Merikratos: Missiona perheiden ja työntekijöiden hyvinvointi

Merikratos Oy on kotimainen ja yhteiskuntavastuullinen hyvinvointitoimialan yritys sekä työntekijöilleen perheystävällinen työpaikka, jossa erilaiset elämäntilanteet ja niihin liittyvät tarpeet otetaan huomioon osana työntekoa ja työpaikan käytäntöjä. Missiomme on lisätä perheiden ja yksilöiden kokonaisvaltaista hyvinvointia yhteiskunnassa, ja työntekijämme kulkevat työelämässään lasten, nuorten ja perheiden rinnalla apua ja tukea tarjoten. Merikratoksella perhevapaamyönteisyys merkitsee mahdollisuutta tukea ja kannustaa omia työntekijöitämme, kun he ovat itse tämän tärkeän elämänvaiheen äärellä.

Perhevapaamyönteisyys kulttuuriin sisään kirjoitettuna

Merikratoksen kulttuurissa ja johtamisessa perhevapaamyönteisyys näkyy monella tasolla. Perheen ja työelämän yhteensovittaminen nähdään tärkeänä tavoitteena ja asiasta käydään avointa keskustelua säännöllisesti. Vauvauutisiin suhtaudutaan Merikratoksella aina iloisesti, ja perhevapaiden pitämiseen kannustetaan kaikkia työntekijöitä tasapuolisesti riippumatta sukupuolesta tai roolista yrityksessä. Merikratoksella myös miehet ovat käyttäneet perhevapaita aktiivisesti jo ennen perhevapaauudistusta, ja yhtä lailla myös toimitusjohtajan on lupa jäädä rauhassa perhevapaille. Perhevapaamyönteisyys näkyy myös rekrytoinneissamme: perhetilanteella ei ole vaikutusta rekrytointiin, vaan päätökset tehdään aina osaamisen, kokemuksen ja muun soveltuvuuden mukaan. Merikratoksella perhevapaiden pitäminen ei ole myöskään este uralla etenemiseen tai johtotehtäviin valitsemiseen.

Kun odotin esikoistani ja raskausvapaalle jääminen lähestyi, tunsin ristiriitaisia tunteita; toisaalta en malttanut odottaa ajatusten suuntaamista uuteen elämänvaiheeseen ja irrottautumista hetkeksi kokonaan töistä, toisaalta kipuilin työstä pois jäämistä ja uran tauolle laittamista. Yrityksessämme avautui yksikön johtajan paikka juuri kun olin synnyttänyt. Vaikka ajatukset olivat silloin aivan muualla, tuntui vauvakuplan keskellä hyvältä, että minua pidettiin ajan tasalla tulevasta rekrytoinnista. Lopulta minut valittiin tehtävään ja kannustettiin silti lämpimästi olemaan kotona vauvan kanssa niin pitkään kuin haluaisin. Olen ylpeä työnantajani asenteesta uralla etenemistä ja mm. johtotehtäviin valitsemista kohtaan; hakijoiden perhetilanteella ei aidosti ole merkitystä, vaikka työnantaja joutuu perhevapaalla olevan hakijan valinnan myötä tekemään erilaisia, taloudellisia resursseja vaativia järjestelyjä.”

Tukirakenteet turvana myös uuden elämänvaiheen äärellä

Merikratoksella on vahvat työn tukirakenteet, ja yksi työntekijöiden keskuudessa erityisen pidetty tukirakenne on säännölliset kahdenväliset keskustelut eli ”tilannetuokiot” oman esihenkilön kanssa, mikä mahdollistaa jokaisen työntekijän yksilöllisen tilanteen ja tarpeiden huomioimisen. Olemassa olevien tukirakenteiden ansiosta esimerkiksi raskaana olevan työntekijän tukeminen toteutuu luontevana osana työarkea, kun työntekijän tilanteen ja hyvinvoinnin äärelle pysähdytään säännöllisesti. Perhevapaille jäävä vanhempi saa jo hyvissä ajoin esihenkilöltään ohjeistusta perhevapaiden käytännöistä ja erilaisista vaihtoehdoista, jotta tulevalla vanhemmalla on hyvin aikaa valmistautua ja tehdä suunnitelmia perhevapaiden käytöstä omien toiveiden ja tilanteen pohjalta. Kattavat työterveyspalvelut ovat työntekijän käytettävissä luonnollisesti myös raskausaikana. Esimerkiksi työfysioterapeutin käynneillä voidaan pohtia ergonomisempia tapoja työskennellä mahdollisten raskauden mukanaan tuomien fyysisten haasteiden ehdoilla.

Lupa kellua vauvakuplassa ja pysyä kärryillä

Merikratoksella kannustetaan perhevapaalla olevia työntekijöitä keskittymään ensisijaisesti vauvaansa, eikä perhevapaan ajalle osoiteta työnantajan aloitteesta työhön liittyviä asioita. Työntekijällä on kuitenkin yhtä lailla mahdollisuus pysyä ajan tasalla työasioista myös perhevapaalla niin toivoessaan, esimerkiksi osallistumalla yhteisiin koulutuksiin ja tiimipalavereihin. Työntekijöiden on myös halutessaan mahdollista työskennellä osa-aikaisesti perhevapaan aikana tai pitää perhevapaita useammassa osassa ja työskennellä samalla osa-aikaisesti. Perhevapaalla oleviin pidetään yhteyttä ja heidät kutsutaan mukaan myös yrityksen juhliin ja huomioidaan muistamisissa. Merikratoksen toimistoille myös vauvat ovat hyvin tervetulleita vieraita, ja mukavia tiloja löytyy esimerkiksi imetystä varten.

”Perhevapaalla ollessani tuntui, että minun oli lupa olla juuri niin vähän tai paljon kiinnostunut työasioista kuin halusin. Työnantajan suunnalta ei tullut minkäänlaista painetta kiirehtiä töihin paluuta, ja silti välittyi tunne, että olen kuitenkin kaivattu ja mielessä pidetty osa työyhteisöä.”

Vanhemman tahtinen töihin paluu

Perhevapaalta palaavalle mahdollistetaan paluu entisiin työtehtäviin ja perhevapaalta palaaminen pyritään tekemään mahdollisimman pehmeästi ja työntekijän toiveita kuunnellen. Merikratoksella on mahdollisuus erilaisiin työaikajoustoihin ja osassa työtehtävistä myös etätyöhön, mikä mahdollistaa mm. lasten hoidon joustavat järjestelyt. Töihin paluu ja uuteen arkeen sopeutuminen pitkän poissaolon jälkeen vaatii aikaa. Merikratoksella pidetään huolta, että perhevapaalta palaava vanhempi saa riittävästi perehdytystä työssä tapahtuneisiin muutoksiin, kuten uusiin käytäntöihin ja järjestelmiin. 

”Mahdollisuus tehdä lyhyempiä työpäiviä ja etätyötä silloin, kun pieni taaperomme aloitti päivähoidon, tuntui valtavan tärkeältä, jotta hoidon aloitus voitiin tehdä mahdollisimman lempeästi lapsen (ja äidin) tahtisesti.”

 

Helena Vantamo

Kirjoittaja työskentelee Merikratoksella johtavana psykologina. Lainaukset ovat kirjoittajan omia kokemuksia.