Vanhempainpäivärahojen määräytyminen muuttuu ensi vuoden alusta. Hallinnollisesti uudistus helpottaa päivärahojen laskemista, ja yksinkertaistaa järjestelmää. Se, että suurin osa äitien päivärahoista muodostuu jatkossa raskausajalta, tuo kuitenkin myös haasteita, huomauttaa urasuuntautuneiden äitien järjestö Mothers in Business.
Tammikuusta 2020 alkaen vanhempainpäivärahat, eli äitiysraha, erityisäitiysraha, isyysraha ja vanhempainraha, määräytyvät vuositulon perusteella. Tietyissä tilanteissa päivärahan määräytymistä voi hakea myös viimeisen 3 kuukauden tulojen perusteella. Tähän saakka perusteena ovat olleet vimeisimmän vahvistetun verovuoden tulot, ellei tuloissa ole tapahtunut huomattavaa nousua, jolloin etuuksien perusteena on voitu käyttää viimeisen puolen vuoden tuloja.
“Uudet määräytymisperusteet selkeyttävät järjestelmää. Se tuo parannusta varsinkin niille, joilla palkkakehitys on ollut nousujohteista ja työsuhde on turvattu. Uudistuksessa vaikuttaa kuitenkin unohtuneen, millaisessa työelämässä päivärahoja eniten käyttävä kohderyhmä eli nuoret naiset navigoivat. Pätkätyö, silpputyö, vuokratyö ja itsensä työllistäminen lisääntyvät. Uudistus ei palvele erityisen hyvin tällaista työtä tekeviä”, Mothers in Businessin puheenjohtaja Annica Moore sanoo.
Mooren mukaan ongelmaksi muodostuu, että suuri osa nimenomaan nuorista naisista on pätkätöissä ja epävarmoissa työsuhteissa. Niissä myös riski raskaussyrjintään on suurin. Tilastokeskuksen mukaan 28 prosenttia 25–34-vuotiaista naisista on määräaikaisessa työsuhteessa.
“Jos työsuhde päättyy raskausuutiseen, voi olla hyvin vaikea työllistyä uudelleen. Näin ollen tulotaso saattaakin tipahtaa aika paljon uuden laskentatavan ansiosta. Epävarmuus työelämässä vähentää jo nyt nuoren naisen mahdollisuuksia suunnitella tulevaisuuttaan. Uusi järjestelmä voi kannustaa nykyistäkin enemmän odottamaan, että alla on vakituinen työsuhde”, Moore arvioi.
Myös yrittäjien ja freelancereiden osalta raskausvuosi saattaa vaikeuttaa töiden vastaanottamista, ja tulot saattavat laskea totutulta tasolta.
Raskaussyrjinnän kitkemiseen tarvitaan tehokkaampia keinoja
Raskauteen perustuva syrjintä on Suomessa laitonta, mutta sitä esiintyy kuitenkin valitettavan usein. Tasa-arvovaltuutettu kertoo, että noin puolet sille tulevista työelämään liittyvistä yhteydenotoista koskee syrjintää raskauden tai perhevapaan perusteella. Mothers in Businessin jäsenistä yli 20 prosenttia on kokenut perhetilanteeseen tai perhevapaisiin liittyvää syrjintää.
“Tyypillisesti raskauteen liittyvässä syrjinnässä määräaikaista työsuhdetta ei jatketa raskauden ilmettyä tai jo luvattu ylennys perutaan. Raskaussyrjintään ei toki tukijärjestelmän kautta voida puuttua, mutta sen laajuus ja olemassaolo olisi hyvä ottaa huomioon”, Moore ehdottaa.
Pyrkimys tukijärjestelmän selkeyttämiseen on Mooren mukaan hyvä, mutta uudistuksessa tulisi paremmin huomioida erilaiset työelämäasemat. Tällä hetkellä omasta lapsilukutoiveesta jäävät erityisesti heikommassa työmarkkina-asemassa olevat, ja tämä uudistus ei tuo apua siihen.
“Uudistuksen jälkeen tuen määräytymiselle on kaksi vaihtoehtoa – vuositulot tai erityistilanteissa viimeisen kolmen kuukauden tulot. Erityistilanteet ovat kuitenkin hyvin kapeasti rajattu, eikä niihin lueta esimerkiksi työttömyysjaksoa tarkasteluvuoden aikana. Yksi vaihtoehdoista tulisi muotoilla palvelemaan paremmin myös epäsäännöllisemmissä ja epävakaammissa työsuhteissa olevia. Tätä voisi palvelumuotoilla vaikka meidän yhdistyksemme jäsenten kanssa”, Moore vinkkaa.