Talous perhevapaalla - kannattaako isän jäädä kotiin?

Perhevapaat ovat koko perheen etuoikeus. Useimmissa perheissä vaaleanpunaisen vauvahattaran lisäksi joudutaan kuitenkin myös kylmien taloudellisten tosiasioiden äärelle. Perhevapaat nimittäin laskevat perheen tulotasoa, ainakin hetkellisesti.

Inflaation laukatessa ja korkojen noustessa on raha ja sen riittäminen ajankohtainen puheenaihe. Usein kuulee sanottavan, että perheessä, jossa puolisojen välillä on tuloeroa, enemmän tienaavan kannattaa jatkaa töiden tekoa ja toisen jäädä kotiin hoitamaan lasta. Näin perheen tulotaso ei laskisi niin paljoa. Tämä tarkoittaa sitä, että useimmiten äidit jäävät kotiin ja isät jatkavat töissä. Isyysvapaa jää joskus kokonaan käyttämättä. Näennäisesti tämä kuulostaakin järkevältä, mutta kannattaako paremmin tienaavan kuitenkin jäädä kotiin?

Perhevapaiden tasan jakaminen edistää tasa-arvoa

Perhevapaiden tasainen jakautuminen on taloudellista näkökulmasta tasa-arvokysymys. Tutkimusten mukaan lapsen saaminen laskee naisten tulotasoa jopa 20 % miehen vastaavasta. Vaikutus jää naisen uralla pysyväksi ja ulottuu luonnollisesti myös eläkkeisiin.

Kummallekin vanhemmalle korvamerkityt perhevapaakiintiöt lisäävät tutkitusti vapaiden tasaisempaa jakautumista. Uudessa, elokuussa 2022 käyttöön otetussa perhevapaamallissa onkin pyritty ensisijaisesti vapaiden tasapuolisempaan jakautumiseen. Parhaimmillaan tämä johtaisi tasa-arvoisempaan työelämään ja palkkaerojen kaventumiseen. Myös isille ja muille ei-synnyttäville puolisoille on nykyisin varattu oma, yhtä pitkä kiintiönsä, ja vapaiden jakaminen täysin tasan on nykyään mahdollista.

Vaikka perhevapaiden jakautumiseen vaikuttavat vapaiden rakenteen lisäksi lukuisat seikat vanhempien koulutustasosta työnantajan asennoitumiseen, ovat raha-asiat monilla pohdintojen ytimessä. Etenkin uudistuneet vanhempainvapaat kannattaa jakaa kummankin vanhemman kesken!

Laske, kannattaako isän pitää isyyslomaa

Tuoreessa perhevapaavertailusovelluksessaan Kela tarjoaa mahdollisuuden arvioida helposti vanhempainvapaiden jakamisen vaikutuksia perheen talouteen. Sovellus toimii toistaiseksi vain tilanteissa, joissa molemmat vanhemmat käyvät töissä.

Yllätyksiä on varmasti moneen perheeseen luvassa, sillä paremmin tienaavan kannattaa lähes aina käyttää vapaansa! Bruttotulojen sijaan nimittäin on syytä tarkastella nettotuloja, koska silloin progressiivinen verotus näyttää kyntensä.

Progressiivisen verotuksen vaikutus onkin melkoinen: vanhempainvapaiden tasainen jakaminen voi hyödyttää perhettä useilla tuhansilla euroilla vuositasolla verrattuna tilanteeseen, jossa vain toinen vanhempi käyttää vapaita. Toki jokaisen perheen tilanne on yksilöllinen, mutta yleisellä tasolla voidaan sanoa, että paremmin tienaavalla, siis usein isällä ei ole varaa jättää perhevapaita käyttämättä.

 “Isällä ei ole varaa jättää perhevapaita käyttämättä”

Lisätietoja perhevapaiden talousvaikutuksista ja asiaa selkeyttäviä esimerkkilaskelmia löytyy Kelan tuoreessa tutkimusblogikirjoituksessa.

 

Viisas työnantaja tukee perhevapaiden tasaisempaa jakautumista

Monessa perheessä vanhempainvapaiden talousvaikutuksia pohdittaessa ansiosidonnaisten perhevapaapäivien määrä painaa vaakakupissa. Ne eivät nimittäin vielä nykyisellään jakaudu tasaisesti kummankin vanhemman kesken. Vaikka oikeus perhevapaisiin on lakisääteinen, oikeus vapaiden aikaiseen palkkaan ei ole – siitä sovitaan työehtosopimuksissa.

Tuoreissa TES-neuvotteluissa perhevapaauudistus on ollut monella neuvottelupöydällä. Useilla aloilla ei-synnyttävän vanhemman oikeus palkallisiin perhevapaapäiviin lisääntyi, mutta alakohtaista hajontaa on edelleen runsaasti. Esimerkiksi kaupan alalla ja kunnallisessa työehtosopimuksessa ei-synnyttävän vanhemman palkallinen vapaa on nykyään kuusi viikkoa, kun taas teknologiateollisuudessa (pois lukien YTN) palkallinen vapaa kestää edelleen vain viikon.

Työnantajan suhtautumisella etenkin isien perhevapaisiin on merkittävä vaikutus vapaiden tasa-arvoiseen jakautumiseen. Joissakin työpaikoissa palkallinen vanhempainvapaa voi olla paikallisen sopimisen ansiosta työehtosopimuksessa sovittua pidempi. Tämä on viisas valinta työnantajalta. Perhevapaiden tasaisempi jakautuminen edistää sukupuolten tasa-arvoa työelämässä sekä lisää kummankin vanhemman hyvinvointia. Hyvinvoiva työntekijä tarkoittaa usein lisätehoja myös töissä. Pidemmät perhevapaat voivat lisäksi toimia vetovoimaa lisäävänä ja sitouttavana tekijänä; ei mikään vähäpätöinen asia aloilla, joilla osaajista on pulaa.

Työnantaja, joka tukee perheen ja työn yhdistämistä myös ei-synnyttävien vanhempien osalta, saa vastalahjana motivoituneemman ja tuottavamman työntekijän, kuten jo vuonna 2020 kirjoitimme.

Perhevapaiden jakamista pohtiva tai niitä jo viettävä, muista tehdä talouslaskelmasi huolella! Vanhojen oletusten kyseenalaistaminen saattaa tuottaa perheellesi selvää rahaa kun isäkin jää kotiin.

 

Senja Kuure

Blogituottaja

Mothers in Business


Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Meidän tavoitteenamme on perheystävällisempi ja tasa-arvoisempi työelämänä sekä naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.