Etätyöskentely ja lapset kotona. Vinkit uuteen rytmiin.

Me pystymme tähän!

Monet suomalaiset perheet ovat hypänneet aivan yllättäen täysin uudenlaiseen arkeen. Töitä tehdään kotoa käsin ja pienten lasten päiväkotipaikat varataan yhteiskunnan pyörimisen kannalta kriittisten alojen vanhempien lapsille. Kouluissa on siirretty etäopiskeluun ja vanhemmille siirtyy vastuuta opintojen etenemisestä. Kotona pysymällä teemme tärkeää työtä koko yhteiskunnan eteen.

Kaikki tämä voi tuntua paljolta ja on luonnollista kokea ahdistusta tilanteen edessä. Yhdessä me tästä selvitään on monien huulilta kuultu lausahdus näinä poikkeuksellisina aikoina. Siitä on tullut slogan, johon me MiBiläiset uskomme myös. Oikeanlaisella can do-asenteella tästä tosiaankin selvitään ja kun myöhemmin muistelemme tätä aikaa lastemme kanssa kotona, voimme haikein mielin kaivata sitä. Nyt hitsaudumme aidosti yhteen perheinä ja opimme todella tuntemaan toisemme. Keräämme uudenlaisia elämän taitoja ja saamme viettää enemmän aikaa yhdessä. Tehdään tästä yhdessä ikimuistoinen ajanjakso elämissämme.

Lapsen täytyy ymmärtää tilanne

On erittäin tärkeää, että lapsi ymmärtää miksi kotiin jäädään ja hänelle kerrotaan asiasta oman ikänsä tasoisesti. Hyvä vinkki on pyytää lasta kertomaan omin sanoin takaisin miten hän tilanteen käsittää, jotta saat selville hänen ymmärryksensä tason. Pelotella ei tietenkään saa, jotta arjesta voidaan nauttia. Kun lapsi aidosti ymmärtää kuinka tärkeää nyt on jäädä kotiin, sitoutuu hänkin uuteen arkeen paremmin.

Rytmin löytäminen

Jotta arki kotona alkaa rullaamaan mahdollisimman hyvin, vaatii se huolellista suunnittelua. Erilaisia rytmejä on niin monia kuin on perhemuotojakin. 

Lapselle tärkeää on, että rutiinit pysyvät suurinpiirtein samankaltaisina kuin aiemminkin. Herätään, mennään nukkumaan ja syödään samoihin aikoihin kuin ennenkin. Tämä pitää lapsen ymmärryksen siinä, että kyseessä ei ole tavallinen loma. Toki päiväunia voi pidentää, jotta jää aikaa työskentelylle.

On tärkeää löytää päivästä ne parhaimmat hetket työntekoa varten. Monet ovat kokeilleet jaotella työntekoa useampaan pätkään, jotta lapsi saa enemmän huomiota sopivin väliajoin. Työn teosta voi ottaa kaiken irti esimerkiksi silloin, kun lapsi nukkuu vielä aamulla tai kun lapsi on jo mennyt illalla nukkumaan. Jos perheessä on kaksi huoltajaa kotona etätöissä, on hyvä suunnitella molemmille omat vuorot työntekoa varten. 

Tärkeää kuitenkin on se, että perheissä on selkeästi työaika ja vapaa-aika, joiden väliin vedetään raja. Lapsille täytyy painottaa kuinka tärkeää on kunnioittaa tätä rajaa. Keskeytyksiä toki varmasti tulee, mutta se kuuluu asiaan. Jos koko päivä tuntuu työnteon ja lapsiarjen yhdistelmältä, voi kokonaisuudesta tulla hyvinkin stressaava. 

Kaikki tämä vaatii etukäteen suunnittelua ja työn teolle sopivien aikojen löytämistä. Ottakaa lapset mukaan suunnitteluun, jotta he sitoutuvat siihen paremmin. Monet ovat tehneet perheen yhteisiä visuaalisia kalentereita, jotta lastenkin on helppo ymmärtää päivänkulkua.

Tekemistä lapselle päivien ajaksi!

Sitten se, mitä me kaikki jo kovasti mietimme. Mitä ihmeen tekemistä keksin lapsille päivien ajaksi? Mihin saan lapset keskittymään, jotta voin itse tehdä rauhassa töitä? Tehdessämme tutkimusta tätä tekstiä varten, huomasimme, että emme tosiaankaan ole yksin tämän tilanteen keskellä, sillä netti on pullollaan erilaisia ideoita lasten viihdyttämiseksi kotona olemisen ajaksi. Jaamme teille nyt näitä ajatuksia, joiden pohjalta voitte täyttää yhteistä kalenterianne / suunnitelmaanne. Muistakaa ottaa kaikkeen ideointiin myös lapset mukaan! Heiltä saattaa tulla mitä mahtavimpia keksintöjä ja itse keksimään juttuun on hauskempi sitoutua.

Liikkuminen

On tärkeää huolehtia lapsen liikunnan saannista kotona olemisen aikana ja kävelylenkeillä kannattaakin käydä usein. Netistä löytyy myös paljon sivustoja, joiden avulla lapsi voi itsenäisesti ohjeiden avulla toteuttaa hauskaa liikuntaa, jolloin vanhemmat saavat rauhan työskentelyyn.

Sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen

Kun lapsi yhtäkkiä jää pois koulusta / päiväkodista ja kavereita ei enää tavata, voi hänelle tulla yksinäinen olo. Onneksi yhteyksiä ei kuitenkaan tarvitse katkaista, kiitos nykyajan. Yhteyttä toisiin voi pitää esimerkiksi Skypellä tai Googlen Hang Out Meetsillä. 

  • Videotreffit isovanhempien kanssa. Antakaa isovanhempien osallistua lasten viihdyttämiseen virtuaalisesti. Jos he eivät vielä osaa käyttää videoyhteyksiä, opettakaa heille. Isovanhemmista voi olla suuri apu päiviinne virtuaalisessa muodossa ja samalla hekin saavat ruutuseuraa; kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

  • Videotreffit kavereiden kanssa. Kannustakaa lapsia olemaan yhteydessä toisiinsa ja keksimään yhdessä mielekästä tekemistä päiviin. Myös pienemmät leikki-ikäiset tykkäävät nähdä tutun taaperon kasvot ruudun toisessa päässä.

Kehittävät puuhat

Tässä muutama esimerkki ilmaisista sovelluksista ja sivustoista, joiden avulla lapsi voi opetella uusia taitoja ja kehittää itseään.

Tarinat ja sadut

  • Äänikirjat ovat nyt kova sana. Tarjolla on monia eri kuukausimaksullisia sovelluksia, joista löytyy paljon myös lapsille kuunneltavaa / luettavaa joko lyhyempien satujen tai lasten kirjojen muodossa.

Satuja ja tarinoita saa kuunneltua myös ilmaiseksi netistä. Tässä muutama vaihtoehto!

Hauskat puuhat

  • Palapelit ja lautapelit esille komeroiden kätköistä nyt! Kaivakaa esille vesivärit ja muovailuvahat kaikki mitä ei välttämättä normaalissa arjessa muista käyttää.

Netti on täynnä askarteluvinkkejä. Tässä ohjeita muutamiin:

Kotiaskareet

Nyt on hyvä aika tehdä rästiin jääneitä hommia kotona ja lapset voivat aivan mainiosti auttaa näissä. Pyydä heitä vaikkapa:

  • Järjestelemään omat kaapit ja hyllyt.

  • Etsimään pois lahjoitettavat / kirpparille vietävät lelut ja tavarat.

  • Etsimään pois heitettävät / rikkinäiset tavarat.

  • Etsimään kaikki lelut, joista puuttuu patterit tai vaativat korjausta.

  • Järjestelemään kirjat tms. aakkosjärjestykseen samalla oppien kirjaimista ja järjestelmällisyydestä.

  • Ideoimaan uusi järjestys lapsen huoneeseen piirtämällä paperille ensin huoneen pohja, jonka lapsi voi täyttää sitten omilla ideoillaan.

  • Valitsemaan vaatekokonaisuutensa itse ja päättämään ne etukäteen valmiiksi laittamalla.

Ruutuaika

Nykypäivänä monilla lapsilla on selkeät ruutuajat eli tarkasti sovittu, minkä verran saa viettää aikaa esimerkiksi pelien tai piirrettyjen parissa. Jos haluat joustaa näistä säännöistä tänä poikkeusellisena aikana, se on täysin ok! Lapset viihtyvät usein telkkarin äärellä ja jokin oikein tärkeä työtehtävä voi vaatia Ryhmä Haun päälle laittamisen, vaikka ruutuaika olisikin jo täynnä. 

  • https://areena.yle.fi/tv/ohjelmat/luonto Jos haluat lapsesi katsovan välillä muutakin kuin piirrettyjä, niin Yle Areenasta löytyy paljon luontoaiheisia ohjelmia, joiden avulla lapsi kehittää tietämystään eläimistä ja luonnon maailmasta!

Facebook

Facebookissa on luotu ryhmä nimeltä Lasten puuhakirjasto kotikaranteeniin, jossa on jo noin 1300 jäsentä kirjoittamisen hetkellä. Suosittelemme kaikille liittymistä tänne, jotta kukaan ei jää yksin jos pää lyö tyhjää.  “Tämä ryhmä on luotu yhdistämään ne perheet, jotka etsivät kehittävää ja turvallista sisältöä lapsilleen sillä aikaa kun työskentelevät kotoa käsin tai ovat kotikaranteenissa, sekä yritykset, jotka tarjoavat tällaista sisältöä tai ovat epidemian vuoksi siirtyneet tarjoamaan online palveluja lapsiperheille. Lisäksi ryhmä luo ihan jokaiselle meistä paikan jakaa vinkkejä mielekkääseen tekemiseen lapsille kotioloissa.” 

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Tsemppiä kotipäiville!

MiB toivottaa hauskoja etätyöpäiviä ja tsemppiä uuden arjen pyörittämiseen. Muistakaa olla armollisia itsellenne. Jokaisen päivän ei tarvitse olla täydellinen ja maailma ei kaadu, vaikka suunnitelmista lipsutaankin. Välillä saa turhautua ja kiukutella, sitten pyydetään anteeksi. Anna itsellesi iso taputus olkapäälle jokaisesta päivästä, jonka kotona vietätte.

“Poikkeustilanteissa ei ole mitään niin tärkeää, kuin päästää itsensä toisinaan helpolla, jotta energiaa riittää merkittävimpiin asioihin tiukoissa tilanteissa” Lainaus Heltin blogista

https://heltti.fi/tyon-ja-perheen-yhteensovittaminen-kotitoimistolla-poikkeusoloissa/


Kirjoittaja: Anna-Mari Back, Mothers in Business MiB ry.


Liity jäseneksi urasuuntautuneiden äitien järjestöön!

Mothers in Business MiB ry yhdistää yli 4000 urahenkistä äitiä, joille työn ja perheen yhdistäminen on luonnollinen osa arkea. MiB ry on juuri sinulle oikea järjestö, jos haluat päästä mukaan yli 400 osaamista kehittävään tapahtumaan, seminaariin ja striimiin vuosittain.