MiB På Svenska – hankkeen opit elävät ja inspiroivat jatkossakin

MiB På Svenska -hanke tulee virallisesti ainakin hetkellisesti päätökseensä 31.10.2024. Kuluneiden kahden vuoden aikana olemme Svenska Kulturfondenin tuella onnistuneet tarjoamaan inklusiivisia, kielitietoisia ja korkeatasoisia tilaisuuksia ruotsiksi. Hankkeen myötä olemme mahdollistaneet ruotsinkielisille jäsenillemme osaamisen kehittämisen omalla äidinkielellään ja tarjonneet muun kielisille mahdollisuuden virkistää ruotsin kieltään inspiroivassa oppimisympäristössä. Tavoitteenamme on ollut aktivoida passiivista ruotsin kielitaitoa ja madaltaa kielen käytön kynnystä niin arjessa kuin ammatillisissa tilanteissa. Moni suomenkielinen osallistuja onkin löytänyt rohkeutta käyttää ruotsia sekä työelämässä että arjessa ja huomannut osaavansa kieltä paremmin kuin oli ajatellut.

"On ollut todella inspiroivaa nähdä, kuinka osallistujat ovat rohkeasti heittäytyneet käyttämään ruotsia, ja on ollut ihanaa tarjota ruotsinkielisille jäsenillemme laadukkaita koulutuksia ja työpajoja omalla äidinkielellään. Olemme onnistuneet tuomaan yhteen sekä ruotsin- että muiden kielten puhujat inklusiivisesti ja kielitietoisesti. Hankkeen tulokset osoittavat, että MiB På Svenska -toiminta on ollut erittäin toivottua." kertoo MiB På Svenskan projektipäällikkö Linda Gustafsson.

Moni MiBin hallituksen jäsen pääsi myös virkistämään ruotsin kieltään hankkeen aikana. Melkein koko MiBin hallitus osallistui MiB På Svenskan hallituskoulutukseen, jossa kehitettiin hallitustyöskentelytaitoja. Myös hallituksen puheenjohtaja Olivia Kuusinen osallistui tähän inspiroivaan koulutukseen.

"Minulla oli ilo osallistua kahteen eri MiB På Svenska -seminaariin, enkä voi ylistää kokemusta tarpeeksi. Tilaisuudet olivat erittäin hyvin järjestettyjä, oivaltavia ja lämminhenkisiä. Ruotsini on ollut hieman ruosteessa, mutta lämminhenkinen ilmapiiri sai minut nopeasti tuntemaan oloni mukavaksi." lisää MiBin hallituksen puheenjohtaja Olivia Kuusinen.

Koulutuksilla ja työpajoilla uralla eteenpäin

MiB På Svenska on tarjonnut paljon enemmän kuin pelkkää kielitaidon kehittämistä. Yksi hankkeen kohokohdista tänä vuonna oli lähes 100 osallistujaa kerännyt hallituskoulutus, joka järjestettiin KPMG:tä. Tämä koulutus antoi erityisesti naisille ja äideille mahdollisuuden ottaa askel kohti hallitustyöskentelyä. Koulutuksessa kuultiin inspiroivia uratarinoita hallitusammattilaisilta, ja HHJ (Hyväksytty Hallituksen Jäsen) oli mukana jakamassa omaa osaamistaan.

"Osallistuminen MiB På Svenska -työpajoihin on ollut upea mahdollisuus kehittää sekä ruotsin kielen taitojani että ammatillisia valmiuksiani. Koulutukset oli suunniteltu niin, että ne tukivat osallistujia eri työelämän tilanteissa, mikä teki oppimisesta todella käytännönläheistä. Samalla sain arvokkaita työkaluja hallitustyöskentelyyn ja johtamisen kehittämiseen, mistä on varmasti hyötyä tulevaisuudessa." toteaa Olivia Kuusinen.

Toinen merkittävä kohokohta oli MiB På Svenska -hankkeen HR-koulutussarja, jonka tavoitteena on ollut edistää sosiaalista vastuuta, tasa-arvoa, monimuotoisuutta, inklusiivisuutta ja perheystävällisyyttä työelämässä. Sarjaan on osallistunut satoja HR-ammattilaisia. Linda Gustafsson on myös luonut HR-käsikirjan, joka kokoaa yhteen koulutussarjan tärkeimmät opit ja parhaat käytännöt, jotta ne voivat olla kaikkien saatavilla myös hankkeen päätyttyä. Näin voimme jatkaa hankkeen tavoitteen edistämistä työelämän sosiaalisen vastuun, tasa-arvon, monimuotoisuuden, inklusiivisuuden ja perheystävällisyyden saralla.

MiB På Svenskan tulevaisuus

Vaikka MiB På Svenska -hanke päättyy virallisesti Linda Gustafssonin jäädessä perhevapaille, toivomme tämän olevan vain väliaikainen tauko. Tavoitteenamme on jatkaa ruotsinkielistä toimintaa tulevaisuudessa, mutta tällä hetkellä toiminnan jatko riippuu vapaaehtoisten aktiivisuudesta. Uskomme kuitenkin, että toimintaa pystytään jatkamaan erityisesti Uudellamaalla ja Pirkanmaalla. Hankkeen opitut käytännöt ja periaatteet elävät edelleen, erityisesti HR-hankkeen ja sen materiaalien kautta, vaikka varmuutta toiminnan jatkumisesta työntekijävoimin ei vielä ole.

"MiB På Svenska -hanke on osoittanut, että jäsenistössämme on paljon ruotsia osaavia, jotka kaipaavat kielen virkistämistä. Hanke on antanut heille mahdollisuuden kehittää ammatillisia taitojaan, kuten hallitustyöskentelyä, ja samalla virkistää ruotsin kielen taitojaan – kaksi kärpästä yhdellä lyönnillä!" jatkaa Linda.

Monikielisyyden rakentaminen tulevaisuutta varten

Tre Smederin lisärahoituksen ansiosta olemme voineet pilotoida kielitietoisia käytäntöjä, joiden avulla MiBissä voidaan järjestää tapahtumia monikielisesti. Samoin kuin MiB International -hankkeessa, myös MiB På Svenska on tuonut ruotsinkielisten vapaaehtoisten toiminnan osaksi Uudenmaan ja Pirkanmaan paikallisjaostojen toimintaa. Tämä monikielinen joukko mahdollistaa jatkossakin tiedonvaihdon ja osallisuuden tunteen vahvistumisen.

MiBissä on runsaasti ruotsinkielisiä jäseniä ja tahtoa puhua ruotsia. Pyrimme jatkamaan ruotsinkielistä toimintaa paikallisjaostoissamme myös hankkeen päätyttyä. Tre Smederin rahoituksella olemme myös pystyneet luomaan tallenteita ruotsinkielisistä vapaaehtoisjohtajakoulutuksista, jotka ovat kaikkien saatavilla hankkeen päätyttyäkin. Näin kuka tahansa voi ryhtyä vapaaehtoiseksi ruotsiksi myös hankkeen jälkeen. Tämä hanke, samoin kuin MiB International, on edistänyt työelämän monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta ja luonut perustan monikieliselle toiminnalle, mikä on järjestökentällä vielä melko harvinaista.

Kiitämme yhteistyökumppaneitamme

Kiitämme lämpimästi yhteistyökumppaneitamme, kuten Aktiaa, Bird & Birdiä, Danske Bankia, Docrates Mehiläistä, Finders Seekersiä, Henry ry:tä, HHJ:tä, KPMG:tä, Lidliä, MPS:ää, Niordia, Positive Solutionsia, Svenska Teatteria ja Väestöliittoa, jotka ovat auttaneet meitä tarjoamaan korkealaatuisia koulutuksia ja työpajoja. Olemme järjestäneet muun muassa Våga Moka -työpajoja Svenska Teatterilla, eduskuntavierailuja, yritysvierailuja, johtajuuskoulutuksia Aktialla ja Finders Seekersillä, esiintymisvalmennuksia Anna Wallinin kanssa, HR- ja coaching-työpajoja Positive Solutionsin kanssa sekä kattavan HR-koulutussarjan yhteistyössä useiden yritysten kanssa.

MiB På Svenska jää nyt haikein mielin tauolle, kun Linda jää perhevapaille 1.11.2024, mutta meillä on jo ideoita hankkeen jatkosta, ja toivomme pääsevämme jatkamaan Svenskan toimintaa tulevaisuudessa. Toistaiseksi ruotsinkielinen toiminta jatkuu kuitenkin vapaaehtoisten voimin ja kannustamme meidän vapaaehtoisia järjestämään inklusiivisia kielitietoisia tilaisuuksia.

Lisätietoa:

Vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille: https://www.mothersinbusiness.fi/vapaaehtoiseksi

MiBin monikielinen toiminta: https://www.mothersinbusiness.fi/monikielinen-mib

MiB På Svenska -hanke: https://www.mothersinbusiness.fi/mib-svenska