Kupliiko innostunut odotus jo vatsanpohjassa, kun mietit koululaisten kesälomaa? Vai nouseeko hikikarpaleet otsalle pelkästä ajatuksestakin?
Monessa alakouluikäisen perheessä sumplitaan parhaillaan loma-ajan järjestelyjä. Koululaisten kesäloma on 2,5 kk. mittainen ja työssäkäyvän aikuisen keskimäärin neljä viikkoa. Useassa perheessä koulujen loma-ajat tarkoittavat moninaisia järjestelyitä, leirejä, kerhoja, hoitotalkoita tai limittäisiä lomia perheen aikuisten kesken. Joku onnistuu yhdistämään etätyönteon lapsensa loman kanssa, jottei lapsen tarvitse olla yksin kotona. Isovanhemmat tai muu lähipiiri ovat onneksi toisilla tukena.
Koulujen loma-ajaksi eri järjestöt ja yksityiset toimijat tarjoavat erilaisia leirejä ja kerhoja. Ne ovat maksullisia, saattavat sijaita aivan toisella puolen kaupunkia. Lapsella ei välttämättä ole siellä ketään entuudesta tuttua henkilöä. Koulujen loma-ajan toiminnasta on saatavilla hyvin pirstaleisesti tietoa. Ratkaisujen pohtiminen ja löytäminen jää yksittäisten perheiden vastuulle. Perheillä on hyvin erilaisia lähtötilanteita ja mahdollisuuksia järjestelyille eikä maksulliset tai kaukana sijaitsevat leirit tai kerhot ole kaikille edes aito vaihtoehto.
Olen tällä hetkellä kiitollisessa asemassa, sillä tulevat ykkös- ja kakkosluokkalaiseni saavat osallistua kaupungin tarjoamaan kesäkerhoon arkisin kello 7-17 välillä 2.7. saakka, koska hoidolle on työnteosta johtuva tarve. Ympäristö on uusi, matka kolminkertaistuu ja ryhmässä on pääosin entuudestaan vieraita lapsia ja ohjaajia, mutta lapsillamme on turvallinen paikka olla, kun me vanhemmat olemme töissä. Kesäkerhon jälkeen vietämme yhteistä kesälomaa, tarkalleen ottaen viiden viikon ja yhden päivän verran, mistä koko perheen yhteistä loma-aikaa on neljä viikkoa. Tämä onnistuu, kiitos perheystävällisen työnantajani, sillä voin päättää lomani ajankohdan, minulla on täydet lomakertymät ja saan pitää lomarahani vapaana.
Tällaisen kunnallisen kesäkerhotoiminnan laajentaminen koskemaan koulujen loma-aikoja ja kaikkia alakouluikäisiä lapsia laajemmin olisi ihanteellista. Loma-ajan ohjattu toiminta alakoululaisille tutussa ympäristössä säästäisi perheitä ylimääräisten järjestelyjen tuomalta kuormitukselta ja tukisi perheen vanhempien tai vanhemman työssäkäyntiä silloin, kun mahdollisuutta lomaan ei ole. Puhumattakaan kaikista niistä lapsen hyvinvointia edistävistä ja ennaltaehkäisevistä hyödyistä. Ruotsissa tällainen Fritidshem -toiminta on ollut käytössä jo pitkään hyvin kokemuksin.
”Leirejä monen monta putkeen, kukkaron pohjia saa kaivella. Lähikouluille lakisääteistä perusohjelmaa lounaan kanssa jollain kohtuusummalla olisi paras. Leireille kuljetus ja eväiden teko syö aikaa ja energiaa tosi paljon, enkä mene tässä edes eriarvoistamiseen.”, kiteyttää eräs MiBin jäsen. ”Kolme viikkoa leireillä, sitten minä viikon etätöissä, sitten mies aloittaa loman ja minä kaksi viikkoa myöhemmin.”, kertoo toinen mibiläinen oman perheensä kesäajan järjestelyistä.
Jonna Lampinen
Kirjoittaja vietti lapsuutensa kesät mummolassa lehmiä hoidellen vanhempiensa ollessa töissä. Nyt hän luovii ruuhkavuosissa omien lastensa kanssa.
Lainaukset ovat otteita MiBin jäsenkyselystä.
Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. MiBin tavoitteena on tasa-arvoinen ja perheystävällinen työelämä. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.