Ei niin perinteiset perheen perustamiset, osa 3.

(Read this blog in English)

MiB rakastaa monimuotoisia perheitä ja haluamme tuoda heidän tarinoitaan esille.

MiBin blogiin on haastateltu viittä mahtavaa naista, joiden perheet eivät ole syntyneet oletetun käsikirjoituksen mukaisesti.

Tässä kolmas tarinoista.

Eroaminen vauvavuoden aikana saattaa olla yleistä. Marialle se kävi kahdesti!

Maria on 31-vuotias viestintävastaavana työskentelevä nainen, jolla on 7,5- ja 1,5-vuotiaat lapset. Hän on eronnut molempien lastensa isistä lapsien ollessa vasta neljän kuukauden ikäisiä.

Ensimmäinen lapsi ilmoitti tulostaan lyhyen suhteen jälkeen Marian ollessa hieman yli parikymppinen. “Olimme tunteneet vasta vähän aikaa. Yritimme hetken leikkiä kotia mutta halusimme kuitenkin elämältä eri asioita. Opiskelin silloin ensimmäistä ammattiani ja kaikki elämässä haki vähän vielä suuntaa. Erosimme, kun lapsi oli neljän kuukauden ikäinen.”

Maria tapasi uuden puolisonsa myöhemmin ja tällä kertaa lapsi oli pitkään haaveiltu yhteinen päätös. Maria opiskeli jälleen uutta ammattia, mutta se ei ollut esteenä lapsen saamiselle, kuten ei ollut ensimmäiselläkään kerralla. Tämäkin suhde kuitenkin päätyi eroon lapsen ollessa neljän kuukauden ikäinen.

Raskausajat olivat Marialle mieluista aikaa. “Vaikka epävarmuus ympärillä olevasta suhteesta varjosti kumpaakin raskautta, nautin siitä täysillä.“ 

Perhearki usean aikuisen kesken

Nyt Maria elää lastensa kanssa arkea, joka koostuu useista kodeista ja aikuisista. Vaikka yhtälö on mielenkiintoinen, on kaikenlaisilta suhdedraamoilta vältytty täysin.  “Nyt olemme opetelleet uutta arkea, suhteet molempiin entisiin sekä näiden uusiin puolisoihin ovat loistavat. Vietämme paljon aikaa yhdessä siitä huolimatta, onko parisuhdetta olemassa vai ei. Näen, että kaikki läheiset aikuiset ja mahdolliset uudet sisarukset voivat olla rikkaus lasten elämässä.” Maria ajattelee lastensa syntymän olleen kohtalo. “Puuttuva palanen löytyi sydämestä kummallakin kerralla, ja tärkeä ihminen sitä iloa jakamassa.”

Marian mielestä parasta heidän perheessään on se, että kaikki osapuolet - niin Maria, molemmat ex-kumppanit sekä lapset - ovat onnellisia tilanteessa ja tukevat toisiaan myötä- ja -vastoinkäymisissä. Myös se on mukavaa, että on omaakin aikaa kun lapsilla on kaksi kotia. Joustavuus on myös kiva juttu: hoitoapua saa tarvittaessa monesta suunnasta.

Maria on toisinaan pohtinut sitä, miten hänelle kävi kaksi kertaa putkeen niin, että vasta lapsen synnyttyä, on tajuttu, että suhde ei kanna pidemmälle. Hän ei kuitenkaan koe suhteidensa päättymisiä epäonnistumisina vaan luonnollisena osana elämää. “Suhteen päättymisiin on syitä niin monta kuin on suhteitakin. Itselläni erot eivät ole olleet dramaattisia ja riitaisia, vaan lähinnä ennakoituja ystävyydeksi muuttumisia, jotka ovat muuttaneet ihmissuhdetta parempaan päin. Mikäpä siis olisi parempi kasvuympäristö lapselle.” 

Kaiken kaikkiaan perhe-elämä sopii Marialle ja hän kertoo nauttivansa arjestaan. Mahdolliset vaikeudet liittyvät enemmänkin käytännön asioihin: “Vaikka vaikeuksia on ollut, eivät ne juurikaan ole johtuneet päättyneistä parisuhteista. Haasteita on, mm. siinä, että kahden lapsen vaatteet pyörivät yhteensä neljässä kodissa, ja neljän ihmisen työvuorot säätelevät elämää. Uusien puolisoiden mukaan tultua vielä useampien. Kasvatusmallit voivat myös vaihdella, kun vanhemmat eivät elä yhteistä arkea.” 

Positiivista suhtautumista

Toisinaan erilaiset perhemallit saavat kohdakseen ennakkoluuloja, mutta onnekseen, Maria on välttynyt niiltä lähes täysin. “Ihme kyllä, en ole kohdannut ennakkoluuloja. Olen kerännyt lähipiiriini melko vapaamielisiä ihmisiä, jotka eivät tuomitse tai kyseenalaista. Uus- ja eroperheet ovat nykyään niin yleisiä, etteivät virastot tai neuvolatkaan ole kummaksuneet varhaista eroa tai kaksinkertaista yksinhuoltajuutta.” Tämän piirin ulkopuolelta on kuitenkin tullut toisinaan nokan koputtamista: “Joskus vanhemmat ihmiset ovat kommentoineet eroamisesta ”ei se kannata" ja "pitäisi vain kestää" tietämättä taustoja.”

Puhuttaessa perhetilanteen vaikutuksista lapsiin, ei Maria näe sen suurempia haasteita. “En näe perhetilanteen vaikuttavan niinkään, mutta muuttamisten toki. Nyt pyrin, että seuraava muuttoni pysyvään asumismuotoon olisi se viimeinen lasten kokema - mieluiten tähän lähelle, jotta ystäväpiiri pysyisi samana. Kummatkin lapset ovat todella sopeutuvaisia, rohkeita, sosiaalisia ja vauhdikkaita, mutta vanhempi lapsi selvästi ärsyyntyy aina muutoksista.” 

Äitiys ja ura

Itsensä kehittäminen uran saralla on ollut Marialle aina tärkeää, ja hän nauttii uuden oppimisesta ja nykyisestä työstään. Perhetilanne on kuitenkin toisinaan aiheuttanut taloudellista epävarmuutta ja ajankäytön haasteita. “Työn ja perheen yhdistäminen vaatii enemmän, kun yhdistettävänä on useampi perhe. Toivon, että tulevaisuudessa työ pysyy joustavana ja voin itse määritellä tekemäni työn. Tämä auttaa myös lasten kanssa tasapainoilua. Haluaisin myös opiskella lisää.” 

Mitä Maria haluaa sanoa ihmisille, jotka miettivät milloin on oikea aika perustaa perhe?

“Aina silloin on sopiva aika, kun yksi tai useampi ihminen toivoo lasta. Kyllä elämä kantaa. Kaikkeen sopeutuu yllättävän nopeasti, niin lapset, kuin aikuiset. On hyvä, että erilaisista perhetilanteista puhutaan, jotta stigmat häviäisivät ja ihmiset eivät odottaisi liian kauan "sen oikean hetken" löytämistä.” 

Every family has a story to tell—blended families just have more chapters. –Unknown


Jokainen perhe on arvokas

Ei ole väliä millaisessa tilanteessa perheesi on saanut alkunsa ja minkälaiseksi perheesi lopulta muodostuu. Olemme kaikki yhtä arvokkaita ja toinen perhemalli ei ole toista parempi. Tärkeintä on, että lapsilla on rakkautta ja turvaa elämässään. Toivottavasti tämä teksti avasi teille uusperhearkea ja sen mahdollisuuksia.

Toivottavasti tulevaisuudessa monet löytävät rohkeutta muodostaa oman kaltaisensa perheensä rauhassa, ilman mahdollisia ympäröiviä ennakkoluuloja tai haitallisia asenteita.

Kaikki nimet haastatteluissa ovat muutettu

Blogin kirjoittaja ja haastattelujen koostaja:

Anna-Mari Back,
MiBin työntekijä,
äiti & monimuotoisten perheiden fani!


Tutustu blogisarjan muihin osiin


Mothers in Business on verkosto äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. MiBin tavoitteena on tasa-arvoinen ja perheystävällinen työelämä. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.