Äitiyden käsittely rekrytointitilanteessa on pinnalla Päivi Anttikosken esiinnostaman rekrytointikokemuksen myötä. Uraäitien yhdistys Mothers in Business muistuttaa, että äideillä on oikeus valita sekä ura että perhe, eikä perhesuhteiden perusteella saa syrjiä työnhaussa.
“Työnantajan tulee kunnioittaa työnhakijan yksityisyyden suojaa ja hakijoiden yhdenvertaisuutta. Vanhemmuus tai perhetilanne ei saa vaikuttaa hakijan työnsaantiin. Haetun työn sopivuuden arviointi omaan perhetilanteeseen kuuluu hakijalle, ei työnantajalle”, painottaa Mothers in Business ry:n hallituksen jäsen Sanna Kranjc.
Mothers in Business tiedusteli eilen jäseniltään verkkoyhteisössään kokemuksia perheasioista kysymisestä rekrytointitilanteissa. Muutamassa tunnissa yhdistys sai kymmenittäin kokemuksia työhaastatteluista, joissa on kysytty lapsien määrää, ikää, hoitomuotoa tai parisuhdestatusta. Haastatteluissa oli jopa käsketty laskemaan palkkatoivetta, koska pienen lapsen sairastuminen voi johtaa poissaoloihin tai kerrottu, ettei ole sopivaa tulla raskaaksi seuraavan puolen vuoden aikana.
“Perhetilanteesta uteleminen tai sen kommentointi voi olla haastateltavalle kiusallista tai jopa järkyttävää. Haastateltavaa voi mietityttää, miksi asiaa kysytään ja mitä vaikutusta vastauksella voi olla rekrytoinnin etenemiselle”, Kranjc summaa.
Perheystävällinen työpaikka houkuttelee
Yksityiselämän ja työn yhteensovittamista voi kuitenkin käsitellä rekrytoinnissa yksityisyyden suojaa kunnioittaen. Mothers in Businessin jäsenkyselyn mukaan mielikuva perheystävällisyydestä on merkittävä tekijä uutta työpaikkaa valitessa peräti 92 prosentille uraäideistä.Yhdistyksen keskusteluryhmään tuotiin myös monia kokemuksia siitä, miten työnantaja on onnistunut rekrytoinnin aikana viestimään työyhteisön perheystävällisyydestä.
“Perheystävällisiin käytänteisiin panostaminen kannattaa. Työnantaja voi haastattelussa kertoa, miten perheystävällisyys on huomioitu työpaikalla esimerkiksi työaikajoustoissa, etätyömahdollisuuksissa, tilapäisiin poissaoloihin varautumisessa tai yhteisten toimintatapojen kirjaamisessa. Myös haetun työtehtävän reunaehdoista kuten työmatkoista tai ylitöistä tulisi kertoa mahdollisimman laajasti. Silloin työnhakija voi itse arvioida oman elämäntilanteensa ja työnteon yhteensovittamista”, Kranjc sanoo.
Kranjcin mukaan yhdistyksen jäsenet arvostavat työnantajalta tietoa oman päätöksen tueksi, ei neuvomista tai ikävää kommentointia.
“Annetaan äideille oikeus valita sekä ura että perhe. Urasuuntautuneet äidit ovat erittäin motivoituneita työntekijöitä, jotka haluavat panostaa työhön ja osaamisensa jatkuvaan kehittämiseen. Tukemalla uran ja perhe-elämän tasapainoa, työntantaja rakentaa työntekijöiden hyvinvointia, antaa puhtia työhön ja sitouttaa arvokkaita osaajia työpaikalle.”
Mothers in Business MiB ry on vuonna 2014 perustettu lähinnä korkeasti koulutettuja äitejä yhdistävä verkosto. Yhdistyksellä on lähes 3800 jäsentä ja yhdeksän paikallisjaostoa. Yhdistys tukee jäseniään työn ja perheen yhteensovittamisessa, tarjoaa mahdollisuuksia osaamisen kehittämiseen, verkostoitumiseen ja uralla etenemiseen, sekä edistää äitien asemaa ja perhemyönteisyyttä työelämässä ja yhteiskunnassa. Mothers in Businessin jäsenkyselyn toteutti Fambition Oy syyskuussa 2017.