Eletty reilu vuosi pandemia-todellisuutta on ravisuttanut (työ)elämää monin tavoin. Se on tuonut työelämän kotiin enemmän kuin koskaan ennen, ja Teamseissä ja Zoomeissa vilahtavat lapset, kissat ja koirat ovat tehneet meistä kaikista enemmän kuin työrooleja toisillemme.
Ehkä enemmän kuin koskaan, meillä on mahdollisuus näyttäytyä töissä roolien sijaan ihmisenä ihmiselle.
Pandemia on koskettanut tavalla tai toisella jokaista ja luonut seurausvaikutuksillaan kollektiivisen trauman, jonka seurauksia alamme vasta viiveellä nähdä.
Selvää kuitenkin on, että olemme kaikki olleet kovilla. Työterveyslaitosta myöten työelämässä on kehotettu olemaan myötätuntoisia itseämme ja muita kohtaan jaksamisen vahvistamiseksi. Aika haastaa meitä kaikkia ja erityisesti johtajia kokemaan ja osoittamaan inhimillisyyttä ja myötätuntoa. Aihetta käsiteltiin myös MiBin webinaarissa 4.5.2021.
Mitä on myötätunto?
Myötätuntoa on se, että kykenemme ymmärtämään toisen ihmisen haasteet, meillä on halu toimia toisen puolesta ja että myös toteutamme tuon halun käytännön toimilla. Tutkimukset osoittavat, että myötätunto on merkittävä johtajuusominaisuus, jonka avulla lisäämme luottamusta, sitoutumista ja näyttäydymme tiimillemme vahvempana ja osaavampana johtajana.
Me suomalaiset emme ole perinteisesti olleet kovin hyviä myötätunnon osoittamisessa tai vastaanottamisessa, varsinkaan työkontekstissa. Myötätunto saatetaan tulkita sääliksi, tyhjäksi hempeilyksi tai ongelmien lakaisemiseksi maton alle. Sitä myötätunto ei kuitenkaan ole, sillä sen lähtökohtana on aitous ja autenttisuus sekä kyky kohdata asiat, sekä ilot että surut, rehellisesti ja avoimesti. Onneksi myötätunto on kyvykkyys, jota jokainen voi tietoisesti opetella ja kehittää itsessään.
Pelkkä myötätunto ei kuitenkaan riitä. Yritysmaailman mindfulnessin pioneerin Rasmus Hougaardin mukaan tehokas johtaja osaa yhdistää myötätuntoon liikkeenjohdolliset kyvykkyydet ja päätöksenteon viisauden. Viisaasti myötätuntoinen johtaja ymmärtää, mikä alaisia motivoi ja miten heitä tulisi ohjata kohti yhteisiä tavoitteita. Hän osaa tarkastella kokonaisuuksia strategisesti ja uskaltaa tehdä välillä vaikeitakin päätöksiä, joissa tiimin tai yrityksen etu menee toisinaan yksilön lyhyen tähtäimen edun edelle. Viisas, hyväntahtoinen johtajuus on Hougaardin mukaan kykyä tehdä myös vaikeita päätöksiä inhimillisellä tavalla.
Miten viisautta ja myötätuntoa voi sitten itsessään kehittää?
Myötätunnon vastakohta on välinpitämättömyys. Kun valitsemme myötätunnon asenteen, haluamme tietoisesti ymmärtää toisen ihmisen näkökulmaa ja valitsemme toimia hänen parhaakseen. Jokainen kohtaaminen toisen ihmisen kanssa on mahdollisuus harjoittaa myötätuntoa. Kun olemme tietoisesti läsnä toiselle ihmiselle, luomme mahdollisuuden aitoon vuorovaikutukseen ja kommunikointiin. Toisen aito läsnäolo, jossa hän kuuntelee sanojamme ja haluaa ymmärtää mitä todella tarkoitamme, on jo itsessään myötätunnon teko.
Jotta kykenemme osoittamaan myötätuntoa toisia kohtaan, meidän tulee osoittaa sitä ensin itsellemme. Usein osaamme kohdella toisia ihmisiä ymmärtäväisesti, mutta vaativa ääni sisällämme kohtelee meitä itseämme hyvinkin kriittisesti, erityisesti jos on tullut tehtyä virhe tai mokailtua. Se, että päästämme irti ylikriittisyydestä ja päätämme suhtautua epäonnistumisiin oppimiskokemuksina, on tapa osoittaa itsemyötätuntoa.
Viisauden vastakohta puolestaan on tietämättömyys. Liikkeenjohdollisen osaamisen lisäksi viisautta on kyky kuunnella ja seurata omaa sisäistä ääntämme ja rohkeus toimia pitkän tähtäimen etuun pyrkien. Jo Zhuge Liang, 200-luvun kiinalainen suuri poliitikko ja mestari-strategikko totesi että läsnäolo on johtajuuden avain. Tietoisen läsnäolon avulla on mahdollista hiljentää ulkopuolisten mielipiteiden ja seikkailevien ajatusten melske. Rauhoittuneen mielen avulla voi päästä kiinni omaan sisäiseen viisauteen. Viisautta puolestaan on toimia tästä rauhan ja varmuuden tilasta, ja uskaltaa kommunikoida suorasti ja avoimesti.
Tee palvelus itsellesi ja muille. Ole sinäkin viisas ja myötätuntoinen, niin töissä kuin omassa elämässäsi. Tartu mahdollisuuteen johtaa itseäsi ja muita myötätuntoisemmin, saavuttaen näitä edellämainittuja hienoja asioita elämääsi enenevissä määrin.
Tiina Rantakokko on yritysvalmentaja, konsultti ja inhimillisen työelämän edistäjän Spark Creatorsin perustaja. Tiinalla (KTM, mindfulness coach) on takana 16 vuotta kansainvälisen liiketoiminnan asiantuntija- ja johtotehtävissä. Hänen intohimonsa on auttaa ihmisiä hyödyntämään omat todelliset voimansa, ja luoda merkityksellisyyden ja myötätunnon kautta parempaa, kukoistavaa työelämää.
Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Meidän tavoitteena on tasa-arvo ja naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.