Mothers in Businessin tuoreen (07/2022) kyselyn mukaan yli puolet (55 %) perheistä siirtäisi ainakin osan kiintiöidyistä vanhempainrahapäivistä äidin käytettäväksi.
Esihenkilö, näin tuet perheellistä työntekijää päiväkotien ja koulujen sulkeutuessa
Aprillinpäivän tiedote 1.4.2022. Tutkimus osoittaa: Naisen euro on vihdoin euro!
Naisen euro ei ole enää 0,84 euroa, vaan kokonainen euro, kertoo Elinkeinoelämän ajatushautomo EAHin tuore tutkimus. Tutkimus perustuu Tilastokeskuksen vuosien 2020 ja 2021 koko väestöä koskevaan rekisteriaineistojen analysointiin. Sukupuolten välisten palkkaerojen tasaantumista selittää paitsi viime vuosien koronapandemiatilanne, myös Tilastokeskuksella kesän 2021 aikana havaittu tilastointivirhe.
“Nämä ovat ihan mahtavia uutisia”, riemuitsee urahenkisiä äitejä yhdistävän Mothers in Business MiB ry:n toiminnanjohtaja Annica Moore. “MiBin tavoitteena on ollut tasa-arvoinen työelämä, ja palkkaerojen kuroutuminen umpeen on merkittävä harppaus eteenpäin.”
Isoimmat muutokset naisvaltaisilla aloilla ja johtotasolla
Työelämässä on tapahtunut kautta linjan valtava muutos ällistyttävän lyhyessä ajassa. Naisille maksetaan samasta ja samanarvoisesta työstä samaa palkkaa, ja naiset etenevät koulutusta vastaaviin tehtäviin yhtä usein kuin miehet.
Naisten palkkapussia on kasvattunut myös naisvaltaisten terveydenhuolto- ja opetusalojen palkkojen nosto. Vastuullisissa sairaanhoidollisissa ja opetusalan tehtävissä toimivien palkkoihin on kaikessa hiljaisuudessa tehty tuntuvia korotuksia, paljastaa EAHin tutkimus.
EAHista kerrotaan myös, että naisten määrä johtotehtävissä on viimeisen kahden vuoden aikana lisääntynyt. Esimerkiksi naisten osuus pörssiyhtiöiden hallituksissa on noussut 57 prosenttiin.
“Koronapandemia on nostanut esiin vahvoja johtajanaisia, jotka ovat onnistuneet muuttamaan mielikuvaa tyypillisestä johtajasta”, analysoi Annica Moore. “On upeaa, että nyt myös yritysmaailmassa uskalletaan helpommin valita johtotehtäviin paras hakija sukupuoleen katsomatta.”
Tilastointivirheen löytyminen oli onnellinen sattuma
Palkkaerojen häviämistä selittää myös Tilastokeskuksella havaittu tilastointivirhe, jonka löysi Tilastokeskuksen Pyhtään toimistolla kesätöissä ollut Nelli Närhi.
“Aiempien vuosien palkkatilastoista olivat järjestelmävirheen vuoksi jääneet systemaattisesti pois kaikki Rannikko-Suomessa asuvat naiset”, selittää Närhi. “Nämä naiset sattuvat myös olemaan todella hyvätuloisia.”
Rannikkoseudulla asuu 21 534 naista, joista peräti 87 % kuuluu ylimpään tai toiseksi ylimpään tulodesiiliin. Kun heidän tulonsa otetaan huomioon, kaventuvat miesten ja naisten välisten palkkaerot huomattavasti.
“Järjestelmien kanssa virheitä sattuu. Olen tosi onnellinen, että virhe löydettiin, ja saimme nyt julkistaa tämän historiallisen uutisen naisen eurosta”, iloitsee Närhi.
Lisätietoja: info@mib.fi
Mothers in Business (MiB) yhdistää noin 4500 urahenkistä äitiä. Meille työn ja perheen yhdistäminen on luonnollinen osa arkea. MiB tarjoaa mahdollisuuksia työelämätaitojen ja oman osaamisen kehittämiseen ja edistää äitien asemaa työelämässä ja yhteiskunnassa.
Aprillia!
Ikävä kyllä työelämä ei ole suinkaan tasa-arvoistunut, vaikka aprillinpäivän tiedotteemme niin väittikin.
Sukupuolten välisen tasa-arvon saavuttaminen on pikemminkin hidastunut pandemian myötä. PwC:n Women in Work -indeksi arvioi sukupuolten välisen palkkaeron kuromiseen kuluvan 63 vuotta, aiemmin arvioidun 60 vuoden sijaan.
Jos haluaisit jonakin päivän tämän olevan oikea uutinen, liity jäseneksi!