Isällä on oikeus yhtä pitkään vanhempainrahakauteen kuin äidilläkin
Monille isille on itsestään selvää jakaa perhevapaat ja jäädä kotiin hoitamaan lasta. Oikeus perhevapaisiin kuuluu molemmille vanhemmille, ja molemmilla on oikeus työn tuomaan taloudelliseen itsenäisyyteen. Molemmilla vanhemmilla on myös oikeus viettää merkityksellistä aikaa lasten kanssa.
Elokuussa 2022 voimaan tullut perhevapaauudistus takaa isille ja äideille oikeuden yhtä pitkään vanhempainrahakauteen. Molemmat vanhemmat saavat 160 päivää ansiosidonnaista vanhempainrahaa, ja raskaana oleva vanhempi saa lisäksi 40 päivää raskausrahaa.
Ansiosidonnaiset perhevapaat ovat hieno asia ja etuoikeus, joihin kaikissa maissa ei ole mahdollisuutta. Lasten kanssa vietetty aika on korvaamatonta. Vauvan ensimmäinen hymy, ensi sanat ja askeleet jäävät ihanina muistoina mieleen.
“Lapset ovat pieniä vain lyhyen hetken, vaikka se ei siltä ruuhkavuosien keskellä aina tunnukaan”, kahden ja kohta kolmen lapsen isä, yrityskoordinaattori Ville Viholainen sanoo.
Viholainen tunnetaan Instagramissa Koti-iskä88’na ja Faijapodin tekijänä.
Perhevapaiden jakaminen tuo tasa-arvoa perheisiin ja työelämään
Tasa-arvoista vanhemmuutta pidetään yleisesti tärkeänä, mutta perhevapaiden jakamista harjoitellaan vielä. Äidit käyttävät yhä valtaosan perhevapaista. Mothers in Businessin kesällä 2022 jäsenistölleen tekemän kyselyn mukaan 96 % vastaajista piti vanhemmuuden tasa-arvoa tärkeänä, mutta vain 36 % kertoi, että puoliso pitäisi oman 160 päivän kiintiönsä, jos perheeseen syntyisi nyt lapsi.
Ville Viholaisen perheessä perhevapaiden jakaminen oli itsestään selvää:
“Pidän perhevapaiden jakamista erittäin tärkeänä vanhempien tasa-arvon kannalta. Meillä perhevapaiden jakaminen oli alusta asti selvää, sillä halusimme molemmat olla lasten kanssa kotona.
Perhevapaiden jakaminen oli meidän perheelle paras päätös, ja se syvensi suhdetta lapsiin”.
Perhevapaiden tasainen jakaminen tuo tasa-arvoa perheisiin, mutta se myös muuttaa työelämää tasa-arvoisempaan suuntaan. Molempien vanhempien ottaessa vuorollaan vastuun pienen lapsen hoidosta sekä perheen taloudesta, tasa-arvo perheissä ja työelämässä lisääntyy. Kummankaan ei tarvitse valita työn ja perheen väliltä, vaan kumpikin voi saada molemmat.
Työpaikat kannustamaan isiä perhevapaalle
Vauvan syntymä on elämän suuria ihmeitä. Sitä on hyvä juhlia myös työpaikoilla. Työpaikalta saatu kannustus työn ja perheen yhteensovittamiseen tukee työntekijöiden hyvinvointia ja luo positiivista ilmapiiriä.
Isät rohkaistuvat jäämään perhevapaalle, kun heidän perhevapaitaan pidetään tavallisena vanhemmuuteen kuuluvana asiana.
“Perhevapaita voi tukea työpaikalla esimerkiksi sillä, että työnantaja olettaa automaattisesti isän pitävän perhevapaita. Sen sijaan, että kysytään, aikooko isä jäädä perhevapaalle - pitäisi kysyä, milloin isä jää perhevapaalle”, Ville Viholainen sanoo.
Esimerkillä johtaminen tepsii
Työelämässä on parhaillaan käynnissä kulttuurin muutos, jossa isien perhevapaat yleistyvät ja pitenevät.
Tämä ei kuitenkaan tapahdu itsestään. Asenteiden ja kulttuurin muuttamiseen on tehtävä työtä. Johtajat ovat avainasemassa yrityskulttuurin muuttamisessa. Kun toimitusjohtaja jakaa perhevapaat puolisonsa kanssa, perhevapaalle jääminen on helpompaa muillekin.
“Työnantajan ja johtajien esimerkillä sekä asenteella on suuri merkitys siinä, onko työpaikka perheystävällinen ja heijastuuko tämä perheystävällisyys myös työntekijöiden perheisiin”, Ville Viholainen sanoo.
Perheystävällisissä työpaikoissa isien on helpompi jäädä perhevapaille, etenkin jos sitä jopa odotetaan heiltä. Neuvottelut perhevapaiden jakamisesta ja päätökset tehdään kuitenkin perheissä.
Isillä on oikeus aikaan lasten kanssa
Tasa-arvoisen vanhemmuuden merkitys on suuri. Iseillä on oikeus olla isä, jäädä perhevapaalle ja viettää aikaa lapsen kanssa. Tehdään yhdessä isien perhevapaat osaksi tavallista arkea ja pidetään huolta siitä, että isät ovat tasa-arvoisia vanhempia, joilla on yhtäläinen oikeus viettää aikaa lastensa kanssa.
Piia Haukilampi
Sisällöntuottaja
Mothers in Business
Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Meidän tavoitteenamme on perheystävällisempi ja tasa-arvoisempi työelämänä sekä naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.