Kehitä osaamistasi perhevapaan aikana
Lapsen synnyttyä moni tuore äiti ja isä haluaa kehittää ammattitaitoaan perheenlisäyksen ohella. Se onnistuu parhaiten keventämällä työviikkoa, jolloin voi yhdistää työnteon ja lapsenhoidon. Yksikin työpäivä viikossa ehkäisee äitien syrjäytymistä työelämästä, auttaa kehittämään ammattitaitoa ja säilyttää kontaktit kollegoihin. Työskentely kannattaa ajoittaa sunnuntaille ja arkipyhiin. Sunnuntaina tehty työ ei vaikuta korvaukseen, koska sunnuntailta ei makseta päivärahaa.
Sunnuntaina työskentely ei vaikuta vanhempainpäivärahaan
Aikaan ja paikkaan sitoutumaton etätyö helpottaa perhevapaalla työskentelevän työn ja perheen yhteensovittamista. Ammattitaidon ylläpito perhevapaalla ei ole kuitenkaan ruusuilla tanssimista. Osaamistaan voi kehittää vain sunnuntaisin, sillä työnteko maanantain ja lauantain välisenä aikana vaikuttaa vanhempainpäivärahan määrään. Sunnuntaina tai arkipyhänä tehty työ ei vaikuta korvaukseen, koska sunnuntailta ei makseta päivärahaa.
Arkipäivänä työskentelevä menettää Kela-korvauksen
Freelance-toimittajana työskentelevä MiBin jäsen ilmoitti KELAlle tehneensä töitä arkena 20 minuutin ajan perhevapaan aikana, haastattelun siirryttyä viikonlopulta arkipäivälle. Ilmoitus johti Kelassa toimenpiteisiin. Toimittajan vanhempainpäiväraha evättiin kyseiseltä päivältä. Valitettuaan päätöksestä hän sai Kelasta vastauksen
"Ansiotyössä tai omassa työssä olemiselle ei ole säädetty mitään vähimmäiskestoa, joten vähäinenkin työskentely johtaa vanhempainpäivärahan maksamiseen vähimmäismääräisenä työssäoloajalta".
Vanhempainpäivärahan määräytyminen viikonpäivän mukaan on vanhanaikaista
Käytäntö syrjii niitä vanhempia, joiden joiden työmahdollisuudet ajoittuvat arkipäiviin ja myös niitä, jotka haluavat yhden kokonaisen työpäivän sijaan jakaa työtunnit useammalle päivälle. Työtä ei voi ottaa vastaan tai viikonpäivän joutuu valehtelemaan Kelaan, jos haluaa säilyttää vanhempainpäivärahan kyseiseltä päivältä.
Viikonpäivän sijaan Kelan tulisi rajata työtuntien määrää
Kelan käytänteet johtavat ratkaisuihin, jotka rankaisevat työn tekemisestä arkena ja palkitsee niitä, joilla on mahdollisuus tehdä työtä sunnuntaisin. Jos vanhempainpäivärahaan oikeutettujen vanhempien työpäivien määrää halutaan rajoittaa, niin ettei voi tehdä kokonaista työviikkoa ja nostaa samalla täyttä korvausta, rajaamisen tulisi kohdistua viikonpäivien sijaan työpäivien kuukausittaiseen määrään. Vielä joustavampi tapa olisi rajata vanhempainvapaalla työskentelevien työtuntien määrää. Esimerkiksi niin, että kuukaudessa voisi tehdä töitä neljän täyden työpäivän verran 4 x 8h = 32h/kk. Tunnit voisi jakaa haluamallaan tavalla.
Työntekoa ja päivärahan nostamista voi myös rajata asettamalla korvaukselle palkkakatto. Vanhempi voi tienata sunnuntaina 10 000 euroa ja nostaa korvauksen täysimääräisenä. Korvauksen määrää rajoittaa ainoastaan viikonpäivä, jona työtä tekee.
Perhevapaauudistus tuo tasa-arvoa ja joustoa
MiB on ajanut 9+9 perhevapaamallia sekä vapaiden joustavaa käyttöä. Elokuussa 2022 uudistuvien vapaiden myötä perheet voivat jakaa vapaat tasaisesti vanhempien kesken. Jos perheessä on kaksi vanhempaa, kumpikin saa yhtä suuren osuuden perhevapaista, 160 vanhempainpäivärahapäivää.
Uudistuvat vapaat mahdollistavat myös osittaisen työskentelyn
Vanhempi voi käyttää puolikkaan vanhempainpäivärahapäivän ja siirtää käyttämättä jääneen puolikkaan myöhemmin pidettäväksi.
Lasta voi hoitaa osan päivästä ja olla samanaikaisesti osa-aikatyössä. Silloin vanhempainrahaa haetaan osittaisena. Päivittäinen työaika voi olla enintään 5 tuntia päivässä.
Piia Haukilampi, vaikuttamisen asiantuntija MiBissä ja freelancer Sanoma Media Kustannuksessa
Kirjoittaja on kolmen lapsen äiti, joka rakastaa kirjoittamista ja vaikuttamistyötä tasa-arvoisen ja perheystävällisen työelämän puolesta.