Minulla on 1-vuotias aktiivinen tytär ja tämä ensimmäinen vuosi vanhempana on tuonut paljon uutta arkeen.
Olen luonteeltani varautuja ja valmistaudun mahdollisuuksien mukaan kaikkeen tulevaan. Ennakoin, olen ajoissa ja tarkkailen ympäristöäni, jotta ei tulisi yllätyksiä.
No sitten tuli vauvavuosi.
Vaikka luin eri aiheista vauvavuoteen liittyen en tiennyt mitä tuleman pitää. Vauvan syntymästä lähtien joka päivä tulee eteen asioita, joihin ei osannut valmistautua tai ottaa selvää etukäteen. Minulle tuli yllätyksenä esimerkiksi se, ettei imetys ollutkaan niin helppoa, kuin olin ajatellut. Annoimme alkuun lisämaitoa pullolla koska vauva ei kasvanut riittävästi. Imetyksessä käytössä oli myös rintakumi ensimmäiset kuukaudet. Alkuun harmitus oli suuri, kun en pystynyt ruokkimaan vauvaa täysin itse. Toisaalta oli myös ihanaa, että puoliso pystyi osallistumaan vauvan ruokintaan. Minua helpottaa ajatus, että jokainen uusi päivä on mahdollisuus tutustua paremmin vauvaan ja luoda meille sopivia tapoja toimia.
Sanotaan, että pitää elää hetkessä. Vauvavuosi on pitänyt sisällään paljon erilaisia hetkiä. Juuri kuin on oppinut vauvan rytmin niin se taas muuttuu. On paljon erilaisia kehitysvaiheita ja ne tuovat muutoksia yksi toisensa jälkeen. Näihin voi toki hieman varautua, mutta kaikki vauvat ovat erilaisia. Et voi tietää mitä vaiheita juuri omalle vauvalle tulee. Paras on elää päivä ja hetki kerrallaan ja nauttia kaikista eri vaiheista.
Unissa meillä on ollut ehkä eniten muutoksia vauvavuoden aikana. Aivan alkuun jouduttiin herättelemään vauvaa syömään öisin. Tämän jälkeen, kun kasvu tasaantui, nukuttiin yhdellä herätyksellä pitkään ja jonkin aikaa jopa ilman heräämistä. Kun taas sitten tuli vaihe, jolloin heräiltiin useita kertoja yön aikana. Meillä on nukuttu niin perhepedissä, kuin pinnasängyssä samassa huoneessa ja nyt viimeisimpänä pinnasängyssä omassa huoneessa. Uudet taidot, sairastelu tai aktiivinen päivä vaikuttaa nyt vauhdikkaan vauvan uniin, mutta pääsääntöisesti meillä nukutaan ihan hyvin.
Vertaistuki on tärkeää vanhemmuudessa, mutta helposti tulee vertailtua ja luotua liian korkea rima äitiydelle. On hyvä tiedostaa, jos erilaiset mammaryhmät vain stressaavat niin niissä ei tarvitse olla. Suomessa on hyvä neuvolajärjestelmä, josta saa matalalla kynnyksellä kysyä mielenpäällä olevia asioita. Myös ystäviltä, sukulaisilta ja vaikkapa naapureilta voi saada myös paljon hyvää vertaistukea ja tietoa vauvavuoden aikana. Itse olen mukana paikallisessa WhatsApp-ryhmässä, jossa on samanikäisten lasten äitejä. Ryhmässä voi vapaasti kysyä, ihmetellä ja iloita vauva-arjen asioista.
Olen oppinut vauvavuoden aikana, että kaikkea ei tarvitse tietää ja osata vaan voin vähitellen kasvaa vanhemmuuteen.
Blogin kirjoittaja Jennika Ritala, 1-vuotiaan vauvan äiti ja Mothers in Business ryn aktiivi.