Kela: Mitä kaikkea perheystävällisyys voi organisaatiossa tarkoittaa?

Perheystävällisyys on yksi Kelan henkilöstökokemuksen kolmesta kärkihankkeesta. Se on ollut sitä jo vuodesta 2022, ja perheystävällistä arkea kehitetään jatkuvasti. Henkilöstön kokemusta perheen ja työelämän yhteensovittamisesta mitataan vuosittain henkilöstöbarometrikyselyllä.

Vuonna 2023 90,4 % vastaajista oli sitä mieltä, että perheen ja työelämän yhteensovittaminen onnistuu Kelassa hyvin.

"”Joustava etätyömahdollisuus on korvaamaton.”"



”Pienen lapsen vanhempana olen kokenut, että työaika joustaa todella hyvin ja mahdollisuus käyttää liukumia tukee todella hyvin perhearkea. Lisäksi joustava etätyömahdollisuus on korvaamaton. Sen avulla on helppo suunnitella lyhyelläkin aikavälillä, milloin käy toimistolla ja milloin on hyvä pitää etäpäivä ja säästää työmatkaan kuluva aika.”
Kelalainen Työn ja muun elämän yhteensovittaminen -kyselyssä 2024


Työaika joustaa elämän mukaan

Työn ja muun elämän yhteensovittamista on tutkittu Kelassa laajemmin kyselyillä vuosina 2019, 2021 ja 2024. Viimeisimpään kyselyyn vastasi 3300 vastaajaa ja vastausprosentti oli 40.  

Erityisen tyytyväisiä kelalaiset ovat siihen, että

·      perhevapailla voi olla haluamansa ajan

·      lyhennetystä työajasta on helppo sopia esihenkilön kanssa

·      perhevapailta paluu työhön on sujunut hyvin

·      esihenkilön kanssa on helppo ottaa puheeksi työaikaa koskevat toiveet

·      esihenkilö suhtautuu ymmärtäväisesti lapsen tai muun lähiomaisen sairastelusta aiheutuviin poissaoloihin.

Ei vain lapsiperheiden joustoja

Kelassa työelämän joustot koskevat kaikkia iästä, sukupuolesta, työvuosista tai muusta taustatekijästä riippumatta. Keväällä 2024 kartoitettiin ensimmäisen kerran, kuinka moni yli 50-vuotias kelalainen huolehtii vähintään viikoittain iäkkäästä vanhemmastaan tai muusta läheisestään. Tulos oli yllättävä, vastanneista 31 prosenttia ilmoitti hoitovastuustaan. 55–63-vuotiaista vastanneista osuus oli 49 prosenttia.

”Etätyö antaa minulle noin 2 tuntia päivittäin lisäaikaa arkeen ja ilman sitä olisi hankalaa ehtiä auttaa lähiomaisia ilman, että oma työkyky heikkenisi liian lyhyiden yöunien, kiireen ja stressin vuoksi. Myös liikuntaan jää enemmän aikaa, joka on tarpeellista tasapainottamaan päätetyötä.”
Kelalainen Työn ja muun elämän yhteensovittaminen -kyselyssä 2024

 Nyt Kela osallistuu Väestöliiton koordinoimaan Ruuhkavuodet 2 -tutkimus- ja kehittämishankkeeseen, jotta saamme aiheesta lisää tietoa.

Perheystävällinen foorumi

Kelassa kyselyjen tuloksia tarkastelee ja kehittämistä vaativia teemoja vie eteenpäin Perheystävällinen työpaikka -foorumi. Sen jäsenet tuovat yhteiseen keskusteluun teemoja edustamistaan yksiköistä. Foorumin vahvuutena on edustajien monipuolinen työhistoria ja kokemus.

Tuija Jokinen, perheystävällisyyden foorumin vetäjä

Perheystävällisyyden foorumi toimii periaatteella, että Kelassa työ ja muu elämä sekä erilaiset sosiaaliset suhteet ovat tasapainossa ja mahdollistavat omasta ja tarvittaessa toistenkin hyvinvoinnista huolehtimisen. Monipaikkaisuus ja työn muutos ovat lisänneet yksilön vastuuta ja myös työelämän joustavuutta. Foorumi tavoittelee työssään ratkaisukeskeisyyttä näiden kahden välillä.

– Kehittämiskohteissa tulee edetä positiivisuus edellä ja epäkohdat ja epäonnistumisetkin pitää käsitellä nöyrästi, kertoo fooruminen vetäjä työsuhdepäällikkö Tuija Jokinen. Työtä tehdään pitkäjänteisesti ja sillä ajatuksella, että perustehtävät tulee hoidetuiksi, Tuija jatkaa.

Laaja perhekäsitys ja perheystävällisyys tukevat myös työnantajaa

Foorumin määritteli laajan perhekäsitteen ja lanseerasi sen Kelassa käyttöön syksyllä 2023. Laajan perhekäsityksen mukaan perheeseen kuuluvat ne henkilöt, joiden itse koen kuuluvan perheeseen.

Perheystävällisyys tarkoittaakin Kelassa työn ja muun elämän sekä erilaisten sosiaalisten suhteiden tasapainoa ja mahdollisuutta omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen.

Kelassa on monenlaisia perheitä ja laaja perhekäsitys tarjoaa mahdollisuuden edistää myös työelämämme monimuotoisuutta, yhdenvertaisuutta ja osallisuutta.

Kelassa kaikkien tehtävänä on viedä organisaatiokulttuuria perheystävällisempään suuntaan. Kelan kantava arvo on toista arvostava.  Henkilöstölle järjestettiin syksyllä 2023 mm. Monimuotoisuuspäivä, jossa heräteltiin jokaista miettimään omaa olemistaan ja käytöstään työpaikalla.

Tunnustetusti perheystävällinen työpaikka

Kelassa on tehty pitkäjänteistä työtä perheystävällisyyden eteen jo vuodesta 2016. Väestöliitto myönsi jatkuvasta työstä työn ja muun elämän yhteensovittamisesta Kelalle Perheystävällinen työpaikka -tunnuksen ensimmäisen kerran toukokuussa 2021. Nyt keväällä 2024 se myönnettiin Kelalle uudestaan. Perusteluina oli erityisesti jatkuva kehittäminen ja henkilöstön tyytyväisyys esihenkilötyöhön.

Kela on Suomen suurin työnantaja, jolle Perheystävällinen työpaikka -tunnus on myönnetty.