Perhevapaauudistuksen kummitustarina

Vuonna 2006 THL:n tutkijat esittelivät perhevapaiden kuuluisan 6+6+6 – mallin. Tässä mallissa perhevapaat olisivat jaettuna isän, äidin ja yhteisen kiintiön kautta kolmeen yhtä suureen osaan. Etuuden tasoksi ehdotettiin 80 % ansiotuloista. Kotihoidontuki säilyisi ennallaan. Mallia perusteltiin lasten hyvinvoinnin turvaamisella ja sukupuolten tasa-arvolla. Tämän jälkeen ei tapahtunutkaan kymmeneen vuoteen mitään. Kunnes nyt alkoi pöhinä.  Perhevapaista nousee nyt uusia ehdotuksia jokaiselta taholta, mikä ja kuka parhaaksi näkee jotain ehdottaa. Jos ei muuta, niin ehdotetaan vaikka vanhaa. Kunhan nyt jotakin ehdotetaan (pääset katsomaan HS:n koosteen ehdotuksista täältä). Lusikoita on sopassa niin, ettei edes lientä enää näy. Mutta sitten meillä on siellä myös se kummitus.

Kummitus on meidän vanha tuttu. Kummituksen nimi on polkuriippuvuus. Kummitus tykkää politiikasta ja ottaa aktiivisesti osaa päätöksentekoon tai muuten vaan hengailee taustalla aina kun puheeksi tulee sosiaaliturvajärjestelmän uudelleenkalibrointi. No mitäs se kummitus siellä tekee? Kummittelee tietenkin.

Polkuriippuvuuden käsitteellä tarkoitetaan sitä, kuinka tapahtumaketjujen myöhemmät vaiheet ovat riippuvaisia aiemmista tapahtumista.

Polkuriippuvuus politiikassa korostaa instituutioiden merkitystä, koska ne vaikuttavat politiikan muotoutumiseen samalla kokoajan vahvistaen jo syntyneitä instituutioita. Perhevapaa- ja lastenhoitojärjestelmä on yksi vahvimmista politiikan instituutioista Suomessa.  Aika ajoin on nostettu esiin uudistuksen tarve, mutta lastenhoidon instituutiot ovat olleet niin vahvassa, että uudistuksen polut ovat olleet kummituksen vartioimia umpiperiä.

Polun muuttaminen? Oi, se on vaikeaa. Vallitsevat arvot, normit, moraaliset perustat ja legitimoidut käytännöt ovat niin monisyisiä muutettavia. Mutta mahdotonta se ei ole. Polkuriippuvuus voi heiketä isoista tapahtumista ja myös pienemmistä tapahtumista, kunhan ne tapahtuvat oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa.

Tarvitaan kriittinen hetki, tarvitaan painetta usealta taholta ja tarvitaan myös valtaapitävien auki oleva oma poliittinen ikkuna. Nyt tämä harvinainen hetki on käsillämme. Uutta ei ole näköpiirissä, ei ainakaan ihan heti.

Perhevapaiden uudistamisessa on nyt ennennäkemätöntä painetta lähes kaikista mahdollisista suunnista ja joka konttorilta. Vaihtoehtoja nykyiselle perhevapaajärjestelmälle on ilmaantunut runsaasti. Hallitus on myös juuri valmistautumassa puolivälikautensa kehysriiheen, jossa se arvio ohjelmaansa. Tässä erityishuomiona on hallitusohjelman kohta, jossa on kirjattuna, että

”hallitus tulee arvioimaan kriittisesti kaikkia sellaisia tukijärjestelmiä, jotka ohjaavat työkykyisiä ihmisiä pitkäaikaisiin poissaoloihin työmarkkinoilta”.

Hallitus on sitoutunut noudattamaan hallitusohjelmaa, ja olisi perin kummallista, jos tämä kohta ohitettaisiin. Ainakaan tätä lausetta ei tulla kirjaamaan hallitusohjelmiin pitkään aikaan näin lavealla siveltimellä, jotta perhevapaainstituutiota ei tulisi painetta ottaa käsittelyyn muiden mukana. Uudistusten ajoituksessa on nyt politiikan ikkuna auki, tai ainakin raollaan. Nyt hallitus on myös sikäli mainiossa asemassa, että vanhoja ja uusia malleja on käsitelty ja arvioitu laajasti julkisesti. Tarjolla on aivan poikkeuksellisen runsaasti erilaisia vaihtoehtoja. Vaihtoehdottomuuteen tämä ei nyt ainakaan voi kaatua, mutta kummitukseen kylläkin.

MiB ry järjestää yhdessä Suomen akateemisten naisten liiton ja eduskunnan naisverkoston kanssa yhteisen seminaarin ”Perhevapaat uusiksi” 22.3.2017 klo 16–18. Tule kuulemaan, miten kansanedustajat ja asiantuntijat uudistustarpeen näkevät. Myös yleisökysymyksille on tilaa.

Ilmoittaudu mukaan seminaariin 19.3. mennessä täältä. Eihän anneta kummituksen päättää?

Kirjoittaja Kristiina Paavola on tutkija ja MiB ry:n edunvalvonnan ohjelmapäällikkö

Edunvalvonnassa puhalletaan yhteen hiileen rakkaudesta uraan ja perheeseen

Aloitin MiB ry:n edunvalvontavastaavan hommissa tämän vuoden alussa uutena hallituslaisena. Päätös hallituspaikan hakemisesta syntyi nopeasti. Mibin toiminta oli tempaissut minut vauhdilla mukaansa syksyllä 2016 ja kiinnostukseni yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen innosti tehtävään. Myös aloitusajankohta oli mielenkiintoinen, sillä siihen yhdistyi ensimmäisen edunvalvontaohjelmamme ”Uran ja perheen puolesta 2017-2019” -voimaantulo.

Alkuvuosi on osoittanut, että tehtävä on hyvin monipuolinen ja olen jo lyhyessä ajassa oppinut valtavasti sekä järjestöasioista että varsinaisesta edunvalvonnan substanssista. Nyt maaliskuussa vietämme edunvalvonnan teemakuuta ja ensimmäisiä tehtäviäni olikin koordinoida ja ideoida teemakuun toteuttamista yhdessä paikallisjaostojen kanssa. Olen myös osallistunut useampiin julkisiin tilaisuuksiin, jotka ovat osaltaan osoittaneet, miten ajankohtainen ohjelmamme onkaan.

Helmikuun alussa Lastensuojelun Keskusliiton alla toimiva OMEP-toimikunta järjesti yhteistyössä Lapsiasiavaltuutetun toimiston kanssa seminaarin varhaiskasvatuksen tulevaisuudennäkymistä. Jo seminaarin alkupuolella professori Maarit Alasuutarin esittelemät CHILDCARE-tutkimushankkeen ensimmäiset tulokset tarjosivat hyvän muistutuksen siitä, miten monella eri tapaa varhaiskasvatus voidaan nähdä. Toiset kunnista tarkastelivat varhaiskasvatusta ensisijaisesti säästämisen ja toiset sijoittamisen näkökulmasta. Varhaiskasvatuksen merkitystä arvioitaessa taas toiset kunnista pitivät sitä osana lasten koulutuspolkua ja toiset osana työ- ja perhepolitiikka.

Varhaiskasvatuksen laatuun vaikuttavina tekijöinä tilaisuudessa nähtiin mm. ryhmäkoot, lastentarhanopettajien määrä, varhaiskasvatussuunnitelman mukainen toiminta, sijaisjärjestelyt, taloudelliset resurssit sekä eheät hoitopäivät, joiden aikana lapset olisivat samaan aikaan paikalla. Taloudellisesti vaikeina aikoina hyvä johtaminen nähtiin yhtenä tekijänä, jolla laatuun voidaan vaikuttaa.

Kinastelu siitä, onko päivähoidossa kyse ensisijaisesti palvelusta lapselle vai vanhemmille ei tietenkään hyödytä. Mibin edunvalvontaohjelma yhdistääkin osuvasti sekä lapsinäkökulman että palvelun luonteen työssäkäynnin mahdollistajana. Kuntavaalien alla näistä asioista kannattaa pitää ääntä. Näkemystämme tarvitaan ja yhdessä voimme vaikuttaa tehokkaimin.

Hanne Hirvonen, hallituksen edunvalvontavastaava

edunvalvonta(at)mib.fi

"Äitiys on ollut ainoastaan vahvuus työurallani"

”Äitiys on opettanut minut organisoimaan, multi-taskaamaan ja reagoimaan yllättäviin tilanteisiin. Intensiivinen kotonaolo on kehittänyt stressin sietokykyä. Minun alani työssä on ollut hyötyä pienen lapsen kaitsemisessa saaduista opeista,”

kertoo 30-vuotias äiti ja automaatiotekniikan diplomi-insinööri ja it-konsultti Paula Laitio (artikkelikuvassa). Laitiolla on 3,5-vuotias lapsi ja hän on odottaa toista lastaan. Laskettu aika on kahden viikon päästä. Jokaisessa työpaikassa, jossa hän on ollut äitiaikanaan, on joustettu hyvin. Muun muassa on saanut tehdä vähemmän töitä, ja on ollut mahdollisuus palkattomaan kesälomaan. On joustettu tavalla, jota ei ennen lasten saamista ollut.

”Äitiyslomani on otettu työpaikallani hyvin vastaan. Äitiyteni on paremminkin tukenut uraani kuin toisinpäin. Joustoja on tullut työnantajalta, äitiys on ollut cv:ssä ovia avaava, ei sulkeva asia. Minua on tuettu todella paljon ja koen äitiyden itse vahvuutena työurallani. Olen laittanut äitiyden ansioluetteloonikin. Siihen äitiys on listattu vahvuutena, työkokemusten joukossa, osana cv:tä.”

Paula näkee äitiysloman myös hyvänä breikkinä työelämästä. Tällöin saa aikaa pohtia, mitä haluaa tehdä jatkossa.

”Äitiysloman aikana on aina hyvä miettiä uraa, ja mitä jatkossa tekee. Vaikka tietysti isoin huomio on lapsen kanssa olemisessa. Itse aion olla kotona puolisentoista vuotta. Heti kun tiesin, että olen raskaana, aivot alkoivat kelaamaan, mitä raskauden jälkeen? Äitiysloma on hyvä breikki normaalityöstä ja silloin voi hyvin miettiä mitä urallaan tekee tulevaisuudessa.”

Uratarinaa varten Paulaa haastatteli ja jutun kirjoitti mibiläinen Reeta Vilhu. Reeta on vapaatoimittaja ja YTM, sekä kahden lapsen äiti.

Kehutaan toisiamme

Kansainvälisenä naistenpäivänä juhlitaan naisia. Naistenpäivä on myös keino muutokseen. Tämän vuoden teema #BeBoldForChange kannustaa meitä tekemään rohkeita käytännön tekoja yhdenvertaisuuden kiihdyttämiseksi.

Mothers in Business ry:n keskiössä on yhteisöllisyys, innostavuus, energisyys ja hyväntuulisuus. Nostamme asioita esiin positiivisen kautta. Niinpä myös naistenpäivän haasteemme kannustaa kaikkia naisia tuomaan esiin sitä positiivista toisissamme. Kehutaan sekä itseämme että muita naisia. Kannustetaan toisiamme. Nostetaan esiin ja korkeammalle toisiamme.

 

giphy.gif

 

Kehujen ja toisten nostamisen avulla voidaan aidosti saada aikaan muutos. Obaman henkilökunnan naiset ovat tästä oiva esimerkki: voimistamalla toisten naisten kommentteja, he saivat äänensä paremmin kuuluviin.

Kehujen antamista on hyvä harjoitella säännöllisesti, mitä esimerkiksi Rosa Meriläisen Kehu nainen päivässä -konsepti hienosti kannustaa tekemään. Mothers in Business MiB ry tarjoaa siihen nyt myös kanavan. Facebook-ryhmissämme on avattu kehumisketjut, jossa itsensä kehumisen lisäksi kehutaan ja siten haastetaan myös joku toinen.

Oli sitten kanava Facebook, LinkedIn, neuvottelupöytä tai ihan face-to-face, kehuminen kasvattaa. Sekä kehun antajaa että vastaanottajaa. Ja sitähän me haluamme. Kasvaa ja kehittyä.

Iloista naistenpäivää upeille naisille!

Kirjoittaja Heini Wallander on MiB ry:n puheenjohtaja.

Kotiin jäävä isä – perheen jackpot

Win-win-tilannetta pidetään tavoittelemisen arvoisena. Useimmille lapsiperheille on kuitenkin tarjolla win-win-win, mutta ani harva perhe hyödyntää jackpotin.

Olen hoitanut lapsiamme kotona kahdessa jaksossa yhteensä pari vuotta. Yhtään empimättä nostan nuo vuodet elämäni parhaimpien ajanjaksojen joukkoon. Ainutlaatuinen paletti, jossa väreinä vapautta, erilaisia näkökulmia, irtiotto työelämästä ja ennen kaikkea omiin lapsiinsa tutustumista sekä heidän kasvunsa seuraamista.

Mies on siis selvästi voittaja, jos hän jää kotiin lastensa kanssa. Mutta niin ovat lapsetkin. Jos oikein tarkasti ajatellaan, niin lapsilla on suorastaan oikeus oppia tuntemaan isänsä myös arjessa. Siis muulloinkin kuin viikonloppuisin ja isän loma-aikoina.

Tässä pelissä voittajakäsi jaetaan kuitenkin myös äidille. Kun kotona vietetty aika ei veny tavattoman pitkäksi, työelämä ei ehdi ajaa tekijänsä ohi, eikä kynnys työmaalle palaamiseen kasva liian korkeaksi.

Pidempi kotityöjaksoni kesti 17 kuukautta. En voi kieltää, etteikö sitä edeltävien kuukausien aikana mielessä olisi käynyt useita entä jos -ajatuksia: Entä jos en pärjää kahden alle neljävuotiaan kanssa? Entä jos työpaikka häviää vapaan aikana? Entä jos sosiaalisten kontaktien väheneminen saa seinät kaatumaan päälle? Entä jos taloutemme eurooppalaiset yhteisvaluutat eivät vain yksinkertaisesti riitä? Entä jos ammattitaitoni ei riitä vapaan jälkeen alalla, joka syöksyy eteenpäin kuin pukli vauvalta?

Asioilla on tapana järjestyä, jos niiden haluaa järjestyvän. Kaikki pelot olivat aiheellisia, mutta onneksi turhia. Lasten kanssa kotona oleminen on etuoikeus, mutta silti siihen kannattaa suhtautua kuin työhön. Huonoja päiviä on aina, mutta hyvien päivien määrä lisääntyy kummasti, kun jaksaa suunnitella asioita etukäteen. Aina välillä pitää olla valmis saapastelemaan reilusti mukavuusalueensa ulkopuolelle.

Minulle pikkupomojen kanssa kotona toimiminen tarjosi siis elämän huippukokemuksia. Hyvät asiat eivät kuitenkaan rajoitu vain hoitovapaan ajalle. Kun suhde omiin lapsiin syvenee, heidän kanssaan osaa olla iltaisinkin luontevammin. Ja toisaalta kotona lapsia hoitavaa vaimoa ymmärtää monessa kohtaa paremmin kuin ennen omakohtaista kokemusta. Hoitovapaani jälkeen perheemme on mielestäni enemmän perhe kuin ennen hoitovapaata.

ps. En ole kuullut tai lukenut yhdenkään itseäni vanhemman ihmisen voivottelevan, että töitä olisi pitänyt tehdä enemmän. Sen sijaan aika moni on todennut, että läheisille olisi pitänyt antaa enemmän aikaa.

Kirjoittaja on kolmen lapsen isä, joka blogaa arjestaan ja isyydestä osoitteessa www.vauva.fi/isakuukaudet .