Työttömyys perhevapaan jälkeen - nappaa täsmävinkit työnhakuun!

Vieraskynä: Alli Tiensuu ja Peppi Tervo-Hiltula


Onneksi olkoon! Elämäsi on mullistunut, ja sinusta on tullut äiti. Vanhempainvapaiden lopun häämöttäessä mietit tulevaisuutta ja paluuta työelämään. Se ei ole aivan yksinkertaista, koska määräaikainen työsuhteesi päättyi vapaan aikana ja työnantajalla ei ole tarjota sinulle enää työtä. Pitää siis keksiä jotakin uutta ja sovittaa se perhearkeen.

Kuvattu tilanne on tuttu monelle suomalaiselle äidille. Jokainen vanhempi joutuu pohtimaan, milloin olisi oikea aika päättää perhevapaa, mutta päätös voi olla vielä hankalampi, jos ei ole työpaikkaa, johon palata.

Varhaiskasvatus helpottaa työn hakemista

Työn hakeminen lapsen päiväunien aikana ei välttämättä ole toimivin ratkaisu. Toisaalta voi tuntua raastavalta hakea päivähoitopaikkaa etukäteen ja ottaa se vastaan, jos ei kiiruhda päiväkodin portilta tekemään työtään vaan vasta etsimään sitä.

Lapsen varhaiskasvatus kuitenkin helpottaa sekä työn hakua että työn tarvittaessa nopeaakin aloittamista. Toki kotikunnan on taattava hoitopaikka työn löytyessä nopeasti, mutta tällöin sitä ei välttämättä löydy läheltä kotia.

Koti, lapsen hoitopaikka ja tuleva työpaikka muodostavat kolmion, jonka väliä kuljetaan päivittäin. Mahdollisimman sujuva työmatka helpottaakin pikkulapsiarjen pyöritystä. Omaa arjen ympäristöä voikin tarkastella uusin silmin: millaisen työmatkan taittaa nopeasti ja millaisia työpaikkoja sopivalle etäisyydelle osuu. Vaikka kyseisillä työnantajilla ei olisi paikkoja auki, kannattaa työllistymisen mahdollisuuksia kysellä esimerkiksi suoraan soittamalla tai sähköpostilla.

Päivitä työnhakuasiakirjat ja -profiilit

Ensimmäinen askel työnhaun aloittamisessa on päivittää omat työnhaun dokumentit: ansioluettelo eli CV ja LinkedIn-profiili sekä kirjoittaa ajantasainen hakemuskirje. Ansioluettelossa ei tarvitse kertoa ikää eikä perhetilannetta.

Joskus ansioluettelon kanssa voi tulla tunne, että pitkähkö perhepoissaolo korostuu liikaa. Tällöin yksi vaihtoehto on rakentaa osaamispohjainen CV. Tämän voi toteuttaa keskittymällä kolmesta viiteen keskeiseen osaamisalueeseen, joista haetussa työssä on hyötyä. Konkreettiset esimerkit ovat tärkeitä.

Kun haet työpaikkaa, muista räätälöidä CV ja hakemuskirje juuri kyseistä työpaikkaa ja sen vaatimuksia vastaavaksi.

Tukea työllistymiseen TE-palveluista

On tärkeää pitää mielessä, että pitkänkin kotonaolonajan jälkeenkin uusi työ kyllä löytyy ennemmin tai myöhemmin. TE-palveluista kannattaa selvittää, mihin palveluihin on oikeutettu ja mikä hyödyttäisi omaa tilannetta.

TE-toimiston kautta voi esimerkiksi hakeutua keskustelemaan ammatinvalintapsykologin kanssa urasuunnitelmista, päästä koulutukseen tai hakea vauhtia työnhakuun valmennuksista. Vielä kesäkuun 2023 loppuun ehtii ilmoittautumaan Perhevapaalta työelämään -valmennukseen.

"Älä jää yksin pohdinnoissasi!"

Alun äidille toteammekin: älä jää yksin pohdinnoissasi. TE-toimiston ohella monilla ammattiliitoilla on tarjolla omalle alalle räätälöityjä urapalveluita. Lisäksi järjestöistä, verkostoista ja esimerkiksi MiBin muilta äideiltä saat vinkkejä siitä, mistä sopiva työ voisi löytyä. Vertaistuki on korvaamatonta työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisessa – ja työn hakeminen on normaali osa nykypäivän työelämää.

Tutustu myös:


Alli Tiensuu vastaa SAK:n työvoimapoliittisesta valmistelusta. Hänen työnkuvaansa kuuluvat työttömien palvelut ja osatyökykyisten työllistyminen, jonka lisäksi Tiensuu osallistuu sosiaalivakuutusta koskevaan valmisteluun. Tiensuu on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri ja vapaa-aikanaan hän harrasta joogaa.

Kuva: Kiti Haila

Peppi Tervo-Hiltula toimii Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys, eli Tatsi ry:n toiminnanjohtajana. Tatsi ry:n taustalla on yli 10 SAK:laista ammattiliittoa. Viisi tutkintoa suorittaneelle Pepille työelämän monimuotoisuus, monipuoliset kokemukset työelämässä, elinikäinen oppiminen sekä työn ja perheen yhdistäminen ovat tärkeitä asioita. Vapaa-ajalla vastuu- ja luottamustehtäviä on esimerkiksi koulun johtokunnassa ja eri järjestöiden toiminnassa.


Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Meidän tavoitteenamme on perheystävällisempi ja tasa-arvoisempi työelämä sekä naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen.

Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.