se ei tarkoita sitä, että oma urapolku tulee olla vakaa ennen mahdollista lasta. Työura ei enää ole koulutuksen jälkeistä hidasta hivuttautumista ensin hierarkiassa ylöspäin ja sitten eläkkeelle, vaan yhä monimuotoisempaa ja polveilevampaa. Itse asiassa vain noin puolella perhevapaalla olevista äideistä on odottamassa valmiina työpaikka, mihin palata.
Haluankin rohkaista sinua, joita nämä asiat mietityttävät, luottamaan tulevaan. Ei ole olemassa yhtä oikea tapaa tai aikaa omille lapsihaaveille, joten toimi niin kuin juuri sinusta itsestä tuntuu hyvälle. Tartu rohkeasti kiinnostaviin mahdollisuuksiin ja tavoittele haaveitasi. Elämää ei voi liiaksi suunnitella etukäteen. Niin opiskelu- kuin työasiatkin järjestyvät kyllä, jos lapsi on tullakseen osaksi elämääsi.
”Lapsia kannattaa alkaa yrittää heti, kun siltä tuntuu ja kokee, että rahkeet riittävät niiden elättämiseen ja hoitoon. Elämässä voi kyllä periaatteessa tapahtua ihan mitä vain milloin vain – mikään ei ole varmaa ja kaikessa on aina myös mahdollisuuksia.”
Vertaistuessa on voimaa
Joskus näistä asioista keskustelu vastaavassa tilanteessa olleiden kanssa voi auttaa selkeyttämään omia ajatuksia. Vaikka oma lapsitoiveesi ei olisi vielä konkretisoitunut, voit liittyä mukaan urahenkisten äitien verkostoon ja saada tukea omille pohdinnoillesi. MiB on syntynyt äidiksi tulleiden tarpeesta saada tukea ja inspiraatiota siihen, miten löytää oma tapa yhteensovittaa työtä ja perhe-elämää sekä siihen, miten saada sekä ura että perhe. Työn ja perhe-elämän yhdistämisen pitäisi olla itsestäänselvyys, sillä ne ovat elämässä toisiaan täydentäviä osa-alueita. Perheen perustaminen tai lapsiperhearjessa eläminen ei saa hidastaa, haitata tai estää kenenkään urakehitystä. Toivon myös, että kenenkään työelämätilanne tai huoli ja pelko omasta tulevasta työtilanteesta ei estäisi tämän haaveen toteutumista.
”Sanoisin sille aiemmalle itselleni, että lasten saaminen on niin monesta asiasta kiinni, jotka eivät ole sinusta itsestäsi riippuvaisia, joten älä ota asiasta painetta, äläkä määritä itseäsi sen perusteella onko tämä tavoite saavutettu vai ei suunnitelmiasi mukaan.”
Tällä kirjoitetuksella haluan rohkaista aivan jokaista kulkemaan kohti omia perhe- ja uraunelmiaan siitä huolimatta, mikä oma työ- tai elämäntilanne juuri nyt on.
Lainaukset ovat otteita MiBin jäsenten kokemuksista
Rakkaudesta uraan ja perheeseen,
Jonna Lampinen
Kirjoittaja on uraa ja perhettä yhteensovittava kahden lapsen äiti, joka kipuili oman perhevapaalla olonsa aikana sen mahdollisia haittavaikutuksia omaan urakehitykseensä. Huoli on osoittautunut onneksi aivan turhaksi. Kirjoittaja löysi MiBin kuopuksensa vauvavuoden aikana ja kokee MiBin antaneen inspiraatiota omien unelmien tavoitteluun.
Mothers in Business on verkosto urastaan kiinnostuneille äideille ja äitiydestä haaveileville. MiBin tavoitteena on tasa-arvoinen ja perheystävällinen työelämä. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen.