Aktiivitehtävät ja paikallistoiminta
MiBissä on noin 250 aktiivia, joista suurin osa aktiiveista toimii paikallisjaostoissa. Yhdistyksessä on myös valtakunnallisia tehtäviä sekä paikallisjaostojen rajoja ylittävää, yhteisesti tuotettua toimintaa.
MiBissä on monenlaisia aktiivitehtäviä kuten on aktiivejakin. Aktiivi voi kehittää osaamistaan ja hakeutua juuri häntä kiinnostavaan ja innostavaan tehtävään koulutuspolkujen kautta.
Useisiin aktiivitehtäviin on useampi tekijä jaoston koosta riippuen.
Paikallinen aktiivitoiminta
Aktiivi
Aktiivi on MiBin aktiivien perusnimike ja tehtävä. Jokaisen aktiivin perustehtäviin kuuluu tapahtumien järjestäminen, jota toivomme kaikkien aktiivien tekevän. Näin aktiivi pääsee parhaiten sisälle yhteisön perustoiminnan ytimeen. Aktiivilla voi olla myös erityistehtäviä, kuten fasilitointi tai projektitoiminta.
Vastuutehtävät jaostoissa
MiBin paikallisjaostoissa ympäri Suomea toimii monia vastuutehtävällisiä aktiiveja erilaisissa tärkeissä tukitehtävissä ja jaostojen johtamisessa.
Paikallisjohtaja
Paikallisjaoston toimintaa koordinoi paikallisjohtaja, joka on jaoston tärkeimpiä vastuutehtäviä. Paikallisjohtajat ovat vastuussa paikallistoiminnasta ja vetävät aktiivien tiimiä laatien paikallisjaoston vuosittaiset budjetit ja toimintasuunnitelman. Paikallisjohtaja on koko jaoston vapaaehtoisjohtaja. Lue lisää jaoston johtamisesta.
-
Mm. hyvät sosiaaliset taidot, kokonaisuuksien hahmottaminen, itseohjautuvuus, valmentamistaidot, inhimillinen työote ja empatiakyky. Tehtävään koulutetaan.
-
Johtamis-, vuorovaikutus- ja organisointitaitojen kasvaminen. Tehtävässä on omahdollisuus kehittää ja kerryttää taitoja, jotka ovat hyödyllisiä myös muissa johtamistehtävissä.
Osaamisvastaava
Osaamisvastaavat ovat paikallisjaostoissa vastuutehtävässä uusien aktiivien rekrytoinnista, perehdytyksestä ja toimintaan mukaan sparraamisesta. He pitävät huolen, että jokainen aktiivi saa tarvittavat perehdytykset, tarjoaa heille kehittymismahdollisuuksia ja tukee heidän osaamistaan.
-
Mm. hyvät sosiaaliset taidot, itseohjautuvuus, valmentamis- ja koulutustaidot, inhimillinen työote ja empatiakyky, kiinnostus osaamisen kehittämiseen ja toiminnan kasvattamiseen. Tehtävään koulutetaan.
-
Koulutus-, vuorovaikutus- ja organisaatiotaitojen kasvaminen.
Tapahtumahallinnon vastaava
Tapahtumahallinnon vastaava on jaoston kriittinen vastuutehtävä, joka on toimii tapahtumien järjestämisen ytimessä. He hallinnoivat tapahtumahallinnon järjestelmä Lyytiä ja avaavat tapahtumien ilmoittautumiset.
-
Rohkeus tietojärjestelmiä kohtaan, tarkkuus yksityisyyskohtiin, itseohjautuvuus, tiedonhaku ja ongelmanratkaisutaidot. Tehtävään koulutetaan.
-
Tietojärjestelmäosaaminen ja prosessien ymmärtäminen, ongelmanratkaisutaidot ja koordinointitaidot. Lyyti-ohjelman hallitseminen.
Markkinointivastaava
Kun jaoston koko kasvaa, tarvitaan markkinoinnin ja viestinnän vastuuta ottavaa aktiivia. Markkinointivastaavalle kuuluvat paikallisviestinnän ja markkinoinnin suunnittelu, toteutus, sisällöntuotanto ja koordinointi. He tekevät myös aktiivirekrytointia ja jäsenhankintaa. Lisäksi markkintointivastaavat voivat toteuttaa paikallisia viestintä- ja markkinointikampanjoita sekä valtakunnallisia kamppiksia ja soveltaa ja viestiä niistä paikallisesti.
-
Kiinnostus jaoston jäsenmäärän ja aktiivitoiminnan kasvattamiseen. Innostus MiB-teemoja kohtaan, oma-aloitteisuus ja ideointikyky, visuaaliset ja/tai kirjalliset taidot.
-
Yhteistyö- ja kommunikointitaidot, visuaaliset ja/tai kirjalliset taidot, Canvan käyttö, rekrytointitaidot ja markkinointi.
Tapahtumavastaava
Tapahtumavastaava koordinoi suuressa jaostossa jaoston tapahtumajärjestämistä ja auttaa muita järjestämään tapahtumia, kun aktiiveja ja tapahtumia on paljon. Tapahtumavastaava toimii myös tapahtumatiimin vetäjänä.
-
Kiinnostus jaoston jäsenmäärän- ja kokemuksen kehittämiseen. Hyvät sosiaaliset taidot, kokonaisuuksien hahmottaminen, itseohjautuvuus, tiedonhaku, empatiakyky.
-
Vuorovaikutus- ja organisointitaitojen sekä johtamisosaamisen kasvaminen.
Muita jaoston toimintaa tukevia tehtäviä
Mikäli jaosto on suuri ja toimintaa on paljon, löytyy tekemistä myös projektivastaaville, kumppanuusvastaaville ja vaikuttamisvastaaville.
Projektivastaava
Projektivastaavat toimivat paikallisissa projektitiimeissä, kuten suurten seminaarien tai mentorointiohjelmien järjestämisen parissa. Usein projektivastaava saattaa olla myös tiiminvetäjä.
Kumppanuusvastaava
Kumppanuusvastaavat hoitavat paikallisia yritys- ja yhteisökumppanuuksia ja tapahtumasponsorointeja. Hän tukee jaoston aktiiveita paikallisissa yritysvierailujen sopimisissa sekä solmii ja ylläpitää jaoston tapahtumien ja projektien sponsorisopimuksia ja varmistaa niiden toteutumisen.
Vaikuttamisvastaava
Vaikuttamisvastaavat tekevät paikallista vaikuttamistyötä erityisesti vaalien aikaan. Hän tukee jaoston toimintaa nostamalla vaikuttamisteemaisia uutisia ja viestejä jaoston viestintään, sekä ideoi ja järjestää vaikuttamisteemaisia tapahtumia.
-
Tehtävässä menestymisessä edesauttaa: projektiosaaminen ja tiimityöskentely, hyvät sosiaaliset taidot, kokonaisuuksien hahmottaminen, itseohjautuvuus, tiedonhaku, toimeentarttuvuus. Tehtävään perehdytetään.
Osaamisen kehittyminen ja tavoitteet: Vuorovaikutus-, organisointi- ja neuvottelutaitojen kasvaminen, verkostojen kasvaminen sekä johtamisosaamisen kasvaminen. Tehtävässä on mahdollisuus kehittää ja kerryttää taitoja, jotka ovat hyödyllisiä myös muissa projekti- ja tiiminvetotehtävissä.
-
Tehtävässä menestymisessä edesauttaa: Kiinnostus jaoston sidosryhmätyöhön ja sponsorihankintaan. Mm. hyvät sosiaaliset ja kommunikointitaidot, kokonaisuuksien hahmottaminen, itseohjautuvuus, tiedonhaku, toimeentarttuvuus, verkostoitumistaidot.
Osaamisen kehittyminen ja tavoitteet: Vuorovaikutus-, organisointi- ja neuvottelutaitojen kehittyminen, verkostojen kasvaminen.
-
Tehtävässä menestymisessä edesauttaa: Kiinnostus MiB-teemoihin ja poliittiseen päätöksentekoon omalla alueella, hyvät sosiaaliset - ja kommunikointitaidot, kokonaisuuksien hahmottaminen, itseohjautuvuus, tiedonhaku, viestintäosaaminen.
Osaamisen kehittyminen ja tavoitteet: Kommunikointi-, vuorovaikutus- ja organisointitaitojen kasvaminen, vaikuttamistyön osaamisen kehittyminen.
Valtakunnalliset aktiivitehtävät
MiBissä on mahdollista tehdä aktiivityötä myös valtakunnallisesti, jolloin työtä tehdään koko MiBiä ajatellen. Valtakunnallinen tekijä voi olla osa jonkun paikallisjaoston aktiiviporukkaa, tai olla mukana ilman, että kuuluu tietyn jaoston aktiiveihin.
Valtakunnallisia tiimejä ovat:
Sisältötiimi
Sisältötiimissä tehdään mm. blogitekstejä ja luodaan muuta sisältöä yhdistyksen valtakunnalliseen viestiään. Tiimin sisällä olevat aktiivit ovat sisällöntuottajia.
Mentorointitiimi
Tiimissä suunnitellaan ja toteutetaan vuosittaista, valtakunnallista mentorointiohjelmaa. Tiimin sisällä olevat aktiivit ovat tarpeen mukaan esim. projektivastaavia, aktiiveja tai markkinointivastaavia.
Vaihtuvat projektitiimit
Monesti jokin valtakunnallinen aktiivitiimi saattaa toteuttaa MiBille esimerkiksi yhden tietyn projektin, kuten vuonna 2025 tapahtuvan MiB 10-vuotisgaalan tai laajemman markkinointiviestinnän kampanjan.
Paikallistoiminta
Paikallisjaostot vastaavat paikkakuntansa toiminnasta
Paikallisjaostot on nimetty ja toimivat maakunnittain. Jaostot toimivat vapaaehtoisvoimin ja vastaavat tapahtumien järjestämisestä ja aktiivitoiminnasta paikkakuntakohtaisesti maakuntien sisällä.
Paikallisjaoston toimintaa koordinoi paikallisjohtaja(t) ja kaikki aktiivit voivat tehtävänimikkeestään riippumatta järjestää tapahtumia sekä tekevät vaikuttamistyötä omalta osaltaan. Paikallisjaoston vastuutehtävissä toimivat aktiivit tukevat tapahtumien järjestämistä, verkostoitumista ja vaikuttamistyötä, jotka ovat yhdistyksen ydintoimintoja. Lue tarkemmin eri aktiivitehtävistä.
Mikä on virallinen paikallisjaosto?
Paikallistoiminta on virallisesti merkitty paikallisjaostoksi, kun jäsen voi merkitä jäsenrekisterissä maakunnan omaksi paikallisjaostokseen. Paikallisjaostot saavat käyttöönsä myös oman toimintabudjetin, joka voi jakaantua maakunnan sisällä toimiville paikkakunnille. Lue tästä lisää välilehdeltä talous ja budjetit.
Paikallisjaostojen avulla voimme MiBissä lähettää kohdennettuja viestejä ja tapahtumakutsuja vain tämän jaoston jäsenille ja saadaan selville tilastoja jaoston jäsenien määrästä.
Uuden paikallistoiminnan aloittaminen
Mibimäistä toimintaa uudella paikkakunnalla
Uuden paikallisen toiminnan aloittaminen on helppoa, sillä siihen tarvitaan vain intoa ja oma-aloitteellisuutta yhdeltä ihmiseltä, jota kiinnostaa mibimäinen toiminta ja verkostoituminen omalla paikkakunnallaan. Paikallisen toiminnan voi aloittaa esimerkiksi järjestämällä avoimen ja vapaamuotoisen minglen, joka kerää alueen samanhenkisiä äitejä yhteen.
Uuden paikkakunnan on mahdollista saada pieni starttiraha toiminnan pyörittämiseen.
Tukea uuden paikkakunnan toiminnan aloittamiseen ja starttirahan saamiseen saa MiBin työntekijältä, info(at)mib.fi. Ota rohkeasti yhteytä!
Uuden paikallisjaoston perustaminen
Paikallisjaostot on nimetty ja toimivat maakunnittain. Jaostot toimivat vapaaehtoisvoimin ja vastaavat tapahtumien järjestämisestä ja aktiivitoiminnasta paikkakuntakohtaisesti maakuntien sisällä. MiBillä ei ole vielä jaostoja seuraavissa maakunnissa:
Ahvenanmaa
Etelä-Pohjanmaa
Kainuu (odottaa uudelleenkäynnistystä!)
Paikallisjaoston aloittamiseksi maakunnassa on oltava vähintään 40 MiBin jäsentä sekä innokas aktiivitiimi, joka on sitoutunut pyörittämään toimintaa. Maakunta voi hakea yhdistyksen toiminnanjohtajalta paikallisjaostostatusta toimittamalla vapaamuotoisen, kirjallisen hakemuksen.