Petteri Orpon hallitusohjelman tavoitteena on vahva ja välittävä Suomi. Hallitus lupaa “edistää työelämän tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä haluaa kitkeä kaikenlaisen syrjinnän työelämästä.” Mothers in Business on analysoinut hallitusohjelman vaikutuksia työelämän tasa-arvoon.
Orpon hallitusohjelmassa tasa-arvo on mainittu 27 kertaa. Marinin hallitusohjelmasta mainintoja löytyi 75 ja Sipilän ohjelmasta kuusi.
Hallitusohjelmassa on paljon hyviä kirjauksia ja tavoitteita, jotka edistävät työelämän tasa-arvoa. Kiitämme tulevaa hallitusta tasa-arvon edistämisestä ja iloitsemme, että myös iso osa MiBin hallitusohjelmatavoitteista näkyy ohjelmassa. Työn ja perheen yhteensovittamista halutaan edistää, perhevapaajärjestelmän uudistamista jatkaa, raskaussyrjintään puuttua ja palkkatasa-arvoa edistää.
Osa hallitusohjelman kirjauksista on kuitenkin vielä varsin yleisellä tasolla, joten jäämme odottamaan, miten asioita konkreettisesti edistetään. Tulevassa hallituksessa tasa-arvoasioista tulee tietojemme mukaan vastaamaan sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen. Toivomme arvokkaaseen tehtävään valitulle ministerille tsemppiä työhön ja voimia ajaa vaativassa pestissä myös tasa-arvon asiaa!
Tasa-arvon edistäminen
Mothers in Business on tyytyväinen kirjaukseen, jonka mukaan tuleva hallitus aikoo laatia poikkihallinnollisen tasa-arvo-ohjelman. Sen linjausten pohjalta on määrä päivittää ja edistää tasa-arvopoliittisen selonteon tavoitteita sukupuoleen perustuvan syrjinnän poistamiseksi ja tasa-arvon edistämiseksi. Lisäksi hallitusohjelmassa luvataan, että tasa-arvon edistäminen huomioidaan talousarvioprosessissa, keskeisissä uudistuksissa ja hankkeissa.
Tasa-arvon huomioiminen ja sen edistäminen kaikissa keskeisissä prosesseissa on tärkeä kirjaus, ja siitä tulee hallituskaudella pitää kiinni. Sukupuolivaikutukset tulee arvioida kaikissa uudistuksissa, ja toivomme hallituksen kuulevan tasa-arvo-ohjelman työstämisessä myös järjestöjä.
Raskaus- ja perhevapaasyrjintään puuttuminen
Tulevalla hallituksella on kunnianhimoinen tavoite kitkeä kaikenlainen syrjintä työelämästä. Orpon hallitusohjelmassa “kohdistetaan tehokkaampia keinoja erityisesti raskaus- ja perhevapaaseen perustuvan syrjinnän ehkäisyyn.” Keinoja ei kuitenkaan avata tarkemmin, eikä lakimuutoksia esitetä. Lakimuutosten sijaan syrjintään pyritään puuttumaan edistämällä syrjintää koskevan lainsäädännön noudattamista “tehokkaammalla informoinnilla ja hyvien käytäntöjen levittämisellä”.
Raskaus - ja perhevapaasyrjintä on keskeinen työelämän tasa-arvoa jarruttava ongelma. MiBin jäsenistä 36 % on kohdannut työelämässä perhetilanteeseen liittyvää syrjintää.
Hallitusohjelmaan kirjattu informointi ja hyvien käytänteiden levittäminen vaikuttaa riittämättömältä keinolta puuttua raskaussyrjintään. Marinin hallitus pyrki tekemään lakimuutoksia raskaussyrjinnän torjumiseksi, mutta ei onnistunut viemään muutoksia läpi.
Syrjinnän kitkemiseksi tarvitaan tasa-arvolakiin kokonaisuudistus. Raskaana olevan irtisanomissuojaa on parannettava myös määräaikaisissa työsuhteissa.
Työntekijän oikeudet
Hallitusohjelmassa aiotaan helpottaa määräaikaisten työsopimusten solmimista ja heikentää työntekijän irtisanomissuojaa. Jatkossa enintään vuoden määräaikainen työsopimus ei vaatisi erityistä perustetta ja työntekijän irtisanomiseen riittäisi ”asiallinen syy”.
MiB on huolissaan kirjauksista, sillä hedelmällisessä iässä oleviin naisiin kohdistuu työmarkkinoilla jo nyt syrjintää. Määräaikaiset työsuhteet kasautuvat naisille, ja työsuhteita päätetään perhevapaisiin.
Työntekijän oikeuksiin kohdistuvat heikennykset saattavat entisestään heikentää naisten asemaa työmarkkinoilla. Pahimmillaan uudistus ajaa nuoret naiset yhä suurempaan epävarmuuteen ja määräaikaisten työsuhteiden kierteeseen.
MiB esittää, että kaavailluissa uudistuksissa arvioidaan tarkemmin vaikutukset työelämän tasa-arvoon ja naisten asemaan. Lisäksi tulee varmistaa, etteivät uudistukset lisää raskaus- ja perhevapaasyrjintää.
Perhevapaauudistus
Hallitusohjelmassa tunnistetaan perhevapaauudistuksen sekä hoivavastuun tasaisemman jakautumisen positiiviset vaikutukset naisten asemaan työmarkkinoilla. Hallitus aikoo seurata perhevapaauudistuksen tuloksia, jatkaa työtä perhevapaiden tasaisemman jakautumisen puolesta sekä edistää isien perhevapaiden käyttöä.
Tavoitteet ovat kannatettavia, mutta tarkempia keinoja niiden edistämiseksi ei vielä esitetä. MiB on ehdottanut ratkaisuiksi mm. tasa-arvolain kirjausta, joka velvoittaisi työnantajia edistämään tasaisemmin jaettavia perhevapaita. Perhevapaakuukausien luovuttamista äideille voitaisiin vähentää kirjaamalla TES:n perhevapaiden palkalliset kaudet yhdenvertaisiksi vanhemmille.
Mothers in Businessista perhevapaajärjestelmän jatkokehittäminen on tervetullutta. Kotihoidon tuen uudistamisesta ei kuitenkaan löydy kirjausta hallitusohjelmasta. Vaikka perhevapaauudistuksessa uudistettiin vanhempainvapaat, kotihoidon tukeen ei koskettu.
Kotihoidon tuen uudistaminen olisi tasa-arvon näkökulmasta tarpeellista. Naisille n. 90 prosenttisesti kasautuvat pitkät hoitovapaat heikentävät naisten työllisyyttä, ura- ja palkkakehitystä ja tulevaa eläkettä. Uudistaminen voi kuitenkin olla hankalaa tällä hallituspohjalla, varsinkin kun ohjelmassa tavoitellaan yhtä aikaa sekä tasa-arvoa että perheiden valinnanvapauden lisäämistä. Tässä kirjauksessa saattavat näkyä puolueiden erilaiset, keskenään ristiriitaiset näkemykset.
Hallitus aikoo myös selvittää keinoja vanhemmuuden kustannusten tasaisemmaksi jakautumiseksi esimerkiksi pohjoismaisten mallien mukaisesti. MiB muistuttaa, että vanhemmuuden kustannuksia tasaisi kaikkein tehokkaimmin se, että perhevapaat jaettaisiin nykyistä tasaisemmin vanhempien välillä. Tasa-arvon näkökulmasta tämä voisi olla kannattavaa pitää ensisijaisena tavoitteena.
Työn ja perheen yhteensovittaminen
Orpon hallitusohjelmassa halutaan mahdollistaa työn ja perheen yhteensovittamista. Hallitus haluaa kehittää työn perheen yhteensovittamista tukevia palveluita niin, että ne tukevat erilaisia perhetilanteita ja vuorotyön tekemistä. Erityisesti lasten aamu- ja iltapäivähoitoa sekä lomien aikaisen hoidon saatavuutta halutaan helpottaa.
Laadukas varhaiskasvatus ja saatavilla oleva vuorohoito mahdollistavat vanhempien työssäkäyntiä, ja MiB kiittää tästä erinomaisesta kirjauksesta. Lisäksi muistutamme, että kehittämistyössä tulee huomioida myös pienet koululaiset. Jos erityisesti naisten työssäkäyntiä halutaan mahdollistaa, koululaisten loma- ja vapaa-ajan toimintaa tulisi uudistaa esimerkiksi Ruotsin Fritidshem-mallin mukaiseksi.
Palkkatasa-arvo
Orpon hallitusohjelma sisältää useita hyviä kirjauksia samanpalkkaisuuden edistämiseksi: samanpalkkaisuusohjelman jatkaminen, anonyymin rekrytoinnin kokeilujen hyödyntäminen, tasa-arvolain noudattamisen valvonnan tehostaminen, ammattialojen segregaation vähentäminen sekä vaikuttavuusanalyysi eri toimenpiteiden vaikutuksista miesten ja naisten keskiansioihin. Palkka-avoimuutta luvataan edistää EU-direktiivin minimisäännösten mukaisesti.
MiB pitää tärkeänä, että toimia palkka-avoimuuden ja palkkatasa-arvon eteen jatketaan. EU:n palkka-avoimuusdirektiivin astuessa voimaan vuonna 2026 myös kansallinen tasa-arvolaki tulee uudistaa.
Hallitusohjelmakirjauksissa olisimme toivoneet kunnianhimon tason nostamista korkeammalle kuin direktiivin edellyttämään minimiin. Lisäksi erityistä huomiota tulisi kiinnittää palkkakuopassa oleviin naisvaltaisiin hoiva-aloihin, joita vaivaa työvoimapula.
Varhaiskasvatuksen laatu ja saatavuus
Työelämän tasa-arvoa edistää kaikkien vanhempien mahdollisuus osallistua täysipainoisesti työelämään, mitä laadukas varhaiskasvatus mahdollistaa. Varhaiskasvatuksen kriisiin hallitusohjelmassa haetaan ratkaisuja ennen kaikkea varhaiskasvatuksen opettajien aloituspaikkoja yliopistoissa lisäämällä. Lisäksi halutaan kehittää työoloja ja varhaiskasvatuksen laatua.
Varhaiskasvatuksessa ongelmana on erityisesti alan pitovoima, joka kytkeytyy työolojen lisäksi palkkaukseen. Opiskelupaikkojen lisääminen ja työolojen kehittäminen ei yksin riitä, vaan lisäksi tarvitaan lisää rahaa riittävän henkilöstön palkkaamiseen, jotta vanhemmat voivat käydä töissä turvallisin mielin.
Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Meidän tavoitteenamme on perheystävällisempi ja tasa-arvoisempi työelämä sekä naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen.
Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen ❤️