Rekrytoinnin ammattilaisten vinkit työnhakuun hoitovapaan jälkeen

Aiemmassa blogikirjoituksessani HR- ja rekrytoinnin ammattilaiset kertoivat mielipiteitään muun muassa lyhennettyyn työaikaan ja etätyömahdollisuuteen. Ammattilaiset antoivat myös paljon vinkkejä, joita voi hyödyntää omassa työnhaussaan etenkin hoitovapaan jälkeen. Kokosin niistä alla olevan listauksen.

writing-828911_1280_Pixabay.jpg

Vinkki 1: Lopeta vähättely. Ensimmäisenä tulee lopettaa oman osaamisen ja kotona vietettyjen vuosien vähätteleminen. Kotona vietetyt vuodet kuvastavat ammattilaisten mielestä arvojasi ja sitä, että elämässäsi on muutakin tärkeää kuin työ. Omaa itseään, aiempaa kokemusta tai osaamista ei tule vähätellä, vaikka työelämästä olisi muutama vuosi aikaa.

“Älä itse vähättele itseäsi, itsevarmuus huokuu!”

“Älä vähättele omaa osaamistasi.”

Ammattilaiset neuvovatkin kirjoittamaan hakemukseen tai ansioluetteloon rohkeasti kotona vietetyistä vuosista. Niitä ei kannata yrittää piilottaa eikä jättää tyhjiä katkoja työhistoriaan. Ammattilaiset rohkaisevat ajattelemaan äitiyttä vahvuutena. Myös kotona vietetyt vuodet ja äitiys lisäävät osaamista, esimerkiksi paineensietokykyä, organisointia ja kokonaisuuksien hallintaa. Lisää vanhemmuuden tuomista taidoista voit lukea Henna Ylikankaan kirjoittamasta blogista.

                 ”Äitiys on lahja, jota pitäisi korostaa, ei piilotella.”

                 “Äitiys on työelämän supertaito ja sille annetaan aivan liian vähän                  kunniaa!”

Vinkki 2: Tunnista ja sanoita oma osaaminen. Toiseksi ammattilaiset kannustavat tunnistamaan omaa osaamistaan. Omien vahvuuksien ja osaamisen sanoittamista kannattaa harjoitella hyvissä ajoin ennen työnhaun aloittamista. Hakemuksissa tulee tuoda selkeästi esiin oma osaaminen ja vahvuudet haettavan työtehtävän näkökulmasta.

Oman osaamisen ja vahvuuksien sanoittaminen voi olla kuitenkin vaikeaa. Etenkin, jos kotona on ollut kauemmin tai hoitovapaan jälkeen haluaa erilaisia työtehtäviä tai vaihtaa kokonaan toiselle alalle. Ammattilaiset neuvovatkin, että kannattaa pyrkiä pääsemään suorahakukonsulttien puheille tai lyhyisiin urasparrauksiin ja omien vahvuuksien kartoittamiseen. Sen tietäminen, mitä oikeasti haluaa ja missä on hyvä, helpottaa itselle sopivan roolin ja työpaikan hakemista.

Jos omat voimavarat riittävät, tulisi omaa ammatillista osaamista pitää yllä myös hoitovapaan aikana esimerkiksi opiskelun kautta. Hoitovapaa kannattaa myös hyödyntää uuden opiskeluun. Ansioluettelossa tai hakemuksessa on hyvä tuoda esille, miten on päivittänyt osaamistaan ennen työelämään palaamista.

Ennen kaikkea ammattilaiset rohkaisevat luottamaan omaan osaamiseesi ja itseesi!

                 ”Mieti mitä äitiys on sinulle antanut ja opettanut, älä lannistu!”  

                 ”Myös äitiys on kokemus, joka kantaa työelämässä.” 

Hoitovapaa on hyvä hetki miettiä omaa ammatillista tulevaisuutta

Vinkki 3: Mieti millaisen työn haluat. Jos et ole palaamassa hoitovapaalta samaan työpaikkaan, kannattaa hoitovapaalta työelämään palaaminen nähdä mahdollisuutena ura- tai työpaikan vaihdokselle. Kannattaa miettiä, mistä nautit työelämässä ollessasi. Siitä saa suuntaviivaa, haluatko hakea samankaltaisia työtehtäviä kuin aiemmin vai ihan jotain muuta. Rekrytointia tekevät ammattilaiset arvostavat sitä, että hakija on jo miettinyt omaa osaamista ja “mille sydän eniten palaa”.

Hoitovapaa kannattaa nähdä tilaisuutena uuteen alkuun ja ammattilaisten mielestä tämä aikajakso kannattaa ehdottomasti käyttää hyödyksi. Ammattilaiset kannustavat hakemaan myös sellaisia työtehtäviä, joihin ei ehkä muuten hakisi. He pitävät myös hoitovapaalta palaavia erittäin motivoituneina palaamaan työelämään ja uusiin haasteisiin.

“Ole rohkea ja älä pelkää ottaa erilaisia haasteita vastaan.”

“Hae rohkeasti haastaviinkin töihin.”

”Rohkeasti vain työnhakuun.”

Vinkki 4: Verkostoidu! Verkostoituminen kannattaa aloittaa jo proaktiivisesti hoitovapaan aikana. Myös sosiaalisessa mediassa aktiivisena oleminen ja työn hausta avoimesti kertominen saattaa poikia uusia mahdollisuuksia. Tämä sanan levittäminen omasta työnhaustaan kannattaa ammattilaisten mielestä aloittaa hyvissä ajoin ennen hoitovapaan päättymistä. Työnhaussa kannattaa hyödyntää omia verkostojaan. Verkostoitumisen avulla voi löytyä myös piilotyöpaikka tai tulla muutoin löydetyksi. Ammattilaiset neuvovat käyttämään sosiaalista mediaa aktiivisesti ja olemaan esillä.

Vinkki 5: Pidä puoliasi. Äitien tulee kertoa rohkeasti, jos kohtaavat rekrytointiprosesseissa asiattomuuksia. Perhetilannetta ei tarvitse avata CV:ssä, työhakemuksessa tai haastattelussa ellei niin itse halua. Ammattilaiset myös vinkkaavat kiinnittämään huomiota palkkatoiveisiin, sillä naiset tuppaavat pyytämään vähemmän palkkaa työnhakutilanteissa kuin miehet.

Jos palaat hoitovapaalta vanhaan työpaikkaasi, ammattilaiset vinkkaavat pitämään huolta, ettet tule ”alennetuksi” toiseen rooliin sijaisesi tehdessä työtäsi.

                 ”Don’t take no for an answer, neuvottele, pysy tiukkana, ja jos                  eivät kuuntele sinua ja halua löytää ratkaisua niin silloin voi olla hyvä katsoa myös muita töitä.”

Omalle esihenkilölle kannattaa myös aidosti kertoa, millaisia uratoiveita sinulla on ja mitä haluaisit aidosti tehdä.

Vinkki 6. Älä tee huonoa kompromissia. Ammattilaiset kannustavat käyttämään työnhakuprosessiin aikaa ja olla itselleen armollinen. Työnhakuprosessi saattaa kestää tovin, mutta huonoa kompromissia oman tilanteen kannalta ei kannata tehdä. Etsi työnantaja, joka ymmärtää elämäntilannettasi.

                 ”Armollisuutta ja aikaa! Hyvässä työpaikassa työt joustaa elämän mukana.”

Mitä opin tästä?

Minulla on aktiivinen työnhakuprosessi käynnissä ja olen yrittänyt noudattaa HR- ja rekrytoinnin ammattilaisten antamia vinkkejä. Esimerkiksi lisäsin omaan ansioluettelooni molemmat perhevapaat, koska muita taukoja työhistoriassani ei ole. Oliko tämä pienoinen riski? Ehkä, mutta jos kaksi lasta on työnantajalle tai esihenkilölle ongelma, ei kyseinen työpaikka ole minua varten. Olenhan ehdottomasti #mibäiti ja ylpeä siitä.

                 ”Ole ylpeä äitiydestäsi!”

 

Henna Lietzén

Kirjoittaja on kahden pienen lapsen äiti, sairaanhoitaja YAMK sekä MiBin valtakunnallisen ja Tampereen viestintätiimin sisällöntuottaja, joka etsii omaa urapolkuaan.

Kuvat: Pixabay


Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Meidän tavoitteena on tasa-arvo ja naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen