Työelämän perheystävällisyysoppaat antavat työn ja perheen yhteensovittamisen tukemiseen yleispäteviä ohjeita. Yleiset vinkit, kuten työaikajoustot ja etätyömahdollisuudet, tukevat arjen ja työn yhteensovittamissa usein erinomaisesti. Samalla työyhteisöjen olisi hyvä saada ohjeita myös muihin kuin tavalliseksi ajateltuihin perhetilanteisiin.
Vaikka useampi kuin joka kolmas perhe on monimuotoinen, perheystävällisyysohjeista jäävät yleensä uupumaan erilaiset perhemuodot ja niille tyypilliset työn ja perheen yhteensovittamisen haasteet. Tästä syystä Monimuotoiset perheet -verkosto on julkaissut oman oppaan työyhteisön perheystävällisyyteen.
Opas täydentää nykyisiä ohjeita kertomalla, miten työyhteisöjen on mahdollista tukea erilaisissa perhemuodoissa eläviä juuri heille tyypillisissä arjen haasteissa. Vinkkejä saat esimerkiksi yhden vanhemman perheen vanhemman, uusperheellisen, sateenkaariperheellisen, monikkoperheellisen, adoptioperheellisen ja kahden kulttuurin perheen vanhemman tukemiseen.
Työyhteisöjen on hyvä tehdä suunnitelma myös tilanteisiin, joissa työyhteisön jäsenen jaksamista kuormittaa perheen kriisitilanne, kuten läheisen kuolema tai ero puolisosta. Myös lapsettomat olisi tärkeä huomioida työyhteisön perheystävällisissä käytännöissä ja tukea esimerkiksi työn ja lapsettomuushoitojen, sijaisperhevalmennuksen tai adoptioneuvonnan yhteensovittamista.
Oppaamme taustalta löytyy kolmen ammattiliiton luottamushenkilöille tehty kysely, jonka mukaan perheystävällisyydessä ja erilaisten perhetilanteiden huomioimisessa riittää edelleen tekemistä. Työelämän tutkimus -lehdessä julkaistussa kirjoituksessa esitämme, että monimuotoiset perhetilanteet on hyvä huomioida paitsi työelämän perheystävällisissä käytännöissä, myös työelämätutkimuksessa.
Erityisen tärkeitä työpaikkojen omat työn ja perheen yhteensovittamisen käytännöt ovat esimerkiksi vanhemmille, jotka eivät tavalla tai toisella mahdu lainsäädännön ja työehtosopimusten yleisesti tunnistamaan vanhemmuus- tai perhekäsitykseen. Tällaisia vanhempia ovat esimerkiksi uusperheiden bonusvanhemmat, osa sateenkaariperheiden vanhemmista tai muut perheen arjessa tiiviisti mukana olevat aikuiset, kuten esimerkiksi isovanhemmat.
Näillä vinkeillä tuet monimuotoisia perhetilanteita työelämässä
Perheiden monimuotoisuus on yleistynyt viime vuosina ja yleistyy edelleen. Vaikka vähintään joka kolmas perhe on jollain tavalla monimuotoinen, osa monimuotoisista perhetilanteista saattaa olla vielä vieraita työyhteisölle.
Erilaisten perhemuotojen kohtaamiseen on hyvä varautua ennakolta jokaisella työpaikalla ja kirjata käytännöt esimerkiksi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaan tai erilliseen perheystävällisyyssuunnitelmaan. Alkuun pääset näillä muutamilla asioilla työyhteisössäsi:
Kunnioita työntekijän omaa perhemääritelmää ja jousta sen mukaan. Läheissuhde ei aina perustu biologiaan tai ole juridisesti vahvistettu.
Läheissuhde voi toisinaan poiketa lain tai työehtosopimuksen perhemäärittelystä. Ole joustava esimerkiksi sairaan lapsen äkillisen hoitovapaan ja läheisen kuolemaan liittyvien vapaiden kohdalla.
Tee suunnitelma, miten tuette läheisensä menettänyttä tai puolisostaan eroavaa työyhteisön jäsentä esimerkiksi työaikajoustoin ja etätyömahdollisuuksin.
Joskus jonkin perhetilanteen kohdalla on oltava joustavampi kuin muiden. Huolehdi, etteivät muut kuormitu joustoista, jotta ilmapiiri säilyy hyvänä.
Luo avoin ilmapiiri perheistä, lapsista, perheellistymistoiveista, kriisitilanteista ja muista erilaisista perhetilanteista puhumiselle. Ehkäise syrjintää ja syrjivää puhetta ennakolta.
Lisää vinkkejä erilaisissa perhemuodoissa elävien työyhteisön jäsenten tukemiseen löydät Monimuotoiset perheet -verkoston perheystävällisyysoppaasta. Oppaassa on vinkkejä myös kriisitilanteiden varalle.
Tervetuloa myös MiBin ja Monimuotoiset perheet -verkoston järjestämään kaikille avoimeen webinaariin perjantaina 11. maaliskuuta 2022 kello 9-10.30. Webinaarissa saat paljon uusia vinkkejä, miten tukea erilaisia perhetilanteita työyhteisössäsi. Ilmoittaudu mukaan webinaariin: https://www.lyyti.in/monimuotoinen-perheystavallisyys
Mothers in Business on verkosto äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. MiBin tavoitteena on tasa-arvoinen ja perheystävällinen työelämä. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen.
Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.