Gofore – Perhemyönteisen työelämän suunnannäyttäjä

Gofore on jo vuosia luonut alallaan perhemyönteisiä käytäntöjä, joita monet muut yritykset ovat seuranneet.

Gofore julkaisi ensimmäisen yrityskohtaisen työehtosopimuksensa vuoden 2022 alussa, ensimmäisten joukossa. Olimme myös tietääksemme toimialamme ensimmäinen, jonka työehtosopimus on kokonaisuudessaan julkinen. Kirjasimme työehtosopimukseemme käytännöt, joista monet olivat olleet meillä arkea jo vuosia. Näin kannustamme myös muita yrityksiä tekojen kautta avoimuuteen ja perhemyönteiseen työelämään.

Esimerkkejä perhemyönteisestä työelämästä

Me Goforella uskomme, että työntekijän hyvinvointi syntyy joustomahdollisuuksista, yksilöllisten tarpeiden huomioimisesta sekä perhemuotojen moninaisuuden tunnistamisesta. Meillä se tarkoittaa mm. seuraavia:

Vanhempain- ja perhevapaa. Goforella sekä synnyttävälle että ei-synnyttävälle vanhemmalle maksetaan vanhempainvapaalla täyttä palkkaa 36 arkipäivää. Lisäksi raskausvapaa on palkallinen. Kaikki perhevapaakäytäntömme löytyvät työehtosopimuksestamme. Niitä määritellessämme kysyimme henkilöstön mielipiteitä ja lopputulos on goforelaisten ja luottamushenkilöiden yhdessä muodostama. Perhevapaita pidetään Goforella hyvin paljon ja sen voi jopa sanoa olevan itsestään selvää, että ei-synnyttävä vanhempi pitää kunnollisen ja pitkän perhevapaan. Perhevapaa on kulttuurissamme ”pyhä”, eikä työntekijän ollessa perhevapailla hänelle soitella ja työasioilla vaivata.

Kuitenkin perhevapaalla olevat ovat myös perhevapailla ollessaan osa yhteisöä ja yrityksen juhlat ja illanvietot ovat avoimia myös perhevapaalla oleville. Varsinkin pikkujouluihin ja mahdollisiin kesäjuhliin lähetetään perhevapaalla oleville tekstiviestitse erillinen kutsu. On myös hyvin tavallista, että perhevapaalla olija poikkeaa toisinaan toimistolla kahvittelemassa kollegoiden kanssa.
Perhevapaalta palaajaa pyritään myös huomioimaan niin, että paluu takaisin töihin on helppo ja miellyttävä. Meillä on yleistä palata perhevapaalta vajaalla työajalla ja palaaja voi esimerkiksi halutessaan osallistua perehdytyksiin, joita järjestetään kuukausittain uusille aloittajille.

Työaika ja –paikka. Meillä on useimmiten mahdollista valita itselle sopiva työaika ja –paikka. Etätyö on suosittua ja yleistä, vaikkakin konsultteina aina huomioimme myös asiakkaan tarpeet. Toimistolle tulevien työntekijöidemme osalta olemme kiinnittäneet huomiota aivoystävällisiin toimitiloihin ja mm. aistiärsykkeiden minimoimiseen sekä erilaisten työtilojen valikoimaan, jotta myös toimistolla olisi mahdollisuus sekä työskennellä tehokkaasti että palautua. Tunnistamme lapsiperhearjen moninaiset tilanteet ja kuormittavuustekijät, minkä vuoksi myös osa-aikainen työ tai tehtävän väliaikainen muuttaminen on mahdollista. Lapsettomuushoidot sekä adoptioprosessitapaamiset ovat palkallista työaikaa myös puolisolle. Työehdoissamme on myös erillinen palkallinen hoitovapaa, mikäli työntekijän aikuinen lapsi tai oma vanhempi sairastuu äkillisesti ja työntekijän läsnäolo on tarpeen.

Sairaan lapsen hoito. Sairasta lasta voi hoitaa joustavasti osissa, ja sairaan lapsen hoitoa voi kirjata jokainen goforelainen, jonka taloudessa asuvaa lasta hän hoitaa. Sairaanlapsen hoitoa ei siis ole rajattu ainoastaan lapsen biologiselle vanhemmalle. Vuoden 2024 alusta sairaan lapsen hoitokäytäntöä muutettiin niin, että aiemmin 4 palkallisen päivän sijaan työntekijä voi halutessaan hoitaa sairasta lasta 7 päivän aikana yhteensä 30 tuntia. Näin lapsen hoidon voi jakaa joustavasti osiin esimerkiksi isovanhempien tai toisen huoltajan kanssa tai hyödyntää päiväuniajan työn tekemiseen. Näin lapsella on pidempi aika toipua kotona, eikä häntä tarvitse viedä puolikuntoisena hoitoon.

Huomionarvoista sairaan lapsen hoidossa on, että Goforella sairaan lapsen hoitoa käyttävät miehet ja naiset yhtä paljon (suhteutettuna täysiaikaisten työntekijöiden määrään). Eli ylpeänä voimme sanoa, että goforelaisten lapsia hoitavat tasa-arvoisesti molemmat vanhemmat.

Loppusanat

Perhemuodot ja tilanteet ovat moninaisia ja ilman avointa keskustelua olisikin vaikea kehittää käytäntöjämme goforelaisille sopiviksi. Käymmekin jatkuvaa vuoropuhelua goforelaisten kanssa heidän ajatuksistaan ja toiveistaan sujuvalle työelämälle. Perhemyönteisyys on yksi osa sitä, mutta samalla tunnistamme vaikkapa neuromoninaisuuden, sukupuolten moninaisuuden sekä kulttuurien moninaisuuden tuomat tarpeet työelämälle ja yhteisölle. Maailma muuttuu, perhekäsitykset muuttuvat, kulttuuri elää ja työelämän pitää kyetä muuttumaan siinä mukana.