Anna & Julia: “Perhevapaiden jakaminen on edistänyt tasa-arvoista perhe-elämää.”

Me ollaan aktiivinen, iloinen ja sporttinen viisihenkinen Koivujen perhe! Äidit Anna ja Julia pyörittävät hallittua kaaosta, jota taas esikoinen Vili (2,5 v), kaksoset Osku ja Lily (10 kk) sekä koiramme Hupi ylläpitävät. 

Anna on ammatiltaan äitiysfysioterapeutti ja perusti oman yrityksensä viime vuonna 2023. Hänen työnsä koostuvat asiakaskäynneistä ja äitien CrossFit-ryhmien ohjauksesta. Lisäksi Anna opiskelee avoimessa yliopistossa terveystieteitä.

Julia vastaa Business Design -palveluista KPMG:llä ja on vanhempainvapaalla syksyyn asti. Aiemmin hän on työskennellyt myös maailmalla, kuten Bostonissa, Dubaissa ja Shanghaissa. Lisäksi ulkomaan kokemusta on kertynyt opiskelujen kautta maaseudulta Englannista ja Etelä-Australiasta. Työelämässä olemme molemmat määrätietoisia ja ura on meille tärkeä osa merkityksellistä arkea.

Vuorotellen raskaana

Jo ensimmäisillä treffeillä puhuimme siitä, haluaako toinen joskus perustaa perheen. Kun aihe oli muutaman vuoden päästä ajankohtainen, molemmat olimme valmiina kantamaan raskauden. Tasapuolista vanhemmuutta tuli siis jo siinä mielessä, että sovimme olevamme vuorotellen raskaana. Aloimme jakamaan matkaamme perheeksi ensin harrastuksena @perhekoivu Instagram- ja YouTube-tilille, jotka ovat nykyään myös yksi tulonlähde.  

Päädyimme siihen, että Anna olisi ensimmäisenä raskaana, sillä Julialla oli uralla draivi päällä ja Annalla määräaikainen työsuhde. Kun esikoisemme syntyi syyskuussa 2021, oli tuolloin vielä vanhat vanhempainvapaat eli Anna piti äitiyslomat ja Julia kolmen kuukauden “isyysloman”. Haluttiin, että molemmilla olisi hyvä olo jäädä kotiin vauvan kanssa, kuin myös mennä omiin harrastuksiin luottavaisin mielin. Tässä onnistuttiin aika hyvin! 

Aina kuulee sanottavan, ettei koskaan ole ns. oikea aika saada lapsia. Syksyllä 2022 tuntui kuitenkin, että ajoitus olisi juuri oikea. Hakeuduimme hedelmöityshoitoihin ja olisi Julian vuoro olla raskaana. (Lisää RIVF-hoidoista). Kaksoset Osku ja Lily syntyivät heinäkuussa 2023, jolloin vanhempainvapaat olivat uudistuneet ja tasan jakaminen olisi helpompaa.

Olimme ihan varmoja, että Julia kaipaisi jo joulun jälkeen töihin, ja alkuperäinen suunnitelma olikin palata toimistolle alkuvuodesta 2024. Esikoinen oli vasta vähän ennen kaksosten syntymää aloittanut päiväkodin ja Anna oli juuri aloittanut pyörittämään omaa yritystä. Ymmärsimme itsekin kaksosten synnyttyä, että nyt olisi Annan vuoro edistää omaa työuraansa ja Julia jäisi syksyyn asti kotiin. Monikkolasten vanhemmilla on kuitenkin mahdollisuus pitää enemmän vanhempainvapaita yhtäaikaisesti ja Anna pitää kesän ympärillä vanhempainvapaata maanantaisin ja perjantaisin. Nämä yhteiset kotipäivät tuntuvat ihan luksukselta! Lisäksi pidämme yhteisen kesäloman koko perheenä. 


Vanhemmuuden jakaminen lisää ymmärrystä arjessa

Kotitöissä ja metatöissä meillä on tietyt omat vastuualueet, jotka pysyvät vaikka perhevapaat vaihtuvat. Esimerkiksi Julia hoitaa ruokien suunnittelun ja ruokaostokset lähes kokonaan sekä suuren osan ruuan valmistuksesta. Annan luontainen siivousrytmi on nopeampi ja vaatimukset kodin siisteyteen ovat korkeammalla, joten hän on “pää” valtaosassa kotitöitä.

Anna tykkää että tehdään heti, kun Julialle riittää että kunhan päivän päätteeksi laitetaan paikat kuntoon. Näissä ollaan molemmat tultu vastaan. Annan on pitänyt harjoitella luottamaan että pyykit tulee pestyä, vaikka kone ei olisi vielä päällä kun hän lähtee töihin. Julia taas on joutunut opettelemaan Annan rytmiä ja tehokkuutta, sillä kolmen pienen lapsen kanssa kotityöt on saatava tehtyä, kun sille löytyy pieni aika. Koetaan, että pienistä jutuista koostuu iloa koko perheelle. 

"Tasan jaetuilla perhevapailla onkin ollut todella suuri merkitys siihen, että osataan arvostaa molempia valtavasti."


Tasan jaetuilla perhevapailla onkin ollut todella suuri merkitys siihen, että osataan arvostaa molempia valtavasti - toisen panosta kotona sekä ahkeruutta työelämässä, mikä on ollut ehkä konkreettisin hyöty. Ymmärretään myös, että näin ollaan mahdollistettu molemmille rooli, jossa on vastuussa arjesta kotona sekä rooli, jossa on enemmän taloudellisessa vastuussa perheen elättämisestä. Näin molemmilla on mahdollisuus omaan urakehitykseen.

Se, että molemmat ovat olleet kotona, on turvannut sen, että tarpeen mukaan kumpikin vanhemmista voi ottaa koppia perheestä ja kotitöistä. Toinen voi lähteä ystävien kanssa ulos ja olla rauhallisin mielin siitä, että kotona pärjätään oikein hyvin. Sitä arvostaa! 


Prioriteetteina yhteinen aika ja yhteinen suunta

Ollaan molemmat aika suorittajaluonteita ja meistä tulee helposti tehotiimi, joka vaan pyörittää arkea. Yhteisen ajan järjestäminen keskenämme onkin ollut prioriteetti. Treffejä pidetään säännöllisesti, jotta ehditään olla toistemme kanssa ja huoltaa parisuhdetta (siis jokaviikkoisen perheparlamentin lisäksi, jolloin käydään tulevan viikon menot läpi). Monesti kaksoset saattavat olla mukanakin, mutta treffejä voivat olla esimerkiksi lounas päiväuniaikaan, tai muu rauhallinen hetki joka on pyhitetty vain meille. 

Kuva: Beda Salmi

Toinen prioriteetti on, että perheen suuret linjaukset ja säännöt ovat samat. Lapset tietävät, että äidit ovat keskenään samaa mieltä ja tiimi. Vanhemmuustyyleissä meillä on kuitenkin eroja ja halutaan antaa toisillemme vapautta toteuttaa asiat omalla tavalla. Toiselle on annettava tilaa sekä luottaa siihen, että asiat hoituvat, vaikka satunnaisilta (ja tarpeellisilta) muistutuksilta ottaa pyykit kuivumaan ei olla vältytty.

Uraunelmia perhearjen keskellä

Kaiken härdellin keskellä unelmoidaan isosti ja erityisesti uraan liittyen Anna toivoisi voivansa jatkaa yrittäjänä mahdollisimman pitkään.

“Nyt on vasta vuosi yrittäjyyttä takana, mutta en ole koskaan suhtautunut yhtä intohimoisesti työhön kuin nyt. Yrittäjänä pystyn toimimaan täysin omien arvojen mukaisesti ja mukauttaa työt meidän perheen arkirytmiin. Itselle on tärkeää pystyä työskentelemään myös kotoa käsin ja järjestää keskelle päivää itselle mahdollisuus esim. urheiluun tai lounaaseen ystävän kanssa.”

Julialle jatkuva oman osaamisen lisääminen, kehittyminen omalla osa-alueella ja Business & Service Design -praktiikoiden levittäminen Suomessa ovat selkeitä tavoitteita.

“Haluan olla ajamassa monimuotoisuutta yritysten johdossa ja olla omana itsenäni esimerkki liike-elämässä, jota olisin itse kaivannut. Muutos kiehtoo minua ja nautin isojen, kompleksisten ongelmien ratkomisesta. Olen myös kiinnostunut hallitustyöstä ja sivutoiminen yrittäjyys tulee varmasti kulkemaan mukanani. ”

Vanhemmuuden vastuiden jakamisesta kannattaa neuvotella

Ennen perheen perustamista kävimme sateenkaariperheiden perhevalmennuksessa, josta tuli monta hyvää oppia mukaan. Yksi hyvä neuvo oli, että asioista kannattaa sopia, kun asiat ovat vielä hyvin. Tietysti tilanteet elävät, mutta jo perhettä suunnitellessa olisi hyvä käydä odotukset ja toiveet läpi. Toinen saattaa pitää itsestäänselvyytenä sitä, että vanhempainvapaat jaetaan päivälleen tasan ja toinen olla siinä uskossa, että toinen vanhemmista käyttää suuremman osan vanhempainvapaista. Toki maksukyky on hyvä ottaa huomioon. Meille tuli ehkä hieman yllätyksenä, miten paljon tulot vanhempainvapaalla lopulta laskevatkaan. 

"Asioista kannattaa sopia, kun asiat ovat vielä hyvin."

Kannustamme perheitä miettimään, mitä teille tarkoittaa tasa-arvoinen vanhemmuus. Ei sen tarvitse olla sitä, että vanhempainvapaat jaetaan päivälleen puoliksi, vaan miten teillä on molemmilla olo, että on hyvä. (Equality tarkoittaa, että kaikkia kohdellaan täysin samalla tavalla, kun taas equity taas tarkoittaa sitä, että jokaiselle tarjotaan se, mitä he tarvitsevat menestyäkseen.)

Meidän kokemuksesta perhevapaiden jakaminen on edistänyt tasa-arvoista perhe-elämää.


Vanhemmuus ei ole sarja pikavoittoja, vaan parhaimmillaan tasapeli. Pelaa tasapeliä, lue lisää tasapelin hyödyistä ja lataa ilmaiset oppaat jaetusta vanhemmuudesta!